Urartuların bundan binlerce yıl önce Güneşin Kenti dediği Van’da birilerinin güneşle ilgili büyük hayalleri var... Tarımı, hayvancılığı, tarihi ve turistik zenginliği ile birlikte ‘güneş’ alma konusunda da oldukça iyi bir potansiyele sahip olan Van’da DAKA, Van’a gerçek manada ‘Güneşin Kenti’ yapmak için çaba harcıyor. Eğer beklenen yatırımlar olacaksa Van, Urartulardan binlerce yıl sonra yeniden Güneş’in kenti olacak.

 

“Urartular 3 bin yıl önce Van'ı su ve güneşin başkenti yapmış! Acaba kaç bin yıl gerideyiz?” Bu sözler Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva’ya ait. Bundan binlerce yıl önce güneşin ve suyun Van’daki önemini farkeden ve Van’ı bu noktada güneşin başkenti ilan eden Urartular’ın mirası şu sıralar Van’da yeniden canlanmayı bekliyor. 3 altın projenin destekçisi olan DAKA, Urartular’ın binlerce yıllık mirası için dünyanın en büyük Urartu Müzesi’ni Van’a inşa etti. Bu yıl açılacak olan müzede Urartu mucizesi adeta yeniden hayat bulacak. Fakat DAKA’nın amacı sadece Urartu ile sınırlı kalmak değil. Son bir kaç yıldır güneş üzerine önemli çağrılar ve destekler veren DAKA’nın uzun vadede hedefi Van’a yeniden Güneş’in kenti yapmak... Özellikle sürecin güçlü olduğu dönemde bir çok uluslararası firmanın da ‘güneş’ yatırımı için gözünü Van’a diktiği, güneş tarlaları için alanların belirlendiği dönemde Van’ın bu sektörü de payına düşen olumsuzluğu aldı. Buna rağmen “Biz hala ısrarcıyız” diyen DAKA’nın hedefi Van’da hem üreticilerin kendi elektriğini üretmesi var hem de bu elektriğin dışarıya satılması hatta ihraç edilmesi var... Zira Van Türkiye’de güneşi en çok ve en dik alan kentlerden biri olarak bu yatırım için gün sayıyor. İşte böyle bir dönemde DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci gelinen noktayı Şehrivan’a anlattı...

 

“GÜNEŞ KONUSUNDA ISRARLIYIZ”

Güneşin merkezi olan Van için güneş enerjisinde üretim yapılacağı konusuna değinen Demirci, “Güneş enerjisine iki boyutta bakmamız gerekiyor. Birincisi elektrik boyutu ve bu konuda çok büyük talepler var. Bugün elimizde tahsis edebilecek ve devletinde alabileceği kapasitesi olsa hemen bin 500 MW’lık kapasite dolar karşılığında 3 milyarlık bir yatırım gerçekleşir. Bu enerji üretimine yönelik bir boyut, ama esas güneş enerjisiyle ilgili üretim bunların ekipmanlarına yönelik bir boyuttur.”

 

HEDEF YÜZDE 30’LARA ÇIKMAK...

“Biz eğer ki teknoloji ve ekipman konusunda bir adım atamazsak diğer alanlardaki imkanlarımız büyük ölçüde heba edilmiş olur. Şu anda benimde endişeli olduğum alan odur. Uluslararası katılımcının gelip Van’da bin 500 MW’lık enerji aldıktan sonra burada o alanları oluşturmasının Van’a çok büyük menfaati olmaz. Buradaki üretilen değerin yüzde 1 ya da 1,5 Van’a kalır. Diğeri ise yatırımcıya kalır. Hele ki yabancı firma ise bu kaynak diğer ülkelere transfer olur. Bizim hesabımız bunu yüzde 30’lara çıkarmak ve bunu nasıl yapacağımızı konuşmaktır.”

 

“BİZ HALEN ISRARLIYIZ...”

“Biz 2 milyar KW saat enerjisi üretecek bir ihtisasa bölgemiz var ve biz burayı yatırımcılara tahsis edeceğiz. Buranın yıllık geliri 9 milyon dolar. Burada yüzde 1’lik bir oran Van’ın cebine girebilir. Bu da önemli bir şey. Ama işte dediğim gibi biz bu oranı yüzde 30’lara yükselmemiz gerekiyor. Bu anlamda böyle bir programı ve projeyi hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bunun da yöntem ve yollarını arıyoruz. Yapılacak olan proje kapsamında davetlerimiz oldu. Belirli sebeplerden dolayı katılım sağamayanlar oldu. Ancak biz halen ısrarlıyız.” İfadelerini kullandı.

 

“ÜRETİLEN DEĞERİN EN AZ YÜZDE 30’U BÖLGEDE KALMALI

DAKA’nın güneş konusundaki desteklerini anlatan DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, Van’da üretilecek olan güneş enerjisinin kenti büyük fayda sağlayacağını kaydetti. Demirci, konuyla ilgili olarak: “Bizim buraya yönelik konuştuğumuzda tematik olarak güneş enerjisini kullanmaya yönelik bir mali desteğimiz vardı. Bu Van’ın çok öncelikli olduğu bir konu. Ve bu alanın tanıtılması gerekiyordu. Biz bu mali desteğin ciddi olarak Van’a güneş enerjisi yatırımcısının ilgisini çektik. Şimdi bu noktadan sonra güneş enerjisi yatırımcısını yönetmek ve yöneltmek kaldı. Bizim buradaki amacımız insanlar gelsin yatırım yapsın, enerji üretsin, devlete satsın ve bundan para kazanmak değil.”

 

GÜNEŞ ENERJİSİ DEFTERİ KAPANMADI

“Bizim esas amacımız bu doğal kaynağın mümkün olan en yüksek katma değerle bölgede kalması. Yani on liralık üretim yapılıyorsa bunun on kuruşu bölgede kalıyorsa biz bunu başarı saymayız. Ama on liralık üretimin yarısı kalıyorsa biz başarı sayarız. Bizim bu noktada şuan çalışmalarımız var. Bu çerçevede güneş enerjisi ihtisas bölgesi ile ilgili olarak başvurumuz var. Büyük ihtimal yılsonuna kadar sonuçlandıracağız. Bununla birlikte hem güneş enerjisi yatırımcısını çekmek hem de onları yönetmek ve yönlendirmek konusunda önemli bir adım olacak ve bölgeye katma değeri yüksek olacak. Bizim hedefimiz üretilen değerin en az yüzde 30’unun bölgede kalması.” Şeklinde konuştu. 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ – ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim