Van’da Geçici Köy Korucularının (GKK) talebi üzerine "Mesleki Eğitim Projesi" kapsamında, hayvancılık, arıcılık ve ilk yardım kursları verilmeye başlandı. Düzenlenen toplantıda konuşma yapan Van Valisi Münir Karaloğlu, şuanda GKK için yeni bir alımın söz konusu olmadığını belirterek, “Emekli olan ve gönüllü olarak sistemin dışına çıkanların yeri zaten boşalıyor. Terörün yoğun olduğu dönemlerde korucu sayımız 7 bin 500 iken, şimdi ise 5 bin 800 korucu var. Bu sayıda az değil. 5 bin 800 GKK belki çözüm süreciyle birlikte işleri biraz daha hafiflemiş durumda. Bu arkadaşlar yine güvenlik ile ilgili görevlerine devam edecek. Bugünkü meslek edindirme kurslarımız bu arkadaşlarımızın güvenlik ile ilgili görevlerini ortadan kaldırmayacak” diye konuştu. 


Van'da görev yapan GKK ile Şehit Aileleri Yardımlaşma Derneği'nin talebi üzerine, Van Valiliği, yaşadıkları köylerde güvenlik görevlerinin dışında, tarım ve hayvancılık faaliyetlerini yürütebilmeleri için koruculara hayvancılık eğitimi vermeye başladı. Koruculara modern koyunculuk, süt sığırcılığı ve arıcılık konusunda eğitim alacak. 250 korucuya da verilecek ilk yardım eğitimleriyle sertifika verilecek. Bugün Van Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda verilen ilk kursun açılık töreninde konuşma yapan Van Valisi Münir Karaloğlu, terörle mücadelede güvenlik güçlerinin yanında olmaları için başlatılan koruculuk sisteminin oluşturulduğunu söyledi. Terörle mücadelenin yoğun olduğu dönemlerde korucu sayısının 7 bin 500 olduğunu bugün ise bu sayının 5 bin 800 olduğunu söyledi. 

“YENİ KORUCU ALIMI SÖZ KONUSU DEĞİL”

Şu anda yeni korucu alımının söz konusu olmadığını belirten Vali Karaloğlu, “Emekli olan ve gönüllü olarak sistemin dışına çıkanların yeri zaten boşalıyor. 5 bin 800 rakamı da az değil. 5 bin 800 GKK belki çözüm süreciyle birlikte belki işleri biraz daha hafiflemiş durumda. Bu arkadaşlar yine güvenlik ile ilgili görevlerine devam edecek. Bugünkü meslek edindirme kurslarımız bu arkadaşlarımızın güvenlik ile ilgili görevlerini ortadan kaldırmayacak” dedi.

KORUCULAR ROL MODEL OLACAK


Amaçlarının güvenlik hizmetlerinin yanında korucuların ekonomik olarak onlara katkı sunacak yeni meslekler öğretmek olduğunu anlatan Vali Karaloğlu, “Korucuların toplumdaki statülerini güçlendirmek en önemlisi de belki bu arkadaşlarımızı iyi eğitilmiş, modern tarımı, hayvancılığı yapabilen arkadaşlar haline getirerek köylerde bir rol model oluşturmak. Yaklaşık 250 korucuyu ilk yardım kursundan geçireceğiz. Bunlara sertifika vereceğiz. Bu arkadaşlar köylerinde vatandaşlarımızın yaşlı ninelerimizin dedelerimizin tansiyonuna bakabilecek. İğnelerini yapabilecek. Ufak tefek pansuman yapabilecekler” diye konuştu. 

“KAPALI BİR METREKARE ALAN YOK”

Van'ın tarım ve hayvancılık konusunda önemli avantajları olduğunun altını çizen Vali Karaloğlu, Türkiye'de merası ve yaylası en geniş illerinden bir tanesi olduğunu belirtti. Terörün en yoğun olduğu dönemde bu alanları gerektiği kadar kullanmadıklarını da anlatan Vali Karaloğlu. 2010 yılından bu yana Van'da vatandaşa kapalı bir metrekare kapalı mera ve yaylanın olmadığını söyledi. Koruculara verilecek kursların önemli olduğuna dikkat çeken Vali Karaloğlu şöyle konuştu:

3 BİN 33 KORUCU EĞİTİM ALACAK

“Mera ve yaylaları kullanırken geleneksel tarımdan, hayvancılıktan modern tarıma geçme noktasında koruculara vereceğimiz eğitimler önemlidir. Korucularımızın kendi köylerinde gerçek çifti, rol model çifti olmaları konusunda ümitliyiz. Belki sadece eğitimi vermekle yetinmeyeceğiz. Jandarma komutanı ile bu konuyu konuşurken, belki de başlangıç sermayesine ihtiyaç vardır dile düşündük. Daha sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'e konuyu ilettik. Koruculara faizsiz uzun vadede küçük miktarlarda da olsa bir sermaye verebilir miyiz diye. Bu konuda kendisi bize talimat verdi ve bu konuda konuşuyoruz. 
Bu çalışma kapsamında Van ve ilçelerinde 3 bin 33 köy korucumuz modern koyunculuk, süt sığırcılık ve arıcılık konusunda eğitim almış olacak. 250 korucuda ilk yardım konusunda eğitim alıp sertifika alacaklar. Vatandaşa da örnek olacaklar”

KORUCULAR DERTLİ

Çözüm sürecini desteklediklerini söyleyen korucularda dertli. Yaşadıkları köylerde de çiftçilik yaptıklarını belirten korucular, bu projeyi desteklediklerini belirttiler. Ama buna rağmen sosyal haklarının iyileştirilmesini talep ettiklerini söyledi. 


Orhan AŞAN-Şehrivan

 

Editör: TE Bilisim