ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ/MENDUH ÇALIŞKAN-   Vanlı’nın Cumhuriyet Caddesi’nin akıbetini merak ettiği süreçte Van Büyükşehir Belediyesi’nden flaş bir karar geldi. Büyükşehir Belediyesi aldığı bir karar ile Ramazan boyunca caddeyi saat 20.00 ile 03.00 arasında trafiği kapatma kararı aldı. Önceki gün başlayan uygulamanın ilk gününde caddenin kapatılan bölümü tamamıyla seyyar satıcı dolarken Vanlılar ve esnaflar duruma isyan etti.

Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı geçtiğimiz günlerde düzenlenen UKOME toplantısı Cumhireyt Caddesi ile ilgili önemli bir karar aldı. Kentteki bir çok bileşenin katıldığı toplantıda Ramazan ayı dolayısıyla İpekyolu ilçesi Cumhuriyet Caddesi’nin Ramazan boyunca saat 20.00’dan 03.00’e kadar araç trafiğine kapatılmasına karar verildi. Yine İpekyolu ilçesinin Alipaşa, Halilağa ve Hafiziye mahalleleri sınırları içinde yer alan Semaverli Kavşağı’nı kullanan yaya ve araçların daha güvenli trafikte ilerleyebilmesi için Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan projenin uygulanması için gerekli UKOME kurul kararının alınması talebi, karayollarına durak yapılması ve ilgili birçok konu görüşüldü. Bu kararın uygulanmaya başladığı ilk gün Vanlılar adeta isyan etti. Caddenin trafiğe kapatıldıktan sonra tamamıyla seyyar satıcılar ile dolması ve satıcılardan yürüyecek yer kalmaması hem vatandaşları hem de caddedeki esnafı isyan ettirdi.

TAKVA: BU UYGULAMANIN DOĞRU DEĞİL

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva Şehrivan’a yaptığı açıklamada, bu uygulamanın doğru olmadığını ifade ederek, “Biz Ticaret ve Sanayi odası olarak uzun yıllardır Cumhuriyet Caddesinin bazı önemli zamanlarda seyyarlara açılmasını doğru bulmuyoruz. Biz geçmişte de buna benzer sıkıntıyı yaşamıştık. Hatta meclis başkanıyla da sosyal medya üzerinden bir tartışma zemini yaratmıştık. Dolayısıyla ben bu uygulamanın doğru olmadığını düşünüyorum.” Dedi.

“SADECE TRİBÜNLERE OYNANAN BİR ANLAYIŞ SERGİLENİYOR”

Cumhuriyet Caddesi nihayetinde kentin en önemli atardamarlarından bir tanesi. Bu yönlü bir uygulamayla sadece tribünlere oynanan bir anlayış sergileniyor. Hızlı bir şekilde bu uygulamadan vazgeçmeleri lazım. Elbette bayram öncesinde veya ramazan ayında seyyar satıcılık yapan Van halkının bir kazanç elde etmesine zemin hazırlanmalıdır ama bunun yolu kentin en önemli caddelerini işgale hazırlayarak olmamalı. Bunları daha komplike, daha insanların yaşam alanını etkilemeyecek şekilde organize etmeleri gerekiyor. Büyükşehir Belediyesinin acilen bu uygulamadan vazgeçmesi gerekiyor.” Diye konuştu.

TAKVA: BU KONUDAKİ TAVRIMIZ NETTİR

Takva, cadde konusundaki tavırlarının net olduğuna dikkat çekerek, “Bu yeni bir şey değil. Bu tamamen palyatif ve tamamen geleneksel tarzın sürdürülebilir kılınabilmesine yönelik bir çabadır. Biz bunu doğru bulmuyoruz ve eleştiriyoruz. Geçmişte de benzer uygulamalar olmuştu. Bundan geri dönülmesi gerektiğine dair girişimlerimiz olmuştu. Sizlerin aracılığıyla da bu talebimizi tekrarlıyoruz.” İfadelerini kullandı.

“BELEDİYE YÖNETİCİLERİ HENÜZ VAN’I TANIMIYORLAR”

Takva, “Oradaki esnafımızın çok yüksek kiralar vererek orada yaşamlarını idame ettiklerini biliyoruz. Belediye yöneticileri henüz Van’ı tanımadıkları için bunun nasıl bir uygulama olduklarını bilmiyoruz. Yöneticilere de sizlerin aracılığıyla hatırlatmış olalım. Her gün onlarca insan şikayet amaçlı ya buraya geliyor ya da sosyal medya üzerinden bize ulaşmaya çalışıyor. Oradaki esnafın geneli bizim odamızın üyesidir ve orada bir hak gaspı var. Tribünlere oynamanın kimseye fayda sağlamayacağını ve halkçı yerel yönetim anlayışına hizmet etmeyeceğini bilmeleri gerekiyor. Onlara daha kalıcı ve etkili çözümler bulmaları gerekiyor. Gidip bunun için çalışsınlar.” Dedi.

“İFTARDAN SONRAKİ SAATLERDE ÇARŞI SEMAVER DUMANINDAN GEÇİLMİYOR”

Samet Tuğrul isimli cadde esnafı Şehrivan’a şu değerlendirmelerde bulundu: “Bundan sonra herkes esnaflığa soyunsun. Eline her bir kasa ya da bir araba alan kişi gelip burada satıcılık yapsın. Bizde vergi vermeyelim ruhsatlarımızı yakalım. Biz çağı yakalamanın ötesinde geriye doğru gidiyoruz. Şehrin en işlek caddesinin trafiğe kapatılıp seyyar satıcılara açılması ne anlama geliyor? Burası bitpazarı değil şehrin en gözde caddelerinden bir tanesi söz konusu. Eğer bu cadde ile alakalı geliştirmeye yönelik çalışmalar yerine siz buraları seyyar satıcıların insafına bırakıyorsanız ben bunda bir hizmet anlayışı olduğunu söyleyemem. İftardan sonraki saatlerde çarşı semaver dumanından geçilmiyor. Evet, bu semaver kültürünün de bir güzelliği bir alacası vardır ama şehrin göbeğinde her köşe başında ağaç semaveri de yakılmaz. Belediye’nin esnaflara destek olmasını beklerken kalkıp seyyar satıcılarla önümüze duvar örmeleri gerçekten insanı düşündürüyor.”

VATANDAŞ “BU HİZMET DEĞİL” DİYOR!

Suat Kahraman isimli esnaf Şehrivan’a yaptığı konuşmada, “Biz hizmet bekliyoruz erken hizmetten kastımız bu değildi. Daha doğrusu bu yapılanın adı hizmet değil hezimettir. Resmen şehrin en işlek caddesini esnafların dudak uçuklatan kiralar ödeyerek zar zor ay sonunu çıkardıkları bir caddeyi kalkıp bu esnafları hiçe sayarak seyyarların eline bırakmak ne zamandan beri hizmet olarak anılıyor. Zaten bu cadde üzerinde bulunan esnaflar bayram zamanlarını, özel günleri bekliyor çünkü sezon ne kadar durgun geçerse geçsin bu zamanlarda oluşan hareketlilik esnafı bir nebze olsun rahatlatıyor. Ama Belediye kalkıp burada caddeyi seyyar satıcılara bırakarak nerdeyse dükkânlarımızın içine kadar giren bu seyyar satıcı çilesi ile bizi baş başa bırakmış durumda.” Diye belirtti.

“CADDEDE YÜRÜYECEK YER YOK”

Cumhuriyet Caddesinde esnaflık yapan Fahri Bilir, caddedeki işgali istemediklerini belirterek, Van Büyükşehir Belediyesini yapmış olduğu uygulamayı sert dille eleştirdi. Bilir, “Van Büyükşehir belediyesinin ilk icraatı bu olacaksa istemiyoruz. Caddede yürüyecek yer yok. Ailemizle dolaşmaya korkuyoruz.” Dedi.

“ŞEHRİN YÜZ KARASI OLDULAR”

Yine Cumhuriyet Caddesinde esnaflık yapan Veysel Kardaş isimli esnafta “Bu uygulama resmen şehre kara leke gibi düştü. Şehrin yüz karası oldular. Fazlasıyla rahatsızlık verici bir durum. Şehrin en işlek caddesi resmen kıraathaneye çevrilmiş. Aileler caddede yürüyemiyor. Aileler bu konuda çok rahatsızlık duyuyor. Bizler iş yerimizde huzurlu değiliz, kaldı ki ailelerimizle nasıl yürüyelim.” Diye belirtti.

CADDE ESNAFI DERTLİ

Yusuf Bilgin isimli cadde esnafı da şu ifadeleri kullandı: “Bu uygulama şehrimize hiç yakışmadı. İnsanlar yürüyecek yer bulamıyor. Sokaklar serseri dolu. Aileler korkudan yürüyemiyor. Gele geçen kadınlara laf atılıyor. Caddedeki kafeler iş yapıyor. Üstelik caddedeki işletmeler binlere lira kira ödeyip ekmek paralarını kazanmaya çalışıyor. Ama seyyarlar tek kuruş ödemiyor.” İfadelerini kullandı.

“AİLEMİZLE CADDEDEN GEÇEMEZ OLDUK”

Veysel Karani isimli cadde esnafı ise akşam saatlerinde ailesi ile birlikte sokakta dolaşamadıklarını ifade ederek, “Ortalık serseri kaynıyor. Ailemizle caddeden geçemez olduk. Şuan duygusal bakılıyor olabilir ama bu doğru değil. En azında trafiğe kapatılmasın cadde. Seyyarlar ara sokaklara gönderilebilir en azında. Ciğerci ve semaverde çay satanların dumanından nefes dahi alamaz olduk.”

VATANDAŞ SOSYAL MEDYADA DA İSYAN ETTİ!

Caddenin seyyarlar ile kapatılması sonrası kentteki bir çok kesimden konuyla ilgili tepki geldi. Sosyal medya kullanıcıları da söz konusu manzarayla karşılaştıktan sonra tepkisini dile getirdi. İşte o mesajlardan bazıları:

-“Şehrin en işlek caddesini işporta pazarına çevirme hakkınız yok. Akşam ailecek yürüyelim dedik dumandan, satıcıların tacize varan davetlerinden ve yolu işgal edenlerin tavırlarından tiksindin. Herşeyin bir adabı vardır öyle olsun deyince olmaz. Yazık çok yazık!”

-“Van Büyükşehir Belediyesi Cumhuriyet Caddesini parsel parsel seyyar satıcılar için kapatmış. Peki cafe sahipleri nasıl iş yapacak. Vergi ve kira ödeyen esnafı kimse düşünmüyor. Bir an önce bu uygulamadan vazgeçilmeli.”

CADDEYE KAPATMAK VERGİSİNİ ÖDEYEN ESNAFA HAKSIZLIK OLMUŞTUR!

-“Sayın başkan siz seyyarlara izin veriyorsun güzel ama Cumhuriyet Caddesi esnafı kirasını ödeyemez durumda bir de Cumhuriyet Caddesi esanfını dinlerseniz iyi olur başkanım.”

-“Van’ın en işlek caddelerinden birini semaverciler ve cızbızcılara kapatmak, kira ödeyen, vergi ödeyen, istihdam sağlayan, aidat ödeyen ve çay satarak ayakta durmaya çalışan kafelere haksızlık olmuştur!”

Editör: TE Bilisim