Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Cizre'de yaşanan olaylar ve Belediye Eş Başkanlarının tutuklanmasını kınadı. Meclis, baskı ve sindirme ile Kürt halkının bastırılamayacağı mesajı verilerek, tüm halk Cizre ile dayanışma çağrıldı.

 

Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı meclis toplantısı başladı. Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda(VAN-TSO) yapılan toplantıya DBP ve AKP meclis üyeleri hazır bulundu. Yapılan yoklamanın ardından gündem maddelerinin görüşülmeye başlanmasından önce Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay ve DBP grubu Eş Sözcüsü Ramazan Alver, Cizre’de yaşanan olaylar ve Edremit Belediyesi Eş Başkanı Sevil Rojbin Çetin’in tutuklamasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Gündem maddelerinin görüşülmesine geçilmeden önce konuşan Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay, sisteme bağlı güçlerin sürekli baskı ve yıldırma politikasıyla Kürtleri dize getireceklerini düşünerek bu politikalarını hep sürdürdüklerini ifade ederek, 90’lı yılları, askeri cuntaları, 12 Eylül askeri darbesinde dahi görülmeyen uygulamaları kısa bir süre içerisinde Kürt illerinde yaşadıklarını söyledi. Bozbay, Cizre’de 10 günlük ablukanın arkasından 23 sivilin, 35 günlük bebeğin ve 75 yaşındaki insanları katleden bir devlet zihniyetiyle karşı karşıya olduklarını belirtti.

 

BOZBAY: OY ALAMADIKLARI YERDE HALKA ZULMEDİLİYOR

Seçimden sonra dönemin hükümeti tarafından sık sık dile getirilen  “Çözüm sürecinin bundan sonra filmini çekerler” veya “başkan yaptırmadılar süreç bitti” diyen hükümet yetkililerinin söylemleri sonucu bütün bunların yaşandığını söyleyen Bozbay, Kürdistan’da oy alamadıkları yerlerde insanlara zulüm ederek alamadıkları oyların cezasını insanlara bu şekilde ödetmeye çalıştıklarını ancak 40 yıllık çatışmalı süreçte de şiddetle, baskıyla, silahla Kürtlere tarih boyunca diz çöktürülemedi, diz çöktürülemeyeceğinin söyledi. Seçimden kısa bir süre önce cumhurbaşkanının ‘Süreç yoktur, Dolmabahçe protokolü yoktur, Kürt sorunu da bitmiştir’ söylemiyle yeni bir evreye girildiğini söyleyen Bozbay, "Bizler her gün cenaze kaldırır hale geldik. Siviller başta olmak üzere polisler, askerler, gerillalar, gençlerimiz her gün toprağa düşüyor. 'Anneler ağlamasın' politikasından başkanının ‘artık Kürtçe ağıt yakabiliyorlar’ politikasına geldik. Yani büyük bir lütufta bulundular katlettikleri Kürt çocuklarının annelerinin Kürtçe ağıt yakabildiklerine ve bunun da AKP’nin politikaları sonucunda verilen bir hak olduğunu söyleyecek kadar süreci çatışmalı ve şiddet boyutuna taşıdılar" dedi.

Yaşanan siyasi soykırımlara ve Edremit Belediyesi Eş Başkanı Sevil Rojbin Çetin’in de tutuklanmasına değinen Bozbay,  geçmişte de siyasi soykırım operasyonları geçirmiş bir hareket olduklarını hatırlatarak, geçmişte de belediye başkanlarının, meclis üyelerinin sıkça gözaltına alınıp, tutuklandığını şuan yine aynı politikaların yürütüldüğünü belirtti. Bozbay,  Büyükşehir Belediyesi  meclis üyesi  aynı zamanda Edremit Eş Başkanı olan Sevil Rojbin Çetin’e gerekçesiz yapılan tutuklamayı kınadıklarını söyledi.

 

ALVER: DEVLET, DENENMİŞ YÖNTEMLERİ TEKRAR DENİYOR

Bozbay’dan sonra konuşan DBP Grubu Eş Sözcüsü Ramazan Alver de gündemdeki olaylara ve Edremit Belediyesi Eş Başkanının tutuklanmasına değindi. Alver: “Geçmişte olduğu gibi bugünde Kürtlerin hiçbir kazanımına tahammül etmeyen devlet ve siyasi iktidar Kürtlerin siyasi iradesine saldırarak adeta Kürtleri iradesizleştirmek, onların siyasi iradelerine baskı kurmak ve onları demokratik siyasetin dışına itmeye yönelik her türlü baskıyı kullanıyor. Bilindiği gibi genel anlamıyla toplumun talepleri vardır. Gerek demokratik özerklik olur gerek öz yönetim olur gerek toplumun kendi kendini yönetebileceği talepleri bütün dünyada olduğu gibi coğrafyamızda da meşru bir haktır. Bu anlamda halkımız gerek seçilmişleriyle gerek parti kurumlarıyla kurumsal düzeyde de böyle bir talebi dile getirmiştir. Bunun meşru bir hak olduğunu bir tarafa bırakalım da devlet aslında 'Kürtler yoktur' teziyle ortaya çıkarak bu tür talepleri de bastırma yoluna gitmiştir. Böyle bir durumda Edremit Belediyesi Eş Başkanımız görevinden alınarak tutuklanmıştır. Biz mevcut siyasal iktidarın devletin yüz yıllık Kürt politikasında gelinen aşamada hiçbir şey kat etmediğini devletin bütün baskı ve zor araçlarını bu halkın üzerinde tekrar tekrar denediğini son günlerde de ayyuka çıkmıştır. Biz Rojbin Başkan şahsında seçilmişlerimize diğer eş başkanlarımızda aynı saldırılara maruz kalmaktadır" şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim