ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ/HAKİM İNALÖZ- Kentin son 10-15 yılında en önemli yatırımların ve kalkınmaya yönelik adımların öncüsü olan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) bir ilki daha gerçekleştirerek “COVİD-19 Sürecinde Sektörel Konferanslar” programı kapsamında Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Vanlı işadamı Fettah Tamince’yi kentin önemli isimleriyle buluşturdu. ‘Bölgemizde Turizm’in Geleceği’ konulu başlıklı toplantı kentin turizmdeki geleceği konuşuldu.

Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı katkıları ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) organizatörlüğünde “COVİD-19 Sürecinde Sektörel Konferanslar” programının ilke turizm başlığı ile gerçekleştirdi. Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince’nin konuk olduğu ‘Bölgemizde Turizm’in Geleceği’ konulu toplantı zoom üzerinden gerçekleştirilen web seminerinde (webinar) konuşuldu. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı DAKA Planlama ve Koordinasyon Birim Başkanı Mehmet Emin Çakay’ın moderatörlüğünü yaptığı Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Hamdullah Şevli, Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva gibi birçok ismin, kurum-kuruluş temsilcisinin de katıldığı toplantıda birbirinden önemli konular ele alındı. Toplantı da son dönemde turizm de atılan adımların daha ileriye taşınması ve turizm geleceğine yönelik atılacak adımlar masaya yatırıldı. Toplantının konuğu olan Vanlı işadamı Tamince, turizm noktasında atılacak adımlar açıklarken, destek noktasında kenttin yanın olacağını ifade etti. Ayrıca Tamince, turizmde atılacak yol haritasını da değinerek atılacak adımları da sıraladı.

VALİ BİLMEZ: HEP BİRLİKTE BU KENTTE SAHİP ÇIKACAĞIZ

Açılış konuşmasında Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, kentin ve bölgenin turizm noktasında ciddi potansiyele sahip olduğunu ifade etti. Vali Bilmez, şunları belirtti: “Kentimizin ciddi potansiyeli ve imkanları var. Ama ciddi yaşanmışlıkları tez avantajları da var. İnşallah hep birlikte kentimize sahip çıkacağız, kısa vade de sosyo-ekonomik hayatına yansıyabilecek şekilde yol alacağız. Turizm noktasında kent olarak iyi bir ivme yakalamıştık fakat yaşanan salgınla birlikte kesilmek zorunda kaldı. İl olarak geçtiğimiz yıl bunu gördük yatak ve tesis alanında karşılamakta uzağız. Toplam 6 bin yatak kapasitemiz var, fakat günlük İran’dan gelen turist ve iş adamı 4-5 bin arasında değişiyor. O yüzden turist ilimizde daha modern tesislere ve birkaç otelimiz hariç sadece yatak dışında dinlenebileceği ve kentin doğasını görmek istiyor.”

BİLMEZ: SORUNLARI KONUŞAN ÇOK, ÇÖZÜM ÖNERİSİ BEYAN EDEN YOK

“Hep birlikte bu kentte sahip çıkacağız, kamunun alt yapıyla öncülük etmesiyle tesis bazında özel sektörün bu alana eğilmesi gerekmektedir. Bütün dünyada önce sorunlar konuşulur sonra çözüm önerileri konuşulur daha sonra diğer evreye gidilir, maalesef ilimizde sadece eksiklikleri sayar fakat çözüm önerileri konusunda çok fikir beyan eden olmaz. Veyahut elini taşın altına koy dediğimiz de maalesef çok az kişi olur” dedi.

“KİM BU KENTTE KATKI SUNUYORSA BİZİM ONA DESTEK OLMAMIZ LAZIM”

Kentin birbirine destek olması gerektiğini vurgulayan Van Valisi Bilmez, şunları kaydetti: “Genelde ‘Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki insanlar için birbirlerini desteklerler, tutarlar ve lobileri çok güçlüdür’ derler ama Van’da nezdinde bu destek ve birlikteliği çok göremiyoruz. Birbirimizi karalamada çok fazla o yüzden bizim bir sinerji yaratmamız lazım. Kent olarak politik duruşlarımızı, yaşam biçimleri ve aşiretlerimizi kentin menfaati ve geleceği adına kenara koymamız gerekiyor. Kim bu kentte katkı sunuyorsa bizim ona destek olmamız lazım. Hem kentin turizme açılmasını sağlayacağız hem de İranlılar ‘neden burada içki içiyor’ diye tartışacaksak biz hiçbir zaman turizm kenti olmayız. Akdamar Adasını ve Kilisesini restore edip turizme açacağız hem de ‘neden burada ayin yapılıyor’ diye tartışma yapan çelişkili duruşlarımız var. Bizim bunu aşmamız lazım çok basit şeylere takılıyoruz.”

REKTÖR ŞEVLİ: TAMİNCE’NİN FİKİRLERİNE ÖNEM VERİYORUZ

Kent turizmi açısında çok yararlı bir program olduğunu ifade eden Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, üniversitenin turizm noktasında gerekli adımları attığını ve atacağını ifade ederek şunları söyledi. Üniversitedeki yeni yatırımlardan söz eden Şevli, “DAKA desteğiyle İskele’den başlayarak devam eden rekreasyon projesi kentimiz adına önemli, özellikle projenin üniversiteye kadar uzanarak yeşil alan kuşağıyla devam etmesi ve üniversite sahilinin şehre açılması ve Çarpanak Adası’na kadar turizm bandı haline getirilmesini istiyoruz.” Kentin turizm geleceği için her mevsim turist çekebilecek konseptler üzerine çalışmak gerektiğini vurgulayan Şevli, “Bunun yanında üniversite olarak gastronomi bölümünü hızlı bir şekilde açmak istiyoruz. DAKA ile birlikte ‘Yemek Akademisi’ kurmayı hedefliyoruz. Gaziantep bunu başardı fakat ilimizin kahvaltı ve yemek kültürü daha iyi olduğunu düşünüyorum. Bu minvalde kentteki turizmin gelişmesi noktasında Fettah Tamince’nin fikirlerine önem veriyoruz, umarım kent ve bölgemiz adına hayırlı olur” dedi.

TAKVA: PROGRAMI ÇOK DEĞERLİ BULDUM

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, ise şunları belirtti: “Kentsel kimlik arayışlarının yoğun olduğu ve dünyada da bunun yükselen bir trend olduğu gerçeğinden yola çıkarak salgını fırsata çevirme gayretimizin de olduğu bir dönemde böylesi bir programın yapılmasını çok değerli bulduğumu öncellikle ifade etmek isterim. Bu anlamda DAKA Genel Sekteri, Van Valisi, onur konuğu Tamince’ye ve değerli katılımcılara çok teşekkür ediyorum” dedi.

GÜRAY, TURİZMİN BÖLGEDEKİ ÖNEMİNE DEĞİNDİ

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, açılış konuşmasında turizmin öneminin altını çizerek, Dünya’yı ve Türkiye’yi etkisi altına alan COVİD-19 salgını sürecinde bölge turizmin geleceğini değerlendirme amacıyla webinar etkinli düzenlediklerini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünya’da dünde olduğu gibi bugünde ekonomik, sosyal, kültürel ve birçok bileşen açıdan değişim yaşıyor. Maalesef COVİD-19 salgın sürecinde neredeyse bütün sektörler ciddi bir ekonomik durgunlukla karşı karşıya kaldı. Bu durağandan etkilenen sektörlerinde başında turizm yer almaktadır. Türkiye Cumhuriyeti salgın sürecinde tüm dünyaya örnek olacak bir başarılı bir süreç yönetimi sergiledi. Hükümetimiz ekonomik durağanlıktan kurtarmak, sektörleri ayakta tutmak ve eski haline getirmek adına çok farklı destek mekanizması hayata geçirdi, geçirmeye devam ediyor. Bu noktada ilgili bakanlıklarla birlikte birçok kurum, kuruluş ve özel sektör temsilcileri bu işten kafa yormakta, yoğun mesai harcamaktadır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) olarak salgının bölgemizdeki sektörlere etkisini araştırmak üzere COVİD-19 sürecinde sektörel konferanslar, webinar etkinlikleri planladık” dedi.

GÜRAY: HEDEFİMİZ ‘VAN GÖLÜ HAVZASI’NI MARKA HALİNE GETİRMEK

Turizm noktasında DAKA olarak ‘Van Gölü Havzası’nın bir marka haline getirmek istediklerini ifade eden DAKA Genel Sekreteri Güray, bu tür etkinliklere önem verdikleri ifade ederek şunları söyledi: “Doğu Anadolu Ajansı olarak bugün ki etkinlikte özellikle iki açıdan önemsiyoruz. İlk olarak Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince’nin tecrübeleri ışığında sektördeki karar vericilerimiz, iş insanlarımız ve akademisyenlerimizle bölgemizdeki turizmin geleceğini değerlendirme fırsatı bulacağız. Diğer bir nokta ise Tamince’nin özelde Van Gölü Havzası değerli bir turizm markası haline getirilebilmesi hususunda önerileri ve destekleri çalışmalarımıza ilham kaynağı olacaktır. Çünkü Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı olarak önümüzdeki ilk üç yıllık süreçte ana çalışma konusu olarak belirlediğimiz üç temel alandan bir tanesi ‘Van Gölü Havzası’nın ulusal ve uluslararası arenada ön plana çıkarılarak bir marka haline getirilmesidir. Van Gölü Havzası destinasyonu bilindiği üzere endüstrileşme tarafında bozulmamış büyük oranda bir doğa harikasına sahip ve birçok medeniyetin izlerini taşıyan eserleri ile insanlara bu zenginlikleri görme fırsatı, farklı kültürleri tanıma imkânı sunmaktadır” diye belirtti.

Editör: TE Bilisim