2013 yılında Kalkınma Bakanlığı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı Van Uygulaması kapsamında projelendirilen Van Tekstilkent tamamlandığı 2016 yılından bu yana büyük bir istihdam alanına dönüştü. Bakan Cevdet Yılmaz ve dönemin Van milletvekili Burhan Kayatürk’ün ciddi uğraş verdiği DAKA’nın da yatırımın hayata geçirilmesinde en büyük pay sahibi olduğu o üretim alanı son 3 yılda üretimde zirveye ulaştı. 300 dönüm arazi üzerinde kurulan ve 22 adet devasa fabrikanın faaliyet verdiği Tekstilkent aralarında dev markalara da üretim yapan bir merkeze dönüşürken, son 1 yılda ise yatırımcılar burada adeta sıraya girdi. İlk zamanlar eleştirilerin odağı olan ve bir çok dinamiğin destek vermek yerine “Tutmaz” yorumu yaptığı Tekstilkent binlerce insana ekmek kapısı olurken, ikinci etap için yapılan girişimler sonuç verdi. İlk etapta yüzde 100 doluluğun ve büyük ilginin ardından harekete geçen DAKA, hazırladıkları projenin başarı ile sonuçlandığını, ikinci Tekstilkent’i Van Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan 100 hektarlık alana kurmak için onayı aldıklarını söyledi!

Van’da, Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında kurulan ve 2 bin kişiye istihdam sağlayan Tekstilkent’in doluluğu yüzde yüze ulaşınca ve yatırımcılar sıraya girince yeni girişim başladı. Mevcut alanın yeni yatırımlar için yetersiz kalması nedeniyle Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 100 hektarlık alana Tekstilkent'in ikinci etabının kurulması için bir süre önce girişimler başlatıldı. Van’a binlerce istihdam kazandıracak o projenin müjdesini Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray verdi.

BİNLERCE İNSAN EKMEK SAHİBİ OLDU!

Projenin müjdesini veren DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, mevcut alanla ilgili de bilgiler paylaşarak, Tekstilkent'in birinci etabındaki 15 firmaya ek olarak, yer olmadığı için Tekstilkent dışında faaliyet gösteren 15 firmanın daha bulunduğunu ve 30 firmada yaklaşık 3 bin 500 kayıtlı çalışan olduğunu söyledi. Van’da yatırım yapmak için kendilerinden yer talebinde bulunan ciddi sayıda yatırımcı bulunduğuna dikkati çeken Güray, DAKA olarak buna kayıtsız kalmayarak ikinci etabın kurulması için proje hazırladıklarını anlattı.

ÇALIŞTILAR, UĞRAŞTILAR, YENİ PROJEYİ KABUL ETTİRDİLER!

Geçen yıl güdümlü proje desteği kapsamında birinci etabın yanındaki 77 bin metrekarelik alanı yatırımcılara tahsis etmek üzere karar alındığını belirten Güray, şöyle konuştu: “Yatırımcılardan gelen talepleri göz önünde bulundurduğumuzda ikinci etap olarak planladığımız mevcut yerin de yetersiz kalacağını gördük. Tekstilkent ikinci etap için daha büyük bir alan arayışına girdik ve bu kapsamda Van Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 277 hektarlık alanın 100 hektarlık bölümüne talip olduk. OSB Yönetim Kurulu Başkanı, üyeleri ve Müteşebbis Heyet Başkanı olan Valimizin de projemize sıcak bakması üzerine fizibilitemizi hazırladık ve Bakanlığımıza sunduk. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından yapılan değerlendirme neticesinde ‘Van Tekstil ve Hazır Giyim OSB Altyapı’ projemiz kabul edildi.

YATIRIM İÇİN İLK KAYNAK AKTIRILDI BİLE!

Çalışmaların çok hızlı bir şekilde başladığını söyleyen Güray, bu anlamda bakanlıktaki çalışmaların da hemen start aldığını belirterek: “Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında 16 milyon liralık kaynak Bakanlığımız tarafından bu yatırım için aktarıldı. VanYatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) ile yürüteceğimiz projemizin sözleşmesini yakın zamanda imzalayarak altyapı çalışmalarına başlamayı planlıyoruz.”

OSB’NİN DE ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRECEK, YAŞAM ALANLARI OLUŞACAK!

Güray, yeni Tekstilkent'te 100 hektarlık alanın altyapısını tamamlayarak yatırımcılara teslim edeceklerini, yatırımcıların kendi ihtiyaçlarına göre binalarını inşa edeceğini vurguladı.

Belirlenen alanda ortak kullanım amaçlı bir bina inşa edeceklerini anlatan Güray, burada Tekstilkent ve OSB'de ihtiyaç duyulacak malzemelerin satışının yapıldığı iş yerleri, kafe, restoran ile OSB'deki firmalara hizmet verecek resmi kurum ve kuruluşların ofislerinin olacağını ifade etti. Tekstil sektöründe genellikle kadınların çalıştığı gerçeğini de göz önünde bulundurduklarını dile getiren Güray, yeni Tekstilkent'e proje kapsamında kadınların çocuklarını gönül rahatlığıyla bırakabilecekleri bir kreş inşa edeceklerini anlattı.

15-20 FİRMA YATIRIMA HAZIR BİLE!

Tekstilkent ikinci etapta 45'e yakın fabrikanın kurulacağını aktaran Güray, fabrikalar için ayrılan 45 hektarlık alanı teslim ettiklerinde en az 15-20 firmanın hemen fabrikasını inşa etmeye başlayacak durumda olduğunu vurguladı. Bir taraftan altyapı işlerini sürdürürken diğer taraftan da Ege İhracatçılar Birliği, Türkiye İhracatçılar Meclisi gibi kuruluşlarla görüşerek firmaları yatırım için bölgeye davet edeceklerini belirten Güray, şu bilgileri verdi: “Özellikle 6. bölge teşviklerinde OSB'de faaliyet gösteren işletmelere artı avantajlar var. Firmalar, normal Tekstilkent'te 10 yıl, OSB'de ise 12 yıl desteklemelerden faydalanabiliyor. Vergi muafiyeti değişiyor. Bunlar gibi birçok açıdan OSB'ler daha avantajlı. Bizden yer talep eden çok firma oldu.”

VAN’IN İŞSİZLİĞİNİN AZALMASINA BÜYÜK KATKI: 15 BİN YENİ İSTİHDAM OLUŞACAK!

“Yine Tekstilkent dışında kiralama usulüyle üretim yapan, İstanbul ve İzmir'deki üretim merkezlerini Van'a taşımayı düşünen firmalar var. Van'da üretim yapan birçok firma 2 merkezden yönetiliyor. Bu dağınıklığın önüne geçilmesi ve maliyetlerin düşürülmesi için firmalar merkezlerini Van'a taşımayı planlıyorlar. Bizi de bu kadar heyecanlandıran ve tetikleyen bu işletmelerimiz oldu. OSB'de maksimum 15 bin istihdam planlıyoruz. Şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim, özellikle önümüzdeki süreçte yeni tahsis edilecek alanın da yetmeyeceğini ve genişleme alanına ihtiyaç duyulacağını öngörüyoruz.” Güray, bu yatırımın kente kazandırılmasında sürecin her aşamasında kendilerine destek veren Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez'e, Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan ve Yönetim Kurulu üyelerine teşekkür etti. (AA - ŞEHRİVAN)

Editör: TE Bilisim