Son günlerde yaşanan gelişmelerden sonra bir anda gündeme oturan konteyner kentteki vatandaşların durumu sıcaklığını koruyor. Uzun süre önce elektrikleri kesilen geçtiğimiz günlerde ise Van Belediyesi’nin yeniden elektrik verilmesi yönünde çalışma başlattığı ardından kira yardımını kabul etmelerini teklif ettikleri vatandaşlar direnmeye devam ediyor. Buna bir de sosyal medyada çocukların hayatını kaybettiği ve insanların soğuktan öldüğü şeklinde dedikodular eklenince Valilik çareyi yeni bir açıklama yapmakta buldu. Hafta boyunca bir çok ilin de kampanya düzenledikleri ve şu sıralar yeni yardımları göndermeye hazırladıkları vatandaşlara Valilik bir kez daha seslendi ve kira yardımını kabul etmelerini istedi.

 

Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın uzun süre sonra konteyner kentteki vatandaşlarla ilgili açıklamasından sonra bir açıklama da Van Valiliği’nden geldi. Özellikle son günlerde sosyal medyada başta bazı çocukların soğuktan hayatını kaybettiği yönündeki iddialar ve vatandaşların durumu ile ilgili spekülasyonlardan sonra açıklama yapan Valilik, “İfade edilen konut talebi karşılanabilir değildir. Nitekim bu durum vatandaşlarımızla Valiliğimizin yaptığı toplantılarda ve diğer temaslarda çok açık biçimde belirtilmiştir. Dolayısıyla ev verilmediği takdirde konteyner kenti boşalmak istemediklerini beyan eden vatandaşlarımızın talebi hukuki olmadığı gibi adil de değildir. Bu nedenle de uygulanabilir bulunmamaktadır. Konteyner kentte yaşamaya devam eden çocuklarımızın, kadınlarımızın ve yaşlılarımızın bir an önce kiralık konutlara taşınmaları sağlamak yönünde olup, burada bütün vatandaşlarımızın eğitim, sağlık, esenlik, güvenlik gibi hizmetleri günlük olarak ve özel takip edilmek suretiyle verilmektedir. Kara propaganda olarak sosyal medyada yayılan haberlerin gerçekle ilgisi bulunmamaktadır.” Dedi.

 

ZARURİ AÇIKLAMA!

 

İddialar üzerine bir açıklama yapmak zorunda kaldıklarını belirten Valilik, tepkiler üzerine depremden bu yana yapılan çalışmaları anlatarak şu ifadelere yer verdi; “Son günlerde gerek yazılı ve görsel medyada ve gerekse sosyal medyada ilimizdeki konteyner kentlerde yaşamını sürdüren vatandaşlar ve yaşam koşulları ile ilgili olarak bazı gerçek dışı haberlerin yayımlanmakta olduğu görülmektedir. Konteyner kentlerde yaşayan ve daha çok basınla temas kurma fırsatı bulan şahısların ortaya koyduğu talepler ve Valiliğimiz bu konulara ilişkin tutumunun kamuoyu tarafından daha açık biçimde anlaşılması bakımından aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. İlimizde 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 depremleri nedeniyle geçici barınma koşullarını temin bakımından önce çadır kentler oluşturulmuş, daha sonra ise ülkemizde ilk uygulama olarak konteyner kentler kurulmuştur. İl’de 31 konteyner kentte ve bazıları evleri civarında olmak üzere yaklaşık 30.000 konteyner kullanılmış, bu konteynerlerde 175.070 yurttaşımız geçici olarak barınmışlardır.”

 

17 BİN 489 KONUT MODERN MAHALLELERE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

 

“Bir yandan hasar tespit çalışmaları sürdürülürken, bir yandan da hızlı biçimde kalıcı konutların yapımı ve hak sahiplerinin belirlenmesine ilişkin süreç yönetilmiştir. Kalıcı konutlarda iki usul belirlenmiş olup, köylerde evini yapana yardım yöntemi (EYY) ve kent merkezlerinde 3+1 olarak ifade edilen afet konutları yapımı usulü benimsenmiştir. Bu çerçevede 17.489 afet konutu ile kentlerimize (Van, Edremit ve Erciş) yeni bir görünüm kazandırılmış, köylerimiz yapılan ve yapılmakta olan evlerle modern mahallere dönüşmüştür. EYY yöntemi ile köylerde yapılan/yapılacak konut sayısı 9.745; bu çerçevede üretilecek/üretilen hayvan barınağı sayısı 3.881’dir. Çalışmalar neticesinde (dava süreci devam edenler hariç); 13.366 vatandaşımızın hak sahibi olarak, 1.100 vatandaşımıza mülkiyet problemi olmasına rağmen ispat edici vesikalara bağlı olarak, 151 vatandaşımıza yakınlarını afette kaybetmesi nedeniyle, 1.000 vatandaşımıza afet sırasında kiracı olması ve kura sonucunda belirlenmesi nedeniyle, 5.014 köylerimizde yapılan EYY inşaatlar tamamlanarak konutları verilmiştir.”

 

“BOŞALTMA KONUSUNDA DEFALARCA UYARILDILAR”

 

“Kiracı durumundaki vatandaşlarımız için çekilecek kuraya 24.569 vatandaşımız müracaat etmiş, ön incelemede sonucunda kuraya katılabileceklerin sayısının 14.540 olduğu tespit edilmiştir. Bu kişiler arasında çekilen kura sonucu 1.000 yurttaşımız belirlenmiştir. Elde dava neticelerine bağlı olarak rezerv tutulacak konutlar dışında kalan diğer konutlar da, yakında kura usulü ile afet sırasında kiracı durumunda olan vatandaşlarımıza dağıtılacaktır. Esas itibarıyla konteyner kentler geçici barınma yerleridir. Konteynerleri kullanmakta olan vatandaşlara, konteynerler teslim edilirken yapılan taahhütnamelere göre idarenin istediği zaman bu konteynerlerin boşaltılması ilgililerince kabul edilmiştir. Devlet daha önce hiç görülmeyi kadar hızlı olarak afet konutlarını bir yıl gibi bir süre içerisinde hazırlayarak, yukarıda verilen sayılara göre ve belirli bir periyodla ilgililerine dağıtmıştır. Kalıcı konutların dağıtılması ile birlikte, 23 Ekim 2012 tarihinden itibaren konteyner kent sakinlerine konteynerlerin boşaltılması gerektiği birden fazla defa iletilmiştir.”

 

156 AİLE BELİRLENDİ

 

Öte yandan son günlerin tartışmalı konusu olan konteynerdeki depremzedelerin durumu ile ilgili de bilgiler aktaran Van Valiliği, burada toplamda 156 ailenin yaşadığını belirterek; “Afet nedeniyle konteynerleri kullanan yaklaşık 30.000 aile 175.070 kişi aşama aşama konteynerleri boşalmışlardır. Ramazan Bayramı sonu itibarıyla verilen boşaltma süresi (10 Ağustos 2013) dolunca konteyner kentlere verilen elektrik kesileceği ilgililere bildirilmiş, süre sonunda elektrikler kesilmiştir. Sözü edilen zaman dilimi itibarıyla (Ağustos ayı) Van merkezde konteynerlerde kalan aile sayısı 275’dir. Geriye kalan sayı her gün, gece ve gündüz değişmek kaydıyla bugün itibarıyla: Van Merkezdeki Anadolu Konteyner Kentinde 48 aile; Tahirpaşa Konteyner Kentinde 15 aile; Kayaçelebi Konteyner Kentinde 4 ailedir. Erciş İlçemizde ise 23 ailedir. Valiliğimizce Eylül ayı içerisinde konteyner kentlerde yaşamaya devam vatandaşlarımız ekonomik durumları inceletilmiş, durumları sosyal yardımı ihtiyaç duyduğu anlaşılan vatandaşlarımıza “kira yardımı” verilmesi kararlaştırılmıştır. Kira yardımı verilmesine ilişkin gelir analizlerinde (16 yaş üstü kişiler için belirlenen asgari ücretin 1/3 oranındaki tutar) 243,42 TL fert başına aylık gelirin altında olmak şartı temel kabul edilmiştir. Yapılan çalışmada 156 ailenin Valiliğin önerdiği kira desteğini alabileceği anlaşılmıştır.” Dedi.

 

75 AİLEYE YARDIM VERİLDİ

Öte yandan belirtildiğinin aksine 75 ailenin kira yardımı alarak tekliflerini kabul ettiği kalan ailelerin ise burada yaşamaya devam ettiğinin belirtildiği açıklamada ayrıca; “Bu çerçevede vatandaşlarımız bilgilendirilmiş, şu ana kadar 75 aile kira yardımı desteğinden yararlanmaya başlamıştır. Halen konteynerleri kullanan vatandaşlarımızdan kira desteğinden yararlanabilecek ekonomik duruma olanlar olduğu gibi, aylık gelirleri ya da mal varlıkları itibarıyla yukarıda ifade edilen sınırdan daha çok geliri olanlar da bulunmaktadır. Öte yandan Valiliğimiz, “Toplum Yararına Çalışma Programı” seçeneğinden konteyner kenti boşaltan vatandaşlarımızı iş bulma konusunda desteklemektedir. Şüphesiz hem konteyner kenti boşaltan ve hem de henüz boşalmamış vatandaşlarımız ayrıca Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımızın genel desteklerinden  (Şartlı Nakit Transferi, sağlık yardımı vb) yararlanmaya devam etmektedir.” Denildi.

 

“TALEP HUKUKİ VE ADİL DEĞİLDİR”

Kalan vatandaşların konut taleplerinin adil olmadığını ve özellikle 3+1 konut verilmemesi halinde burada çıkmayacaklarını belirten depremzedelerin bu davranışının da hukuki olmadığının belirtildiği açıklamada; “Konteyner kentte yaşayan vatandaşlarla Valiliğimizin görüşmelerinde talebin çeşitlendiği belirlenmiştir. Vatandaşlarımızdan bir bölümü belirli oranda nakit talep ederken, daha büyük bölümü 3+1 konut talep ettiklerini beyan etmektedirler. Konut talep edenlerden bazıları geri ödemesiz (bağış) konut isterken, daha büyük bölümünün talebi uygun şartlarda ödemeyi kabul ettikleri yönündedir. Yürümekte olan hukuk düzenimiz itibarıyla, konteyner kentte yaşamaktan kaynaklanan bir üstün hakkın varlığını kabul etmek mümkün değildir. Dolayısıyla buna bağlı olarak ifade edilen konut talebi karşılanabilir değildir. Nitekim bu durum vatandaşlarımızla Valiliğimizin yaptığı toplantılarda ve diğer temaslarda çok açık biçimde belirtilmiştir. Elimizde dağıtılmayı bekleyen 3+1 konutlar için yukarıda sayılarını 14.540 olarak verdiğimiz ve son kurada kendisine ev isabet etmeyen (1.000 kişiye kurayla ev verildiği için) 13.000’den fazla vatandaşımızda, depremzede olup konteyner kentlerde uzunca bir süre yaşamışlardır. Dolayısıyla ev verilmediği takdirde konteyner kenti boşalmak istemediklerini beyan eden vatandaşlarımızın talebi hukuki olmadığı gibi adil de değildir. Bu nedenle de uygulanabilir bulunmamaktadır.” Denildi.

 

“SICAK ÇAĞRIYI KABUL EDİN”

Açıklamada son olarak vatandaşlara yeniden çağrıda bulunularak; “Ayrıca Valilik olarak bizim tavrımız; konteyner kentte yaşamaya devam eden çocuklarımızın, kadınlarımızın ve yaşlılarımızın bir an önce kiralık konutlara taşınmaları sağlamak yönünde olup, burada bütün vatandaşlarımızın eğitim, sağlık, esenlik, güvenlik gibi hizmetleri günlük olarak ve özel takip edilmek suretiyle verilmektedir. Kara propaganda olarak sosyal medyada yayılan haberlerin gerçekle ilgisi bulunmamaktadır. Bu nedenle vatandaşlarımızın sosyal medyada yer alan haberlere itiyatla yaklaşmaları tavsiye edilmektedir. Öte yandan konteyner kentte yaşamakta olan vatandaşlarımızın devletimizin sıcak çağrısını kabul edeceğine inancımız tamdır.” Denildi. 

Editör: TE Bilisim