ŞEHRİVAN HABER: ÖMER AYKAÇ/ORHAN SAĞLAM- Geçtiğimiz yıl kurduğu Gelecek Partisi’nin kuruluş sürecini yürüten genel başkan Ahmet Davutoğlu, 1. Van il kongresi için Van’daydı. Başbakan olarak ayrıldığı kente yıllar sonra farklı bir partinin genel başkanı olarak gelen Davutoğlu, “Serok Ahmet” sloganları ile karşılandı. Van’a eskiden beri çok farklı bir misyon biçtiğini söyleyen Davutoğlu, kentin bölgenin önemli kavşaklarından birisi olduğuna işaret ederek gelecekte çok önemli bir noktada olacağını söyledi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partisinin il olağan kongresine katılmak üzere Van’a geldi. Havalimanında yüzlerce araçlık konvoy ile karşılanan, kentte de ilgiyle karşılanan Davutoğlu, bu ilgiden duyduğu memnuniyeti “Beni Serok Ahmet diye karşılayan Vanlılar’a selam olsun” dedi. Van il kongresine kurucu başkan olarak katılıp bir kez daha seçilen İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık’tan da övgüyle bahseden Davutoğlu, Van’ın kronikleşmiş belli başlı sorunları ile ilgili de konuşarak, başta Çevre Yolu olmak üzere birçok sorunun hala devam etmesi noktasında üzüntü duyduğunu belirtti. Karadeniz'de bulunan doğal gaz rezervi, Kürt sorunu, Ana dilde eğitim ve Kayyım atamaları gibi birçok konuya değindiği Van’daki konuşmasında Van’a özel bir ayırırken daha önce de Şanlıurfa ile birlikte en çok ziyaret ettiği Van’ın Türkiye’nin geleceği noktasında önemli bir şehir olduğunu vurguladı. Van’ın sadece ülkenin değil dünyanın önemli bir kavşak ve merkez şehri olduğunu vurgularken Dışişleri Bakanlığı ve başbakanlığı döneminde de bu önemi vurgulayan birçok görüşmeyi bu anlamda Van’da yaptığını hatırlattı. Davutoğlu il kongresinden sonra Van şehir merkezinde ziyaretlerde bulunurken, esnaflarla çay içip kent ve ülke ile ilgili de sohbet gerçekleştirdi.

Aralarında Van eski Milletvekili Mustafa Bilici, Vanlı gazeteci-yazar Vahdettin İnci gibi isimler başta olmak üzere partisinin ana kademesinden birçok isimle birlikte Van’a gelen Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partisinin 1. Olağan Kongresi’ne katıldı. Havalimanında büyük bir coşku ile karşılanan Davutoğlu, kongrenin gerçekleştiği salonda da ilgiyle karşılandı. Kongrede il başkanlığı süreci divan ve heyetlerin oluşturulması ile başlarken kongre öncesinde kurucu il başkanı açılış konuşması gerçekleştirdi. Karabıyık konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “15 Ocak günü il başkanlığı görevini aldıktan sonra hemen partimize yakışır bir yerde il binamızı tuttuk. Parti kuramaz duyarlardı, partimizi de kurduk. Birbirinden değerli yönetim kurulu arkadaşlarımızla yönetimlerimizi de oluşturduk.” Dedi. Karabıyık, Van ile ilgili değerlendirmelerini sunduktan sonra kürsüden ayrılarak sözü Davutoğlu’na bıraktı.

DAVUTOĞLU: VAN’I HER ZAMAN ÖZEL BİR YERE SAHİPTİR!

Ardından söz alan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, kentte gördüğü ile için teşekkür etti. “Bugün burada bulunmak bizim için şereftir. Vanlı kardeşlerimizin bugün gösterdikleri coşkudan dolayı partimiz ve kurucuları adına teşekkür ediyorum. Van bizim yüreğimizde hep özel bir yere sahip olmuştur, hep özel bir konumdadır. Tarih bilen, siyaset bilen, ahlak bilen herkes Van’a selam duymak ihtiram göstermek zorundadır. Süphan Dağı’nın Suphanallah dedirten heybeti hiçbir zaman gözümün önünde gitmemiştir. Vanlılar’ın yüreği Van Denizi’nin mavisi kadar berrak, başları Süphan kadar dik ve vakurdur.”

“BİZİ SEROK AHMET DİYE KARŞILAYAN VANLILARA SELAM OLSUN”

Bugün havalimanın gelen yüzlerce araçlık konvoy, bizleri selamlayan binlerce Vanlı bizim gücümüzün işaretidir. Esas olan medya görülmek değil, milletin kalbine girmektir.” Güzel Türkçemiz kadar Kürtçemiz de güzeldir. Bizi “Serok Ahmet” diye karşılayanlara da selam olsun. Ben de size “Rojbaş” diyorum, “Rojbaş”. Biliyorum Van’ımız, güzel insanlarımız çok büyük acılar çektik. Uzunca süre karanlık olaylar yaşadı. Faili meçhul olaylar yaşandı. Van başta olmak üzere ciddi acılar çekildi. On yıllar boyunca insan onuru ayaklar altına alındı. Bugün burada bütün bu acıları en yakından hissetmiş ve yönetimde bulunduğu süreci bunların bir daha yaşanması için mücadele etmiş birisi için burada bulunuyorum. Ben her zaman hep kardeşlik dedim, hep insan hak ve özgürlükleri dedim. Biz bu acıları bitirmek, toplumsal yaraları sarmak için gayret ettik. Büyüyerek derinleşen kimlik ve aidayet sorunları için mücadele ettik. Buna şahit oldunuz” Dedi.

VAN’A BİR MİSYON ÇİZDİM!

Ardından Van’ı geçmişten bugüne özel bir noktada tuttuğunu ve konum itibariyle de böyle bir çerçeve çizdiğini hatırlatan Davutoğlu kent ile ilgili olarak şu ifadelere yer verdi: “Bir akademisyenken hazırladığı Stratejik Derinlik kitabında tüm şehirlerimiz için ülkenin geleceği noktasında bir misyon çizmiştim. Benim kafamdaki Van’ın misyon olarak da şöyle bir çizdim. Türkiye bir merkez ülkedir. Türkiye Asya’nın, Avrupa’nın ve Avrasya’nın merkez ülkedir. Ben Van’ı sadece Doğu’nun ve Güneydoğu’nun incisi olarak görmedim, Van’ı Basra Körfezi’nden Karadeniz’e, Hazar Denizi’nden Doğu Akdeniz’e giden koridorların kavşak ve merkez şehri olarak gördüm. Van’ı sadece Türkiye’nin değil Kafkasya’nın, Orta Doğu’nun, Mezopotamya’nın ve Akdeniz’in yeni bir misyon ile donanmış şehri tanımlamaya çalıştım.” 

BAŞBAKANLIĞIMDA EN ÇOK VAN’I ZİYARET ETTİM!

Türkiye, İran, Azerbaycan arasında üçlü Stratejik İş birliği Mekanizmasını başlattığımızda toplantıyı Van’da yapmış ve şu mesajı vermiştim: Van tüm yolların birleştiği merkez şehirdir. Yine Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi başbakanı Neçirvan Barzani’yi Van’da ağırlamıştım. Şu mesajı vermek için: Bu bölgeden Mezopotamya’ya inen her yol Van’dan geçer, Van Denizi’ne selam verir sonra yoluna devam eder. İnşallah bir gün hayalimizdeki, şimdi geciktirilen projeler komşularımız ile maksimum iş birliğine dönüşürse Van Türkiye’nin ve Dünyanın kavşak şehri olacak ve hakettiği konumu kazanacaktır. Bunun için Dışişleri Bakanı olarak Van’ı sık sık ziyaret ettim. Şanlıurfa ile birlikte en çok ziyaret ettiğim il Van’dı. Evet ben Konyalı’yım ama benim için iki şehrim arasında zerre fark yoktur.”

“ÇEVRE YOLLARI TÜRKİYE’NİN DİĞER İLLERİNDE NASIL YAPILIYORSA VAN’DA DA ÖYLE YAPILMALI”

“Özellikle sınır ticaretinin durmuş olması, Çevre Yolu’nun hala bitmemiş olması, 18’inci maddeye istinaden vatandaşların hakkının ödenmemiş olmasını üzüntüyle öğrendik. Bunun takipçisi olacağız. Büyükşehir Belediye başkanlığı kimde olursa olsun diğer şehirlerde uygulanan kurallar neyse Van’da da aynı kurallar uygulanmalı. Kamulaştırma olmalı ve Van’ı mağdur eden hiçbir politikayı kimse maruz gösteremez. Ben Şanlı Vanlı bir kardeşiniz olarak bu konuları ülkenin gündeminde tutacağım. Geleceğimize yeni bir vizyon kurmak üzere de bu böyle oldu. Van hep özel bir yerde oldu. Kuruluş aşamasında da birçok Vanlı kardeşlerimiz sürece katkı sundu.”

DAVUTOĞLU’NDAN KARABIYIK’A ÖVGÜ!

“Biz geçmişe ağıt yakmak için değil, ortak bir gelecek için buradayız. Zamanı geçmiş eski sözleri tekrar etmek için değil, yeni sözler söylemek için buradayız.” Bugün çok özel, çok önemli bir etkinlik için Van’dayız. Van il kongremizi hicri yılbaşının hemen başında gerçekleştiriyoruz. Allah Hicri yeni yılımızı İslamiyet ve insanlık için mübarek kılsın. Partimiz kurulalı henüz 8 ay oldu, ama zor zamanda gösterdiği performans ve cesaretle ülkemizin en güçlü ve en köklü partilerinden birisi olacağını ispatlamıştır. Van kongresi de bunun ispatıdır. Bu kısa sürede, pandemiye rağmen 345 ilçe ve 71 ilde örgütlendir. Van ile birlikte 10 ilde kongre sürecimizi tamamladık. Bu tempo da devam edecek.  Bu noktada atadığımız ilk ilk başkanlarından birisi olan Abdulhekim Karabıyık da örnek bir çalışma sergiledi. Genel merkezimizin binası daha açılmadan biz Hekim kardeşimle görüşmüştük. Onu görür görmez de kendisi için ‘Tanıdığım en iyi, en örgütçü siyasetçilerden birisidir.’ Demiştim. Öyle de oldu. Burada kendisini ve ekibini tebrik ediyorum.” Dedi.

DAVUTOĞLU ESNAF ZİYARETİNDE DE BULUNDU

Karabıyık’ın listesi ile birlikte yeniden güven tazelediği seçimin ardından Davutoğlu, kongre sürecini tamamlayıp salondan ayrıldı. Esnafları gezerek sokakta bulunan iş yerlerine tek tek giren Davutoğlu, esnafın talep ve sorunlarını dinledi. Bir tane çay evinde gençlerle oturup sohbet ettikten sonra onlarla birlikte çay içti. Burada vatandaşlarla çay içen Davutoğlu, İl merkezinde de bir süre yürüdü. Davutoğlu, yolda karşılaştığı gençlerle konuştu, bazıları ile fotoğraf çektirdi. Daha sonra balkonlarda oturan insanları selamdı. Van programını tamamlayan Davutoğlu, daha sonra kentten ayrıldı.

Editör: TE Bilisim