HDP Van Milletvekili Gür, Van’da kaçakçılık ve farklı nedenlerden dolayı yakalanan ve yıllardan bu yana gümrük kontrolünde otoparklarda çürümeye terkedilen araçlar için harekete geçti. Daha önce başta Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkan Yardımcılığı görevi de yapan önceki Van Şoförler Odası Başkanı Faruk Alpaslan’ın da defalarca gündeme taşıdığı bu araçların durumu hakkında Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’den bilgi isteyen Gür, bu araçlarla ilgili herhangi bir yasal düzenleme yapılıp yapılmayacağını sordu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’ye sunduğu soru önergesiyle Van’da bir çok bölgede çürümeye terkedilen araçların durumunu soran HDP Van Milletvekili Gür, bu araçların büyük bir sorun olarak yer işgal ettiğini belirtti. Gür sunduğu önergede araçların durumu ile ilgili olarak şu bilgilere yer vererek; “Türkiye genelinde kaçakçılık ve bazı farklı nedenlerden dolayı binlerce araç yakalanmakta ve gümrüğe bağlı otoparklarda yıllarca kalmaktadır. Yakalanan bu araçlar mahkeme sürelerin uzun olmasından dolayı çürümeye yüz tutmaktadır. Bu araçların vergi borçları ödenmez iken araç sahipleri mağdur duruma düşmektedir. Araçların uzun süre gümrük otoparklarından kaldıklarından dolayı hem kullanılamaz hale gelmekte hem de aracın değerini yitirdiği görülmektedir. Van ilinde her geçen gün yakalanan araç sayısı aratmakta ve bir sorunun olarak karşımızda durmaktadır. Van ilinde gümrük otoparkların doluluk oranları yüzde yüze ulaşmış ve vatandaşların araçlarını geri almaları 4-5 yılı bulmakta veya otoparklarda çürümektedir.” Dedi.

YASAL DÜZENLEME OLACAK MI?

Bu araçların durumu ile ilgili bir yasal düzenleme yapılıp yapılmayacağını da soran Gür; “Türkiye genelinde farklı sebeplerden dolayı yakalanan araç sayısı nedir? Bu araçların yakalanmaların nedeni nedir? İllere göre yakalanan araçların sayısı nedir? Van ilinde yakalanan ve rehin tutulan araç sayısı nedir? Her araç için verilen ceza miktarı nedir? Van ilinde aracına el konulan vatandaşa açılan soruşturma sayısı nedir? Ceza alan vatandaş sayısı kaçtır? Aldıkları ceza miktarları nedir? Farklı nedenlerden dolayı el konulan araçların sahiplerine geri iade edilmesi için her hangi bir yasal düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? Van ilinde gümrük otoparklarında bulunan araçların ayrı ayrı vergi borç miktarı nedir? Bu borçların ödemesi için her hangi bir çalışmanız bulunmaktadır?” soruları ile Bakan Canikli’den bilgi istedi.

DSİ’NİN KANALLARINI DA SORDU!

Gür bir diğer önergesini ise Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu’na yönelterek, Van’da 5 yılda 2 çocuğun hayatını kaybettiği DSİ’ye ait sulama kanallarının kapatılmasına dair bazı bilgiler istedi. Gür o soru önergesinde ise şu sözlerle Bakan Eroğlu’ndan sorularına cevap talep etti; “Van İli Muradiye ilçesi Kandahar Mahallesi baraj mevkiinde DSİ’ye ait sulama kanalında son 5 yılda 2 çocuk hayatını kaybederken 3 kişi ise boğulma tehlikesi geçirmiştir. Mahalle sakinlerinin yetkililerle görüşmelerine rağmen yetkililer tarafından her hangi bir önlem alınmamıştır. Bu Bağlamda; Van İli Muradiye ilçesinde bulunan DSİ’ye ait sulama kanalının kapatılması için her hangi bir girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz? Son 10 yılda Van ilinde bulunan sulama kanallarında hayatını kaybeden kişi sayısı nedir? Hayatını kaybeden kişilerin cinsiyet ve yaşlarına göre dağılımı nedir? Muradiye ilçesinde hayatını kaybedenlere her hangi bir tazminat ödemesi yapılmış mıdır? Yapılmamışsa sebebi nedir? Bu tür boğulma olaylarını en aza indirgemek için bakanlığınızca ne tür önlemler almayı düşünüyorsunuz? Gölet, sulama kanalı inşası sırasında bakanlığınız tarafından denetleme yapılmakta mıdır? Sulama kanallarında riskli bölgelere uyarıcı levhaların bırakılmamasının sebebi nedir? Levhaların bırakılması için her hangi bir girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz? Van ilinde sulama kanallarında boğulmalardan dolayı yetkililer hakkında açılan soruşturma sayısı nedir? Ceza alan kişi sayısı nedir? Takipsizlik kararı verilen dosya sayısı nedir?”

Editör: TE Bilisim