ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ - ÖNDER ALTINAL / Vali İbrahim Taşyapan’ın KHK ile Büyükşehir Belediyesi Başkan vekilliğine, Genel Sekreterliği ise Mustafa Yalçın’ın atanmasının ardından belediye eliyle çalışmalar sürüyor. Özellikle ulaşım alanında mevcut sıkıntıları bitirmek isteyen Büyükşehir Belediyesi felç olan trafiği, toplu taşımayı, otoparkları, park sıkıntısını sıkça tartışıyor. Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)’nde sürekli toplantılar yapılıyor, cadde için alternatifler konuşuluyor. Cadde için kısa vadedeki önemli adımlardan birisi olan engellerden sonra kısa süre içerisinde parkomat uygulaması hayata geçirelecek. Fakat büyükşehirin alternatiflerinden birisi de caddenin tek şeritli trafik ve genişletilen kaldırımlar ile yeni bir modele büründürülmesi. Bunun yanında Maraş, İkinisan ve İskele için de çalışmalar sürdüren belediye ilk olarak Cumhuriyet’teki sıkıntıyı bitirmek istiyor. Mevcut çalışma için esnafın da görüşünü önemseyen büyükşehir belediyesi konu için çalışmalarını sürdürürken Şehrivan cadde esnaflarından bir kısmı ile Cumhuriyet’i konuştu. Alternatifler farklı olsa da vatandaşın ortak kanaati de tıkanıp kalan caddede kısa sürede çözüm olması.

 

 

Van’ın trafik sorununun rahatlatacak bir adım atan Van Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet Caddesinde gidiş ve gelişlerin tek şerit olması için çalışma başlattı. İlk olarak cadde de dubalar diken Büyükşehir Belediyesi projenin tamamını ise belediyeni yapacağı işler toplantısında açıkladı. Belediye Başkan Vekili Vali İbrahim Taşyapan caddenin her iki yönden tek şerit yapılacağını söyleyerek bunu yapmak için ise “esnafın rızasını almamız gerekiyor” demişti. Gazeteniz Şehrivan olarak bizde bu projeyi ve çalışma yapılması halinde ihtiyaç olan 3 aylık süreyi cadde esnafına sorduk. İşte esnafın proje ile ilgili yorumu, beklentileri ve o süreye verilen cevaplar...

 

 

 

YAŞAR: GÜZEL BİR PROJE OLACAK

Gazetemize konuşan esnaflardan Emrullah Yaşar, “Caddenin parka kapatılması çok iyi oldu. Bence bu dubaların yerine artık belediyenin projesi de hayata geçirilmeli ve cadde daha güzel bir görünüme kavuşturulmalı. Van için en önemli cadde olan Cumhuriyet Caddesi için bu proje şart. Keşke daha önce hayata geçirilmiş olsaydı. 3 aylık süre bana göre çok değil. Bir çalışma sezonu içinde bu tamamlanabilir. Belki araç giremeyecek 3 ay boyunca ama sonuçta cadde güzel bir görünüme ve güzel bir projeye sahip olmuş olacak. Bu süre bana göre çok değil ve esnafı da çok kötü etkilemez diye düşünüyorum.” Şeklinde konuştu.

 

 

ÖZDEMİR: CADDE GEÇİŞ NOKTASI OLMAMALI

Projeyle ilgili konuşan Mehmet Özdemir adlı esnaf ise şu ifadelere yer verdi: “Caddenin tek yön olması esnafı çok kötü etkiler. Çünkü kısa zamanda dikilen dubalardan bunu çok iyi fark ettik. Bence cadde tek şerit yapılıp kaldırımlar genişletileceğine cadde de parkomat sisteminin hayata geçirilmesi çok daha mantıklı olur. Çünkü caddede alışveriş yapmak isteyen insanlar araçlarını park edecek bir yer bulamıyor. Bunun yanı sıra caddenin tek yön olması ekonomik anlamda burada sadece araçların geçmesi anlamına geliyor. İnsanları bu güzergahı sadece geçiş olarak değil ayrıca alışveriş ve buna benzer işler içinde kullanması gerekiyor.”

 

 

ATSAS: HEMEN HAYATA GEÇİRİLMELİ

Cadde esnafından Vedat Atsas ise caddenin trafiğe kapatılmaması gerektiğini söyledi. Atsas, “Daha öncede söylemiştim. Cadde trafiğe kapatılmaması gerekiyor. Bu doğru bir karar olmaz. Belediye şu anda dubalar dikmiş. Bu insanları biraz daha rahatlattı. Bende bu projeyi bir esnaf olarak doğru buluyorum. Bana göre caddedeki proje acilen hayata geçirilmeli ve bu dubalara kadar kaldırımlar genişletilmelidir. Bunu caddeye ciddi katkıları olur. Tek şeritten trafiğin akması çok mantıklı bir çalışma olur. İnşallah belediye bunu en kısa zamanda hayata geçir. 3 ay kapalı kalması bizler elbette ki etkiler ancak gelecek adına güzel bir çalışma olacaksa 4 ay bile kapalı kalabilir.” Dedi.

 

ARSLAN: CADDE TAMAMEN KAPATILMALI

Cadde de uzun yıllardır esnaflık yaptığını söyleyen Özdemir Arslan şu şekilde konuştu: “Ben uzun yıllardır caddede esnaflık yapıyorum. En son kaldırım genişletilmesi yıllar önce yapıldı. Ancak cadde artık kalabalığı kaldırmıyor. Bana kalırsa cadde tamamen kapatılması gerekiyor. Ancak belediye sadece tek şeride düşürüldü. Buda güzel bir çalışma ama hemen hayata geçirilmeli. Sadece söylemler ile bugüne kadar cadde için söylemde çok fazla çalışma yapıldı ancak icraatta hiçbir şey yapılmadı. Caddedeki proje hayata geçirilmeli ve Van’ın Cumhuriyet Caddesi daha güzel bir görünüme kavuşturulmalı.”

 

ÇAVIL: PARKOMAT SİSTEMİ GELMELİ

Van’da çok katlı otoparkların olmadığını söyleyen Orhan Çavıl, “Caddenin trafiğe kapatılmaması ve tek şeritte indirilmemesi gerekiyor. Bana göre Cadde de pakomat sisteminin olması gerekiyor. Türkiye’nin özellikle batı illeri olmak üzere çoğu illerde parkomat sistemi var. Van’da da bu sistem hayata geçirilmesi gerekiyor. Hem bu sistem ile belediyeye de ek katkı sağlanmış olur. 3 aylık süre bana göre esnafı bitirir. Zaten dubalar bırakıldığından bu yana iş yapamıyoruz. Bu yüzden bu süre çok uzun bana göre.” İfadelerine yer verdi.

 

DEMİR: 3 AY UZUN BİR SÜRE

Gazetemize konuşan Abdulsamet Demir adlı esnaf ise şunları söyledi: “Cadde üzerinde trafik anlamında ciddi sıkıntılar var. Kurulan dubaların ardından caddenin trafiğe kapatılması çok iyi oldu. Artık belediyenin yapacağı projeyi dört gözle bekliyoruz. Ancak 3 aylık süreçte caddenin kapalı olması bizleri kötü etkiler. Caddenin tam anlamıyla trafiğe kapatılması da kötü bir durumdur. Belediyenin projesi bana göre mantıklı ancak acilen hayata geçmeli. Yapılacak projeden sonra yolda cepler yapılacak. Bu ceplere yine araçların park edilmemesi gerekiyor. Bu anlamda yine belediyeye önemli işler düşüyor.”

 

 

ÖZCAN: EN BÜYÜK EKSİKLİK OTOPARK

Baha Özcan caddenin en büyük sorunun trafik, kentin ise en büyük sorununun otopark olduğunu söyledi. Özcan, “En büyük sorunumuz trafik ve otopark. Belediye cadde için çalışma yapacak ancak en büyük eksiklik otoparktır. Esnaf olarak cadde trafiğinden ve otoparktan şikâyetçiyiz. Her ne proje yapılacaksa acilen hayata geçilmelidir. 3 ay uzun bir süre değil ancak bizimde işimize engel olunmaması gerekiyor. Biz iş yaptıktan sonra 5 ayda kapalı kalabilir. Vatandaşlar cadde esnafında alışveriş yapabileceği şekilde cadde dizayn edilmelidir. Parkomatta akıllı bir çözümdür. Ancak Van’da hayata geçer mi onu bilemem.” Şeklinde konuştu.

 

SARIBULAK: VAN’A PARKOMAT ŞART

Şehrivan’a konuşan esnaflardan Emrah Sarıbulak ise, “Cadde tek şeritte düşürüldüğünden bu yana iş yapamıyoruz. Bana göre cadde her iki taraftan çift şerit olarak devam etmeli. Peki parkın önüne nasıl geçilecek derseniz bunun içinde parkomat sistemi hayata geçirilmeli. Birçok ilde bu sistem var ve geliri de belediyeye kalıyor. Bu sistem hayata geçirilmeli. 3 ay kapanması demek bizim tam anlamıyla bitmemiz anlamına geliyor. Proje tam nedir bilmiyorum ama esnafa zarar verilmemeli. Elbette ki insanlar düşünülmeli ancak tek taraflı kesinlikle bakılmaması gerekiyor.” Dedi.

 

TAŞYAPAN: ORTAK KARAR ALINMALI

Belediyenin 2017 çalışmaları ile ilgili Cumhuriyet Caddesi ve İkinisan Caddesi için hazırlanan özel çalışmalar daha önce kamuoyu ile paylaşıldı. Belediye Başkan Vekili Vali İbrahim Taşyapan Cumhuriyet Caddesinin trafik sorunun çözülmesi için caddede gidiş ve geliş yönlerinin tek şerite düşürülmesi kaldırımların genişletilmesi çalışması yapmayı düşündüklerini söylemişti. Taşyapan bu projede esnafın ve halkın desteğinin önemli olduğuna vurgu yaptı ve ortak bir kararın olması gerektiğine işaret etti. Buna ortak karar vereceklerini söyleyen Taşyapan, İkinisan Caddesi için de orta refüjün ışıklandırılması, su kanalının geçtiği ve kaldırımların genişletildiği bir proje paylaştı.

Editör: TE Bilisim