ŞEHRİVAN HABER- Seçimden sonra Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Av. Bedia Özgökçe ve ekibinin ilk icraatlarından birisi Cumhuriyet Caddesi ile ilgili karar oldu. Seçim öncesi caddenin yaya ağırlıklı bir proje ile dönüştürüleceği duyurusunu yapan Özgökçe, kazandıktan sonra Ramazan boyunca caddenin iftar-sahur saatleri arasında kapatılması kararını aldı. UKOME bünyesinde alınan karar ile seyyar satıcılara da özel yerler belirlenirken, caddenin kapatılması ile birlikte kentte karara büyük tepki oluştu. Caddenin seyyarlar ile dolup taşması hem kentteki STK’ların hem de cadde esnafının tepkisi sonrası karardan geri adım atan belediye caddeyi kapalı tutma kararı aldı. Karar konuşulmaya devam ederken de Van Valiliği’nden flaş bir açıklama geldi. Van Valiliği caddenin kapatılmaması gerektiğini gerekçeleri ile birlikte sıralarken, yaşanan bu sıkıntıların yazılı bir açıklama ile caddenin trafiğe açık kalacağını duyurdu. caddenin trafiğe açılacağını duyurdu.

Bir süre önce Büyükşehir Belediyesi aldığı bir karar ile Ramazan ayı boyunca Cumhuriyet Caddesinin saat 20.00 ile 03.00 arasında trafiği kapatma kararı almıştı. Uygulamanın ilk gününde caddenin kapatılan bölümü tamamıyla seyyar satıcı dolarken Vanlılar ve esnaflar duruma isyan etmişti. Yaşanan bu sıkıntıların ardından önceki gün Van Valiliği yazılı bir açıklama yaparak caddenin trafiğe açılacağını duyurdu.

Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen UKOME toplantısında Cumhuriyet Caddesi ile ilgili önemli bir karar almıştı. Kentteki birçok bileşenin katıldığı toplantıda Ramazan ayı dolayısıyla İpekyolu ilçesi Cumhuriyet Caddesi’nin Ramazan boyunca saat 20.00’dan 03.00’e kadar araç trafiğine kapatılmasına karar verilmişti. Yine İpekyolu ilçesinin Alipaşa, Halilağa ve Hafiziye mahalleleri sınırları içinde yer alan Semaverli Kavşağı’nı kullanan yaya ve araçların daha güvenli trafikte ilerleyebilmesi için Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan projenin uygulanması için gerekli UKOME kurul kararının alınması talebi, karayollarına durak yapılması ve ilgili birçok konu da görüşülmüştü. O Toplantıdan sonra cadde trafiğe kapanmış fakat yankıları bir türlü dinmemişti. Seyyarların caddeyi kapatması sonrası yaşanan tartışmalar sonrası belediye geri adım atıp caddenin sadece kapalı kalması kararını verip seyyarları ara sokaklara çekmişti.

VALİLİK DEVREYE GİRDİ

Bu kararın uygulanmaya başlamasıyla Vanlılar isyan etmiş ve caddenin acilen trafiğe açılıp seyyardan temizlenmesini talep etmişti. Şehrivan Gazetesinin gündeme getirdiği Cumhuriyet Caddesinin trafiğe kapatılması konusuna Van Valiliği sessiz kalmadı. Önceki gün Van Valiliği yazılı bir açıklama yaparak cadde ile ilgili kararını kamuoyu ile paylaştı. Valilik açıklamasında “Toplumsal huzurun ve barışın tesisi, suç işlenmesinin önlenmesi, kamu düzeni ve güveninin korunması, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteaallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve kişi hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla Cumhuriyet Caddesinin 20.00 ile 03.00 saatleri arasında araç trafiğine açılmasına karar verilmiştir.” Denildi.

UKOME TOPLANTISINDA ALINAN KARAR HATIRLATILDI

İftar ile sahur saatleri arasında caddenin trafiğe kapatılmasıyla ilgili duyuru yayınlayan Valilik trafiğe kapatma kararını bozarak, caddenin trafiğe açıldığını duyurdu. Valilik açıklamasında, Van Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon Merkezi’nce (UKOME) 06.05.2019 ile 03.06.2019 tarihleri arasında, Van’ın Cumhuriyet Caddesi’nin Beşyol Kavşak ve Soydan Kavşak arasında kalan kısmının, 20:00 ile 03:00 saatleri arasında araç trafiğine kapatılacağı kararının alındığı hatırlatıldı. Açıklamada söz konusu kararın uygulanmakta olduğunu ve Cumhuriyet Caddesinin belirtilen saatlerde trafiğe kapatılmakta olduğu vurgulandı.

TOPLUMSAL HUZUR İÇİN CADDENİN TRAFİĞE AÇILMASI ŞART

Valilik açıklamasının devamında “İlimizin en işlek caddelerinden olan ve merkezi bir konumda olan Cumhuriyet Caddesi’nin trafiğe kapatılmasının cadde üzerinde meydana gelebilecek toplumsal olaylara müdahale edilmesini engelleyeceği, ambulans, itfaiye, AFAD, polis vb. ekiplerin caddeye girmesi gereken olumsuz hallerde (yangın, patlama, kavga vb.) caddenin trafiğe kapatılmasının bu araçların olumsuz durumlara müdahale etmesini imkansız hale getireceği değerlendirilmektedir.” Denildi.

CADDESİNİN ARAÇ TRAFİĞİNE AÇILMASINA KARAR VERİLDİ

Caddenin trafiğe kapatılması sonrası seyyar satıcıların yol üzerinde tezgah açtığı, açtıkları tezgahlarda vergi usulüne aykırı ve hijyenik olmayan ortamda satış yaptıkları vurgulanan açıklamada, vergi usulüne aykırı ve hijyenik olmayan ortamda yapılan ticari rekabet kurallarına aykırı olduğu kaydedildi. Açıklamanın devamında “Yapılan satışlarla ilgili cadde üzerinde iş yeri bulunan ve cadde üzerinde günlük yaşamını devam ettiren vatandaşlar tarafından çok sayıda ihbar ve şikayet yapılmaktadır. Belirtilen hükümler doğrultusunda Van ilinde toplumsal huzurun ve barışın tesisi, suç işlenmesinin önlenmesi, kamu düzeni ve güveninin korunması, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteaallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve kişi hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla Cumhuriyet Caddesinin 20.00 ile 03.00 saatleri arasında araç trafiğine açılmasına karar verilmiştir.” İfadelerine yer verildi.

Editör: TE Bilisim