2011 yılında yaşanan iki büyük depremin ardından Van’da çok sayıda insan evsiz kaldı. Evi olanlar ise deprem korkusunda evlerine giremezken, insanlar oluşturulan konteyner kentlerde yaşamaya başladı. Yaşanan depremin üzerinden yaklaşık olarak 4 yıl geçti. Vanlıların o dönem ev olarak kullandığı konteynerler çürümeye terk edildi.

 

Van’da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra Van’da 25 bina yıkılırken 26 bin konuta da ağır hasar kararı verildi. Kısa sürede depremzedelerin geçici barınmaları için 35 bölgeye 30 bin konteyner kuruldu. Bir tanesinin devlete maliyeti yaklaşık 15 bin olan konteynerler, 2 kış boyunca depremzedeler için can simidi oldu. Kalıcı konutların teslim edilmesinden sonra büyük bölümü kaldırılan konteynerler boş arazide çürütülmeye terk edildi.

 

ÇOĞU KULLANILMAZ HALE GELDİ

Yaklaşık 175 bin depremzedenin 2 kış boyunca yaşamını sürdürdüğü konteynerler, 2 yıl boyunca kademeli olarak kaldırıldı. Bu konteynerlerden 18 bini başka illerde ihtiyaç olan bölgelere gönderildi. Geri kalan 12 bin konteynerden bir bölümü köylüler tarafından geri verilmezken, yaklaşık 4 bini ise afet durumlarında kullanılmak üzere belirli noktalarda toplandı. Ancak bu konteynerin de büyük bölümü hırsızların talanı ve kötü kullanım nedeniyle adeta hurdaya döndükten sonra çürütülmeye terk edildi.

 

‘MİLLİ SERVET’ ÇÜRÜYOR

Dönemin Van AFAD Müdürü Cafer Geyik tarafından yapılan açıklamada hurdaya dönen konteynerlerin yapılacak ihaleyle hurda satışına çıkarılacağı söylenmişti. Geyik şu sözlere yer vermişti: “Biz buradan bütün vatandaşlarımıza sesleniyoruz. Bu konteynerlere zarar verilmemesini istiyoruz. Çünkü toplama merkezinde kalan konteynerler her zaman bir ihtiyaçtır. Biz konteynerlerin tahrip edilmemesi için de gerekli tedbirleri alıyoruz.”

 

SALİHOĞLU: AFAD’IN VERECEĞİ KARARI BAĞLI

Konuyla ilgili görüştüğümüz Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Van İl Müdür Vekili Abdulaziz Salihoğlu konteynerlerin bir kısmının satıldığını bir kısmının ise olabilecek  bir afet için hazırda bekletildiğini söyledi. Salihoğlu şu ifadelere yer verdi: “Depremden sonra konteyner kentler toplandı. Yapılan çalışmalar sonucunda toplanan konteynerlerin bazıları Maliye Bakanlığı tarafından, bazıları ise milli emlak tarafından satılarak hazineye kazandırıldı. Bunun yanı sıra kurumlarımıza ve diğer illere gönderdiğimiz konteynerler var. Net bir sayı elimizde yok ancak köylere verdiğimiz konteynerlerimiz ise oluşabilecek herhangi bir doğal afet için bekletiliyor. Bunları da önümüzdeki dönemde daha sağlıklı bir yere toplayarak muhafaza edeceğiz. Tabi bunun öncesinde AFAD Başkanlığının vereceği kararlar doğrultusunda yapılması gerekenleri yapacağız.”


ŞEHRİVAN ÖZEL – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim