2017’de kente önemli müjdeler verilmiş, Van’ın 5 ana problemi ile ilgili somut adımlar atılmıştı. Geçtiğimiz tam anlamıyla hizmetler ve yatırımlarda çıkışa geçen Van’da 2018’de dev projeler hayata geçmeye devam ediyor. Vali Zorluoğlu’nun da “Gün geçmiyor yeni proje açıklıyoruz.” Dediği süreçte Van’a Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı aracılığı tam 3 dev proje müjdesi verildi. Van’a katmak değer katacak projeler heyecan yarattı.

 

ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Bölgedeki illerin merkezi konumunda olan ve kurulduğu günden bu yana Van’da önemli projelerin destekçisi olan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Van’a 3 yeni müjde açıkladı. Van’a Tekstilkent, Urartu Müzesi, Tuşba Evleri gibi bir birinden önemli yatırımlarda destek veren DAKA, 2018’de de Van’a değer katacak yatırım için kolları sıvadı.

 

Kalkınma Bakanlığı ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) desteğiyle Van’a kazandırılacak 3 projenin tanıtım toplantısı Van Valiliği işbirliği ile birlikte düzenlendi. DAKA Yönetim Kurulu Başkanı Vali Zorluoğlu’nun başkanlık ettiği kentteki önemli kurum, kuruluş temsilcilerinin de katıldığı toplantıda 3 altın projenin müjdesi verildi. Son zamanlarda şahlanan Tekstilkent’te 2. Etabın yapılması, Kent Müzesi ve Sahil Rekreasyon 2. Etap projesinin DAKA Genel Sekreteri İbrahim Güray tarafından açıklandığı toplantı Van’da heyecan uyandırdı. 3 dev müjde ile sınırlı kalınmayan toplantıda Van’a yeni peynirciler çarşısı ve en önemlisi de turizmde Master Planı müjdesi verildi.

 

Kalkınma Bakanlığı ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) desteğiyle Van’a kazandırılacak 3 projenin tanıtım toplantısı yapıldı. Double Tree By Hilton’da gerçekleştirilen toplantıda Van için önem taşıyan 3 proje heyecan uyandırdı. Tekstilkent 2. Etap, Van Kent Müzesi ve İskele Sahil Rekreasyonu Alanı 2. Etap projeleri 2018 yılı içerisinde tamamlanıp Van’a kazandırılması planlanıyor. Düzenlenen toplantıda konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, “Gün geçmiyor ki yeni projeler açıklıyoruz. Van’da memnuniyetle görüyoruz ki vatandaş hayatında gün geçtikçe daha memnunun bir hale geliyor. Gerek valilik gerekse de belediyelerimizin hizmetleri gün geçtikçe artıyor” ifadelerini kullandı.

 

DAKA 2009’DAN BU YANA VAN’IN DEĞERİ OLDU

Projeler hakkında ilk olarak sunum yapan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, “Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı 2018 yılı Van ili Güdümlü Projeleri ve Sahil Rekreasyon 2. Etap Projesi tanıtım toplantısını bugün yapıyoruz. Bilindiği üzere, 5449 Sayılı Kanun uyarınca kurulan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) 2009 yılından bu yana, Van ili merkez olmak üzere, Bitlis, Hakkâri ve Muş illerinden oluşan TRB2 Düzey 2 Bölgesi’nde hizmet vermektedir.” Dedi.

 

GÜRAY VERİLEN DESTEKLERİ ANLATTI

DAKA olarak 2009 yılından bu yana verilen destekler hakkında bilgiler veren Güray şöyle konuştu: “Toplam 13 adet teklif çağrısı kapsamında, TRB2 Bölgesi genelinde toplam 251 projeye 85.766.188,00 TL destek sağladık. Eş finansman dahil bölgeye yapılan toplam yatırım tutarı 156.973.910,11 TL’dir. Van ilinde toplam 100 proje desteklenmiş, toplam 32.985.337,64 TL destek sağlanmış, Van ilinde eşfinansman dahil yapılan toplam yatırım tutarı 62.329.824,54 TL’dir. 6 adet Doğrudan Faaliyet Desteği Program kapsamında; TRB2 Bölgesinde Toplam 72 projeye 4.653.573,88 TL destek sağlanmıştır. 72 projenin eş finansman dahil bütçeleri toplam 4.936.742,12 TL’dir. Bu projelerin 29’u Van’da yürütülmüş olup Ajans tarafından sağlanan destek tutarı 1.948.120,65 TL’dir. Teknik Destek Kapsamında TRB2 Bölgesinde; Toplam 315 adet teknik destek faaliyeti gerçekleştirilmiştir ve bu faaliyetlere toplamda yaklaşık 3.060.000 TL kaynak kullanılmıştır. Van ilinde gerçekleştirilen 137 teknik destek projesi için yaklaşık 1.320.000 TL tutarında destek sağlanmıştır.”

 

25,9 MİLYONLUK GÜDÜMLÜ PROJE

Cazibe merkezleri programı kapsamında uygulanan projeler hakkında konuşan Güray, “Bir diğer destek mekanizmamız olan ve Türkiye’de 12 ilde uygulanan Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında Van’da 5 önemli proje uygulanmıştır. Bunlar; Abalı Kayak Merkezi Yapımı (5 Milyon TL), Vangölü İnci Tur Gemi Alımı (2,5 Milyon TL), Tuşba Fuar ve Kongre Merkezi (19 Milyon TL), Van Urartu Müzesi (21 Milyon) ve Van Tekstilkent (56 Milyon TL) Toplam maliyeti: 103,5 Milyon TL’dir. 2018 CMDP kapsamında İskele Sahil Rekreasyon 2.Etap Projesi: 15 Milyon TL. Ajansımıza 2017 yılı Güdümlü Proje Desteği kapsamında 4 adet proje başvurusu yapılmıştır ve bu projelerin tamamı Kalkınma Bakanlığımızca onaylanmıştır. Bu 4 projede; toplam destek tutarı 20 milyon TL. Toplam Yatırım Tutarı 25,9 Milyon TL’dir.” İfadelerini kullandı.

 

VARAN 1: VAN KENT MÜZESİ PROJESİ

Projesi tanıtılan 3 proje hakkında bilgiler veren Güray şöyle devam etti: “Bugün Ajansımızın 2018 yılında Van ilinde uygulamaya koyacağı Van Kent Müzesi Projesi, Van Tekstilkent 2. Etap Alanının Yatırımlara Hazır Hale Getirilmesi Projesi ve Sahil Rekreasyon 2. Etap Projesinin tanıtımını gerçekleştireceğiz. Bu proje kapsamında,  Eski Endüstri Meslek Lisesi binasının “Van Kent Müzesi” olarak tamir, tanzim ve tefrişi yapılacaktır. Cumhuriyet döneminden günümüze kadar ayakta kalabilen iki tarihi yapıdan biri olan İpekyolu ilçesindeki Eski Endüstri Meslek Lisesi’ne ait tarihi yapı korunarak ve işlevsel hale getirilerek Van kültürüne kazandırılacaktır. Projenin toplam bütçesi 7.500.000,00 TL olup 4.500.000,00 TL’si Ajans tarafından karşılanacaktır.”

 

VARAN 2: VAN TEKSTİLKENT 2. ETAP

“Bu proje kapsamında 2. Etap alanının haritalandırma, kullanılabilir alan tespiti, kanalizasyon hattı, temiz su hattı, yağmur suyu hattı, doğalgaz hattı, elektrik, telekom, yol ve kaldırım altyapı projeleri ve yapımı, arazinin düzleştirilmesi-dolgu yapılması, çevre güvenlik duvarı yapımının gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Tekstilkent 2.Etap alanının altyapısı hazır şekilde yatırımcılara tahsis edilmesi ve tekstil imalatçılarının tek alan üzerinde faaliyet göstermesi ile firmaların kendi fabrikalarını inşa etmesi sağlanacak ve kümelenme arttırılmış olacaktır. Bu yolla bölge dışından daha çok yatımcı ilimize çekilerek il istihdamına önemli katkı sağlanacaktır. Van Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nın başvuru sahibi olduğu projenin toplam bütçesi 5.000.000,00 TL olup tamamı DAKA tarafından karşılanacaktır.”

 

VARAN 3: SAHİL REKREASYON 2. ETAP PROJESİ

“Proje kapsamında Tuşba ilçesinde İskele-Üniversite arasındaki 1 km'lik kıyı şeridinde kıyı alanı ıslah edilecek, bu alanın sosyal etkinlikler için kullanılabilmesi sağlanacak, spor yapılabilecek alanlar oluşturulacaktır. Başvuru sahibi Projenin toplam bütçesi 15.000.000,00 TL olup Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında desteklenmektedir. Bu vesileyle; üç projemizin de ilimize ve bölgemize hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum.”

 

BAKANA ÖZEL TEŞEKKÜR ETTİ!

Toplantıda bir konuşma yapan Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu da, “Bugün 3 tane çok önemli projeyi kamuoyu ile paylaşmanın mutluluğu, sevincini ve gururunu yaşıyoruz. Ben bütün projelerde Van’a pozitif ayrımcılık yapan hükümetimize ve Kalkınma Bakanımız Sayın Lütfü Elvan’a teşekkür ediyorum. Projeler hakkında gerekli tüm bilgiler verildi. Ben çok fazla detaya girmeyeceğim ama bu projeler Van için, Van halkı için çok önemli ve özel projeler.” Şeklinde konuştu.

 

“TEKSTİLKENT ÖNEMLİ BİR PROJEDİR”

Projeler hakkında konuşan Zorluoğlu şöyle devam etti: “Bunlardan bir tanesi tekstilkent ikinci etap projesi. Bu proje bizim için çok önemli bir projedir. Çünkü Kalkınma Bakanlığımız Cazibe Merkezi iller programları kapsamında Van’da yaptığı çok önemli işlerden bir tanesi tekstilkent projesidir. Şu aşama da tekstilkentte gittiğimizde orada bini aşkın gencimiz, kadınımız, kızımız orada harıl harıl çalışıp, ürettiğini görüyoruz. Bu tekstilkent başarılı örneği, tekrar teşvik hak ediyor dedik ve yeniden Kalkınma Ajansımız marifetinde bir program dahilinde ikinci etabını geliştirdik. Kaynağı hazır. 2018 yılı içerisinde orada bulunan boş alanda gerekli altyapı desteği sağlanarak altyapılar oraya götürülecek. 2018-2019 yılında inşallah yeni yeni tekstil atölyeleri yükselecek.”

 

ZORLUOĞLU: PROJELER HAYAL DEĞİL

Hiçbir projenin hayal olmadığı vurgu yapan Zorluoğlu, “Şu anda orada bin 500 kişi çalışıyor. Ben Ankara’da Sayın Kalkınma Bakanımızla buranın altyapısıyla ilgili görüşmeler yaptım. Bu görüşmeler sırasında Sayın Bakanımız 2018 yılı sonu itibariyle orada 2 bin 500 kişinin çalışacağı sözünü verdim. Bizim il olarak bunu takip edip bunu sağlamak zorundayız. Buna bugün açıkladığımız tekstilkent iki dahil değil. Tekstilkent iki de tamamlandığın bizim orada en az 4 bin civarında bir çalışanımız olmasını hedefliyoruz. Bu kapsamda tam anlamıyla bir tekstil kümelenmesini orada sağlamış olacağız. Burada zikredilen hiçbir proje hayal değil. Bizim hayallerimiz var. Ancak bunların hepsi artık gerçekleşme aşamasına gelmiş, projesi, fizibilitesi hazırlanmış ve kaynağı temin edilmiş projelerdir. Dolayısıyla bunlar 2018 yılı içinde süratle hayata geçireceğimiz projelerdir.” Dedi.

 

‘EVLİYA ÇELEBİ’NİN GÖZÜNDEN VAN’ PROJESİ

Kent Müzesi hakkında konuşan Zorluoğlu şöyle devam etti: “İkinci projemiz Büyükşehir Belediyesinin, Van şehrine ayrı bir güzellik katacağı bir projedir. Bu proje Kent Müzesi projesidir. Bu okulda içinizden mezun olanlarda vardır. Ben okulu gidip gezdim. Epeyce bir tahrip olmuş ancak iskeleti sağlam. Orada çok özgün bir proje uygulayacağız. Biz orada Evliya Çelebi’nin gözüyle Van’ı anlatacağız. Van’ı oraya gelen misafirlerimize tanıtacağız. Diyeceksiniz ki bizim Urartu Müzesi var. Ancak bu iki müze tamamıyla farklı konseptlerde yer alıyor. Urartu müzesi daha çok geçmişimizi bugüne taşıyor. Kent müzesinde ise daha yakın tarihimizden bugüne insanlarımızı getireceğiz. ‘Evliya Çelebi’nin Gözünden Van’ sloganıyla biz Türkiye’ye hitap edeceğiz.”

 

2018 YILINDA PROJELER BİTECEK

2018 yılında projeleri tamamlamayı hedeflediklerini kaydeden Zorluoğlu, “2018 yılı içinde bunu tamamlayıp hizmete açmayı hedefliyoruz. Tamamlandığında Van için çok güzel ve özel bir proje yine hayata geçmiş olacak. Orada ışıklandırma yapacağız. Gece orası şehrin merkezinde parlayacak bir mekan olacak. Diğer proje ise Tuşba İlçesinde yapacağımız proje, cazibe merkezleri kapsamında yapacağımız bir proje. Van Gölü ile alakalı tüm belediyelerimiz ve bizim valilik olarak hassasiyetlerimiz var. Bu şehir için Van Gölü çok büyük öneme sahiptir. Van her halde Van Gölü olmazsa çok eksik kalırdı. Bu nedenle bu proje önemli bir projedir. Şu ana kadar ilk etabı yapıldı. Çokta güzel olmuş. Van halkı belki de tarihinde ilk kez şehir merkezinde bu proje ile deniziyle buluşacak. Kalkınma Ajansımız bu projenin üzerinde çok durdu. Kaynağını temin ettik. 15 milyonun üzerinden bir kaynağı var. Bu kaynağı tamamı Kalkınma Bakanlığımızın hibesidir. İnşallah hızlı çalışma ile bu proje de tamamlanacak. ” İfadelerini kullandı.

 

“GÜN GEÇMİYOR Kİ YENİ PROJELER AÇIKLIYORUZ”

Açıkladıkları projeler hakkında konuşan Zorluoğlu konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: “Gün geçmiyor ki yeni projeler açıklıyoruz. Van’da memnuniyetle görüyoruz ki vatandaş hayatında gün geçtikçe daha memnunun bir hale geliyor. Gerek valilik gerekse de belediyelerimizin hizmetleri gün geçtikçe artıyor. Vatandaşımızın günlük yaşamını kolaylaştıracak ve halkımızın gölüne dokunacak projeler ile hizmetteyiz. İnşallah 2017 yılının önümüzdeki hafta değerlendirmesini yapacak ve 2018 yılında yapacaklarımızı konuşacağız. Bu projelerimizi kamuoyu ile paylaşacağız.”

 

VE PEYNİRCİLER ÇARŞISINA EL DEĞİYOR

Peynirciler Çarşısı proje ve Van Gölü Havzası Turizm Master Planı hakkında da konuşan Zorluoğlu, “Peynirciler Çarşısı’nın şu hali bildiğiniz gibi içler acısıdır. Oraya bizim dokunmamız gerekiyor. Onun projesi hazır. Kalkınma Bakanımız ben oradayken gerekli talimatları verdi. Parası da hazır. İnşallah onu da DAP üzerinden 3,5 milyon tutarı olan projeyi Van’a yakışı bir şekilde yapacağız. O da yine 2018 yılı içinde yapıp bitirmeyi planladığımız projelerden bir diğeridir.

 

GÖZÜMÜZ AYDIN! MASTER PLANI GELİYOR

Van Gölü Havzası Turizm Master Planı daha önce gündeme gelmişti. Bizim bir turizm master planımız yok. Van Gölü gibi turizm açısında çok kıymetli olan bir havzanın şu ana kadar bir master planının yapılmamış olması büyük bir eksikliktir. Çünkü bir master planınız olmazsa yaptığınız işler hep bölük börçük kalır. Turizme açılması için bu planın yapılması gerekiyor. Kalkınma Ajansımız bu işin üzerinde iyi durdu ve şu anda bu plan DAP üzerinden Kalkınma Bakanlığında onaylandı. Belki böyle somut bir proje değildir ama turizm adına önemli bir çalışmadır.”

 

Toplantıya Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zorluoğlu’nun yanı sıra, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, DAKA Genel Sekreteri Halil Güray, kamu kurum amirleri ve STK temsilcileri katıldı. 

Editör: TE Bilisim