ÖMER FARUK TOKTAŞ-ERDAL ERBAŞ/ŞEHRİVAN ÖZEL - Van’ın yıllardır adeta başlıca geçim kaynağı haline gelmiş olan İranlı Turistler’in şehre alışveriş odaklı girip birkaç gün içerisinde de geri dönmesi İran pazarının kalıcı hale getirilmesi gerektiğini apaçık bir şekilde gözler önüne seriyor. Ekonominin gerek yerel gerek de ulusal anlamda en sıkıntılı zamanlarında bile Van’da ki piyasayı Yaz-Kış demeden canlı tutan İranlılar sınır kapısındaki yoğunluğa bile aldırış etmeden şehre giriş yapmaya devam ediyor. Şehir merkezinde bulunan birçok mağazaya uğrayıp alışveriş yapan İranlıları başınızı çevirdiğiniz her tarafta görmeniz mümkün. Hal böyle olunca akıllara neden piyasadaki bu canlılık kalıcı hale getirilmesin ve İranlıların şehirdeki konaklama süresini daha da uzatacak çalışmalar yapılmasın sorusu geliyor. İşte konunun muhataplarından İranlı Turist Reçetesi…

 

Şehre uğrayan İranlılar ile görüşülüp sıkıntılarının dinlenmesi gerektiğini belirten Turizm Derneği ve Ayanıs Turizm Seyahat Acentesi Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir gazetemize yaptığı açıklamalarda “İranlılar buraya hangi ihtiyaçlarına, hangi isteklerine yönelik geliyorlar? Acaba bu isteklerini buradan karşılayabiliyorlar mı? Ve ne tür sıkıntılar ile karşı karşıya kaldıkları ile ilgili çalışmalar yapılması lazım.” İfadelerini kullandı. Haldi Turizm ve Seyahat Acentesi Yetkilisi Murat Beyaz ise Van’ın sadece alışverişten ibaret olmadığını göstermek gerektiğine dikkat çekerek “Kültür ve tarihimizi tanıtıcı faaliyetlerde bulunmalıyız. Çünkü Van'a defalarca gelen İranlı Van Kalesi’nden ya da Akdamar Adası’ndan haberdar olamayabiliyor. Şehrin sadece alışveriş yeme içme ya da plajdan ibaret olmadığını göstermemiz gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

 

 

ACABA İRANLI NE DÜŞÜNÜYOR?

İran pazarına çok iyi sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Abdullah Tunçdemir: “Bizim en sıkıntılı zamanlarımızda bile yanı başımızdan gelen bir turizm potansiyelimiz var. Bir İran pazarımız var. Bunun kadrini kıymetini iyi bilmemiz lazım. Bu pazara çok iyi sahip çıkmamız lazım. Bu pazarı kalıcı hale getirip geçici bakmamamız lazım. İran’dan gelen bütün insanlara şükran borcumuz var. 12 ay boyunca Yaz, Kış demeden Van’a geliyorlar ve buradaki piyasayı canlı tutuyorlar. Sınır kapısındaki tüm zor şartlara rağmen bunlara katlanıp Van’a giriş yapıyorlar. İranlı turistlerden benim şahsi fikrimce her ay görüş almalıyız. Onların sıkıntılarını dinlemeyi bilmeliyiz. Bu anket şeklinde de olabilir, onlardan kabul edilecek dilekçelerde olabilir. Buraya hangi ihtiyaçlarına, hangi isteklerine yönelik geliyorlar? Acaba bu isteklerini buradan karşılayabiliyorlar mı? Ve ne tür sıkıntılar ile karşı karşıya kaldıkları ile ilgili çalışmalar yapılması lazım.” Diye ekledi.

 

 

“DİĞER İLLER GÖZÜNÜ AÇTI”

Bölgede bulunan diğer illerin Van’a gelen İranlıların kendi şehirlerine de uğraması için çeşitli faaliyetlerde bulunduğuna dikkat çeken Tunçdemir “Şu anda çevrede bulunan diğer iller gözlerini açmış Van’ı izliyorlar. Erzurum, Iğdır, Diyarbakır gibi iller İranlıların Van’a neden geldiklerini merak edip bu yönde kendi şehirleri ile ilgili çalışmalar yapıyorlar. Farklı imkânlar sunmaya çalışıyorlar. Biz bu anlamda geç kalmamalıyız. Biz iyi bir hizmet veremediğimiz takdirde onları kaçırmış oluruz. İranlılar Van’a geldikleri gibi Bakü’ye, Ermenistan’a ve birçok yere daha gidiyorlar. Biz bu insanları Van’a geldiklerinde mutlu edemez isek yarın bir gün baktığımızda belki de çevremizde göremeyeceğiz. İranlılar Van’da şehir merkezinde dolaştıkları sırasında bilgi alabilecekleri noktalar kurulmalı. Zabıta noktalarına benzer tarzda kurulabilecek olan bu noktalar yabancılara Van ile ilgili tanıtım broşürleri dağıtabilir. Şehir merkezinin ufak krokilerini dağıtabilir. Bu tür bilgi noktaları da bu açıdan Van’a fayda sağlar.” İfadelerini kullandı.

 

 

“DENİZ VE PLAJ ÖN PLANDA OLMALI”

Van’a komşu olan illerde ve İran’da Van’ın tanıtımıyla ilgili çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Murat Beyaz “İranlı ya da diğer misafirlerin bir şehre gelmesi için öncelikle orayı bir şekilde duyması ve o şehir hakkında bilgi sahibi olması lazım. Bu bilgilendirme ve tanıma olayını İran'da özellikle bize komşu olan illerde gerçekleştirdik. Van bu şehirlerde bilinen tanınan bir noktaya geldi. Şimdi üzerinde çalışılması gereken gelen misafiri burada mutlu ve huzurlu bir tatil yapmalarını sağlamak ve neyi istediklerini tespit edip ona göre stratejiler belirlemektir. Başlıca yapılabilecekler ise özellikle denizi ön plana çıkarmak olabilir. Yakın zamanda açılan halk plajı bu konuda büyük katkı sağlayacaktır.” Diye konuştu.

 

 

ARTIK FARSÇA İLE TANIŞMALIYIZ

İranlıların yabancılık çekmemesi için şehir içindeki bazı noktalara farsça yazılmış bazı tabelalar konulabileceğini vurgulayan Beyaz yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı: “Gelen İranlının kendini yabancı hmemesi adına farsça yazılmış bir kaç kilit nokta da yön tabelaları olmalı ve Van esnafının artık Farsçayı bir nebze de olsa bilmesi gerekiyor. Bunu çalışmak gerekiyor. Kültür ve tarihimizi tanıtıcı faaliyetlerde bulunmalıyız. Çünkü Van'a defalarca gelen İranlı Van Kalesi’nden ya da Akdamar Adası’ndan haberdar olamayabiliyor. Şehrin sadece alışveriş yeme içme ya da plajdan ibaret olmadığını göstermemiz gerekiyor. Gelen İranlı turistin iki gün içerisinde sadece alışveriş yapıp kaçmasının önüne geçmeli bu turistlerin şehirde kalıcı hale gelmesi için büyük imkânlar sunmalıyız.”

Editör: TE Bilisim