Bayram alışverişi için kapatılan ve seyyarlara açılan Cumhuriyet Caddesi Van’ın gündemine oturdu. Gerek vatandaşın, gerek esnafın ve gerekse de önemli isimlerin gündem konusu olan çalışma çoğu kesim tarafından eleştirildi ve tepki gösterildi. Bayramda Cumhuriyet Caddesi’nin trafiğe kapılmasını eleştiren esnaf: “Caddeyi trafiğe kapatın dedik ama galiba yanlış anlaşıldık!” dedi...

 

Bayrama sayılı günler kala Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışma ile Cumhuriyet Caddesi emniyet güçlerinin bariyerler ile trafiğe kapatıldı. Trafiğe kapatılan cadde seyyar satıcıların tezgahları ile doldu taştı. Belediyenin bayram arifesinde yapmış olduğu bu çalışma kimileri tarafından hoş karşılansa da genel anlamda büyük tepki gördü. Özellikle cadde esnafı bu çalışmadan dolayı bayram yaşayamadıklarını söyledi. Esnaf ve vatandaşın yanı sıra birçok siyasi isim, STK ve diğer kuruluşlarda çalışma için tepkilerini ortaya koydu.

 

 

TAKVA: YENİ CADDE YARATMAZSANIZ, CADDEYİ HERKESE PAYLAŞTIRIRSINIZ!

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva da sosyal medyada başlayan tartışmalardan sonra görüş bildiren isimlerden biri olurken bu uygulamanın yanlış olduğunu belirtti. Takva: “Yeni caddeler, pazar alanları, alış-veriş merkezleri yaratmazsanız kentin en önemli caddesini herkese paylaştırmaya kalkarsınız! Cumhuriyet Caddesi ile ilgili tartışmalar devam ederken; bırakın park yapmayı, cadde trafiğe kapatılarak yayalaştırılmalı, İskele Caddesi çift yöne açılmalı. Cumhuriyet Caddesi’ni trafiğe kapatılarak seyyar satıcılara açılması, cadde esnafının mağduriyetine yol açmaktadır. Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanı Sayın Cahit Bozbay ile yaptığımız görüşmede bunun rutin uygulandığını, her bayram öncesi 2 gün caddenin asfalt kısmında seyyar satıcılara imkan tanındığını belirtmiştir. Geçen yıl seyyarların cadde esnafını tartakladığı bilinmekle, uygulamanın yanlış olduğu kanaatimizi ile Yüksek kira, vergi yükü altında zor günler geçiren esnafın bu uygulamadan mağdur olduğunu belirtmek isteriz.”

 

 

CADDE TARTIŞMASI ALDI BAŞINA GİTTİ

Van’ın önde gelen bir çok ismi de tartışmalara dahil olurken, caddenin trafiğe kapatılıp seyyara açılması noktasında sayısız mesajlar paylaşıldı. O tepkilerden bir kısmı ise sosyal medyaya şöyle yansıdı:

-Son Kale ana cadde de direnemedi, tablacıya teslim oldu. Büyüdükçe köyleşen şehir e yazık oluyor.

-Sanat sokağından yavaş yavaş tüm kente yayılacağız, yaşasın tablacılar.

-Afganistan'da sıradan bir gün...

-Burası cumhuriyet caddesi olamaz! Eğer öyleyse düzensizliğin tam resmidir bu!

-Bu görüntüler Van'a yakışıyor mu? Yazık değil mi kira veren, vergi veren, elaman çalıştıran iş yerlerine? Ayıp!

 

 

“BELEDİYE BİZİ YANLIŞ ANLADI HER HALDE”

Bayrama sayılı günler kala caddenin trafiğe kapatılmasıyla ilgili görüştüğümüz ismini vermek istemeyen bir cadde esnafı belediyeyi topa tuttu. Esnaf şu sözlere yer verdi: “Yıllarca belediyenin caddeyi kapatması için konuştuk ve sesimizi duyurmaya çalıştık. Ancak gelin görün ki belediye bunu bayram günü yaptı. Belediye bizim caddeyi kapatın dememizi yanlış anladı herhalde. Bizim tamamıyla kapanmasını ancak boş kalmasını istedik. Onlar ise bayram arifesinde ekmeğimize engel oldular. Caddenin trafiğe kapatılması kesinlikle yanlış değil. Ancak seyyarların bayram arifesinde caddeye doldurulması hiç doğru değil.”

 

“ALLAH BUNU YAPANLARA KABUL ETMESİN”

Cadde üzerinde ciddi miktarda kiralar ödediklerini ifade eden esnaf, “Ben yıllardır bu cadde üzerinde esnaflık yapıyorum. Hayatımda böyle bir şeyi ve burada nede başka yerde görmedim. Biz burada çok büyük miktarda kiralar veriyoruz. Bu kiralarımızın genelini ise bayramlarda, tatillerde ya da festivallerde elde ediyoruz. Ancak gelin görün ki belediye yapmış olduğu bu çalışma ile ekmeğimizi kazanmamıza engel oldu. Seyyarların hiçbir vergi, kira veya buna benzer ödemeler yapmadan burada para kazanması bizleri zor duruma düşürdü. Herkes para kazansın ama birileri kazanacak diye garibanlar ekmeksiz kalmasın. Allah bu Ramazan ayını ve bayramını bunu yapanlara bırakmasın.” Şeklinde konuştu.

 

 

AYAZ: BELEDİYE KARARI SORGULAMALI

Cadde üzerinde yer alan bir dükkan çalışan olan Ömer Ayaz’da caddenin seyyarlara açılmasını yanlış bulduğunu dile getirdi. Ayaz, “Bayram arifesinde bunu yapmak çok doğru değil. Seyyarlar cadde üzerinde insanların alışveriş yapmaları için sürekli bağırıyorlar ve insanların yeri geldiğinde alışveriş yapmalarına engel oluyor. Bu kararı alan kişilerin kendilerini sorgulamaları gerekiyor. Sadece seyyarlar bu memlekette ekmek kazanmıyor. Seyyarlar yüzünden biz bu bayram diğer bayramlara göre yüzde 50’lik bir düşüş yaşadık. Kim bu zararı karşılayacak? Hiç kimse. Belediyenin daha sağlıklı ve herkesi düşündüğü çalışmalar yapması gerekiyor.”

 

AYTÜRK: KARAR HERKESİ RAHATSIZ ETTİ

Yapılan uygulamayla ilgili gazetemize konuşan Cumhuriyet Caddesi esnafından Abdullah Emin Aytürk seyyarların bayram arifesinde caddeye alınmasının yanlış olduğunu vurguladı. Aytürk şunları kaydetti: “Doğru bir karar değil. Belediyenin tüm herkesi düşünmesi gerekiyor. Bu kararda sadece ve sadece seyyarlar düşünülmüş. Biz esnaf olarak onların bağırmalarından hiç bir şey yapamadık. Bizim dışımızda insanlarda çok fazla rahatsız oldular. Cadde kapatılır bundan çok sıkıntı yok ama cadde pazara da dönüştürülmez. Herkes düşünülmeden böyle bir çalışma yapıldı umarız bir daha yapılmaz.”

 

KAÇMAZ: KARAR GÜZEL AMA...

Cadde üzerinde alışveriş yapan Hüseyin Kaçmaz adlı bir vatandaş ise caddenin kapatılmasının güzel olduğunu ancak çok fazla düzensizlik olduğunu söyledi. Kaçmaz, “Caddenin kapalı olması çok güzel. Ancak gerçek anlamda bir düzensizlik var. Cumhuriyet Caddesi cadde olmaktan çıkmış pazara dönüşmüş resmen. Belediyenin kararı güzel ancak bu karar herekse hitap etmesi gerekiyordu diye düşünüyorum.” İfadelerine yer verdi.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim