Ajans Asya Fuarcılık tarafından düzenlenen Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı (DATAF) törenle açıldı. Organize Sanayi Bölgesi Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen fuarın açılışına Vali İbrahim Taşyapan, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya, VAN TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, VAN TB Yönetim Kurulu Başkanı Selman Toprak, kamu kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, fuara katılan firma yetkilileri ve vatandaşlar katıldı. Fuarın açılışında konuşan Büyükşehir Belediye eş Başkanı Bekir Kaya, en büyük yatırımlarının barış ve demokrasi olacağını vurguladı.

 

Ajans Asya Fuarcılık tarafından düzenlenen Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı (DATAF) törenle kapılarını açtı. Organize Sanayi Bölgesi Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen fuara büyük ilgi vardı. Fuarın açılışına Vali İbrahim Taşyapan, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya, VAN TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, VAN TB Yönetim Kurulu Başkanı Selman Toprak, kamu kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, fuara katılan firma yetkilileri ve vatandaşlar katıldı. Fuarın açılış konuşmasını yapan Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, fuarlar anlamında çok yi bir seviyede olduklarını söyleyerek, Van’ı bir cazibe merkezi haline getirmek istediklerini belirtti.

 

75 FİRMA FUARA KATILIM SAĞLADI

Güler, fuara toplamda 75 firmanın katılım sağladığını ifade ederek şöyle devam etti: “7 Bin 500 metrekare alan üzerine kurulu fuarımıza toplamda 75 firma katılım göstermiştir. Fuarımıza il dışında 29 firma, ilçelerinden 8 firma ve merkezden ise 38 firma katılım göstermiştir. Biz katılımı çok önemsiyoruz. Kendi emsali fuarlarımıza göre çok iyi bir durumdayız. Bu anlamda çok iyi bir yolda ilerlediğimiz söyleyebiliriz. Bu trendi önümüzdeki dönemlerde daha da yükseğe ve uluslararası fuara katılmayı hedefliyoruz. Bu anlamda Van’ı bir cazibe merkezi haline getirmek istiyoruz.”

 

TAKVA: YÖNETEN VE YÖNLENDİREN BİR KENTİZ

Güler’in ardından konuşan Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, “Kentimiz artık yönetilen ve yönlendirilen bir kent değil. Biz bunun bilinciyle hareket ediyoruz. Van, çevresindeki illerin çekim merkezi ve buluşma noktasıdır. Van artık yöneten ve yönlendiren bir kent konumundadır. Bir fuarlar kenti olmak için başlattığımız serüvenimiz artık gerçeğe ulaşmıştır. Israrlarımız ve devamlılığımızla Van bugün kendi fuar ve kongre merkezine kavuşmuş, bölgesel ve sektörel fuarların merkezi olmuştur. Burada biz kent yaşayanlarına düşen, bu kente ait değerleri sahiplenmek, bu değerleri hak ettiği yerlere getirmektir. Van yakın bir tarihte iki ağır deprem yaşamış olmasına rağmen küllerinden yeniden doğmuştur. Tarihte depremden sonra nüfusu artan başka bir kent yoktur.” Dedi.

 

“VAN YAŞAM MERKEZİ OLUĞUNU İSPAT ETTİ”

Takva, 2011 yılında yaşanan depremlerin ardından Van’ın çok çabuk ayağa kalktığını ve yaşam merkezi oluğunu ispat ettiğini söyledi. Takva, “Van depremden sonra nüfusu artmış, tarihte sahip olduğu önemli bir yerleşim ve yaşam merkezi olduğunu bir kez daha göstermiştir. Son bir yıl içinde Van’da güzel çalışmalar oldu. Van Kahvaltısı artık bir dünya markası haline geldi. Düzenlediğimiz ve tüm Van halkının destek verdiği ‘Dünyanın en Kalabalık Kahvaltı Sofrası’ ile Van kahvaltısı artık bir dünya değeri oldu. Yaptığımız çalışmalarla Van kahvaltısı bilinirliğinin yanı sıra tescil edilmiş bir marka da oldu. Yine geçtiğimiz hafta sonlandırdığımız Van Shopping Fest yani Van Alışveriş Günleri etkinlikleri ile aslında Van’da bir araya gelerek, sahiplenerek ne kadar güzel çalışmalar yapılabileceğini gösterdik. Bir ilk olmasına rağmen, Van Shopping Fest Van’da yerel ekonomik kalkınmaya büyük katkı sunmuş, kentte yeni bir kültür kazandırmıştır.” Dedi.

 

TAKVA: FUARA SAHİP ÇIKMALIYIZ!

2015 yılı ile birlikte Van’da hareketliliğin daha çok arttığını söyleyen Takva, şu ifadelere yer verdi: “Bugün burada DATAF Fuarı için bir araya geldik. Buna da sahip çıkmalıyız, içselleştirmeliyiz. Van bir bölge kenti derken, tüm bu değerlerden söz ediyorum. Van’daki ekonomik canlılık, sosyal ve kültürel hareketlilik tüm bölge illerine de sirayet etmekte, o illeri de olumlu etkilemektedir. 2015 ile birlikte Van’da önemli hareketlilik yaşanmaktadır. Bu çalışmaları sahiplenir ve sürdürebilir kılabilirsek, işte o zaman Van hak ettiği değeri görecek. İstediğimiz hayal ettiğimiz bir kent olacaktır. Doğru zamanda doğru projelerle halkımızın karşına çıkarsak, bunun sahiplenilmesi kaçınılmazdır. Burada biz kent yöneticilerine düşen şey, bir arada olmayı savunmak, diyalog ve birlikte çalışma kültürünü geliştirmektir. Bu kent için yapılan doğru çalışmaları sahiplenmek ve onları yüceltmek için bir arada durduğumuzda önemli başarılar kazanıyoruz. Bugün burada açılışını gerçekleştireceğimiz Fuarımıza 75 firma katılım sağlamıştır. Sektörel bir fuara 75 firmanın katılması önemsenecek ve değer verilecek bir durumdur.”

 

KAYA: TOPLUMSAL BARIŞIN OLMASI LAZIM

Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya ise, ilde tarım ve hayvancılığın en çok söz edilenlerden bir tanesi olduğunu kaydetti. Kaya, “Kentin potansiyeline baktığımızda yaklaşık Türkiye’deki mera ortalamasının çok çok üstün bir kentiz. Meranın ciddi bir bölümü bu kenttedir. Kentin coğrafik yapısı, tarım insanlarına tabi ki çok elverişli bir topraktır. 1990’lı yıllarda bu kente yaklaşık 4 milyon civarında küçükbaş hayvan bulunuyorken, bugün bu sayının sadece yarısı mevcut. Bu yayla anlamında da öyledir. Bu ekilip biçilen arazi konusunda da öyledir. Bunun nedeni ise geçmiş yıllarda pozitif süreçlerin yanlış yönetilmesinden kaynaklı olduğunu biliyoruz. Geçmişteki hatalardan ders çıkarıp tekrar aynı hataları yapmamak için çok iyi şeyler yapmalıyız. Bu konuda hepimize umut veren, hepimizin de sahip çıkması gereken önemli bir süreçten geçiyoruz. Birçok buna benzen toplantıda Van’ın ekonomik durumunu, yerel ekonominin canlanması, yatırımın teşvik edilmesi için toplantılar yaptık. Bunların hayata geçmesi içinde toplumsal barışın olması lazım.” Dedi

 

‘BEDEL ÖDEMESİ GEREKİYORSA ONU DA ÖDEYECEĞİZ’

Van’ın canlanması için her şeyi yapacaklarını söyleyen Başkan Kaya en büyük yatırımlarının ise barış ve demokrasi olacağını vurguladı. Kaya, “Eğer biz bunu başarırsak ortak bir çatı altında huzurlu bir şekilde yaşamayı başardıysak, bunun akabinde yatırımda gelir. Bizim mutlaka barış ve demokrasiye sahip çıkmamız gerekiyor. Şüphesiz hepimiz 1990’lı yıllarda çok büyük acılar yaşadık. Özellikle bu bölgenin geriye düşmesinin en büyük nedeni köy boşaltmaları, uzun yıllara dayanan mera yasaklarının olmasıdır. Eğer o zaman pozitif akıl tutulması yaşanmasaydı belki bugün bu kentte çok farklı şeylerden bahsediyor olacaktık. Umuyorum bir daha toplum olarak o süreci yaşamayız. Yaşamamak içinde çaba sarf edeceğiz. Kentimizin birçok konuda avantajları ve dezavantajları vardır. Yapılan yatırımların anlatılması hiç kimseye fayda sağlamaz. Önemli olan yapamadıklarımızı niye yapamadık diye tartışabilmektir. Niye yapamadığımızın nedenlerini yüreklice ortaya koyarsak bu ve buna benzer etkinliklerle de kentimizin yaşamına daha iyi katkı sunmuş olacağız. Birçok sorun var ve birçok sektörde geri kalmışız. Bizim bu temel eksikliklerimizi gidermemiz lazım. Biz kurum olarak her zaman kentimizin gelişmesi için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Bedel ödemesi gerekiyorsa onu da ödeyeceğiz.”

 

VALİ TAŞYAPAN: MERALARDAN FAYDALANAMIYORUZ

Son olarak konuşan Vali İbrahim Taşyapan, artık hayvancılığın eski geleneklerle yapılamayacağını söyledi. Taşyapan, “İlimiz çok modern bir fuar merkezine kavuştu ve art arda fuarlar düzenlenmiştir. Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı ilk defa düzenlenen bir fuardır. İlimizin büyük bir kısmı meralardan oluşuyor. Bu meralar binlerce, milyonlarca hayvanı doyuracak kapasitededir. Ama şuanda yeteri kadar faydalanamıyoruz. Ne yazık ki bu ilimiz için bir gerçektir. Ama meralarımız burada, insanlarımız burada onun için bu sorunu fuarlar düzenleyerek aşabiliriz. Artık hayvancılığı babalarımızın, analarımızın, dedelerimizin gelenekleriyle yapamayız. Yaparsak da dünyadakilerle rekabet edemeyiz. Bugün dünyadaki et fiyatlarıyla, dünyadaki süt fiyatlarıyla ve canlı hayvan fiyatlarıyla rekabet edemiyorsak, burada bir yanlışımız var demektir. Bunları gerektiği gibi teknolojiye uygun yapmalıyız.” Sözlerine yer verdi.

 

‘VATANDAŞLAR TEŞVİK VE DESTEKLEMELERDEN FAYDALANMALI’

Vatandaşların mutlak suretle teşvik ve desteklemelerden faydalanması gerektiğini söyleyen Vali Taşyapan, şöyle konuştu: “Bugün dünyada çok büyük tarım ve hayvancılık fuarları yapılmaktadır. Bu fuarların yapılan bütün hareketlerin, bütün işlerin, bütün üretimlerin artık mekanizasyona girdiğini ve insanların bilim alanında çok geliştiğini görüyoruz. Onun için fuarlar sektör açısından çok önemlidir. İlimizde yatırım yapacak çiftçiye, firmalara çok büyük teşvikler yapılmaktadır. Tarım alalında gerek bakanlığımızın gerekse de Kırsal Kalkınmayı Destekleme Teşkilatının çok büyük cazip teklifler ve krediler verilmektedir. Buradaki insanlarımızın mutlak suretle bu tekliflerden yararlanması gerekiyor. Yatırımı yapmak için bölgede elbette huzura ihtiyaç vardır. Bu huzurda inşallah sağlanmıştır.  İnşallah kalıcı bir şekilde de sağlanacaktır. Huzur ve güvenin olmadığı bir yere yatırımcı gelmez. Huzur olmadan ticaret, sanayi ve kalkınma olmaz. Onun için huzurumuza, barışımıza sahip çıkmalıyız. Bunun arkasından durmalıyız ve bunun devam etmesi içinde çaba sarf etmeliyiz.”

 

Yapılan konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesi kesildi. Büyük ilginin olduğu fuar katılımcılar tarafından ziyaret edildi. Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı’nın 3 gün açık kalacağı belirtildi. 


ŞEHRİVAN HABER – ÖNDER ALTINAL

 
Editör: TE Bilisim