Son yıllarda Van ve bölgedeki yatırımların artmasında büyük payı olan verdiği desteklerle yerli ve yabancı yatırımcıyı bölgeye çeken Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) boş durmuyor. Özellikle depremden sonra Van’ın yeniden yapılanmasında da büyük katkısı olan DAKA bölge illerini de ihmal etmiyor. Bunlardan biri de Hakkâri’de gerçekleşti.

 

Çözüm sürecinin ardından Doğu'nun verimli arazileri yeniden tarıma açıldı. DAKA'nın desteğiyle Hakkâri, ceviz ve kiraz deposu olacak. Yıllardır yaşanan çatışmalardan dolayı kullanılamayan binlerce dönüm arazi bölge halkının umudu oldu. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (DAKA) 3 milyon lira hibe ayırdığı ceviz ve kiraz ağacı programı en çok Hakkarili çiftçiyi heyecanlandırdı. Kredi programının duyurulmasının ardından kısa sürede 1.100 dönümlük arazi için başvuru yapıldı. Ceviz ve kiraz yetiştirmeye elverişli topraklara 60 bin fidan dikildi.

 

12 MİLYONA KADAR ÇIKACAK

 

İlkine gelen yoğun talep üzerine DAKA ikinci bir program için kolları sıvadı. Bu süreçte başvuruların 4'e katlanması bekleniyor. Hakkâri Valiliği de atıl Hazine arazilerini ceviz dikilmek üzere köylülere verecek. Her iki projeyle, Hakkâri ve çevre illerin kısa sürede bu ürünleri ihraç edebilir duruma gelmesi bekleniyor. DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, alt limiti 75 bin, üst limiti ise 400 bin lira olan yüzde 50'si hibe kredi için çiftçilere 3 milyon liralık destek verildiğini söyledi. Demirci, kredi programının çözüm sürecinden önce başladığını ancak bu gelişmeden sonra köylülerin ilgisinin arttığını kaydetti. Demirci, "Aynı program yeniden yapılırsa kredi miktarı 12 milyon liraya kadar çıkabilir. Bir zamanlar operasyonların yapıldığı verimli araziler, artık tarımsal üretim için kullanılıyor. Hakkâri hem cevizde hem de kirazda dünya çapında kaliteye sahip. Çözümle birlikte bu potansiyelini değerlendirmeye başlıyor" diye konuştu.

 

ZAP VADİSİ'NE 57 BİN FİDAN

 

Valiliğin de desteğiyle son iki yılda Zap Vadisi'ne 57 bin ceviz fidanı dikildi. Ceviz yetiştirmek için 1 dekar alana 15-20 adet fidan dikilebiliyor. Uzmanlar, fidanların 5 yılda ortalama 10 kilogram ürün vermeye başlayacağını belirtiyor. 10 yıldan sonra bu miktar 25-30 kilograma ulaşıyor. 5 dekar ceviz bahçesi olan bir üretici, 50 ağaçtan yılda 2.5 ton kabuklu ceviz alabiliyor. Bunun karşılığında 12 bin 500 TL gelir elde ediyor. (Sabah)

Editör: TE Bilisim