30 Mart Yerel seçimlerinden önce BDP, Türkiyelileşme yolunda HDP ile yoluna devam ederken yerelde ise isim değişikliğine ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) olarak yolunda devam etmişti. Bir dönemdir başkanlığını Musa İtah’ın yaptığı DBP’de dün yapılan seçim ile Van teşkilatı sil baştan değişirken, genel seçim öncesinde revizyona gidildi. Partilerin yapılaşmasının tamamlanmasının ardından Van’da da hazırlıklar tamamlandıktan sonra DBP 3. Olağanüstü Kongresi’ni. Tek liste halinde gidilen kongrede Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Eş Başkanlığına Miraz Çallı ve Hamiyet Şahin getirildi.

Kongreye DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Bekir Kaya ve Hatice Çoban ve ilçe belediye eş başkanları ve yönetimi, DBP Van İl Başkanı Musa İtah, HDP Van İl Başkanı Harun Okay, STÖ Temsilcileri ve yüzlerce vatandaş katıldı. Kongre ilk olarak Veysel Keser’in başkanlığını yaptığı 5 kişilik divan oluşturuldu. Daha sonrasında ise yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın mesajını okundu. Öcalan’ın mesajının okunmasının ardından ise açılış konuşmasına geçildi.

“DEĞERLERİMİZE SAYGI ÇERÇEVESİNDEN ÇIKMADIK”

Kongrede ilk olarak konuşan DBP Van İl Başkanı Musa İtah, görev sürelerince hiçbir zaman değerine saygı çerçevesinin dışına çıkmadıklarını belirtti. İtah şu ifadelere yer verdi: “Başta şehitler gerçeği olmak üzere Kürt halkının değer yaratma mücadelesinde emek ile yer almak böylece o değerlere layık olmak her yurtseverin temel isteği, gayreti ve çabasıdır. Van gibi bir kentin il yönetimi görevini sürdürürken bunu layıkıyla yerine getirmeye çalıştık. Durduğumuz nokta itibari ile şunu söyleyebilirim: Değerlerimize saygı çerçevesinden hiçbir zaman çıkmadık. Değerleri bir noktada olmayıp bu değerlerin saygınlığı korumak ve yükseltmek temel hassasiyetimiz oldu. Değer yaratmak devrimi bir sorumluluktur.”

İTAH: YAPTIKLARIMIZLA ÖVÜNECEK DEĞİLİZ

Kobanê’de yaşananlardan dolayı kendileriyle övünmeyeceklerini vurgulayan İtah, “Bütün dünyanın gözü önünde Kobanêde destansı bir ruh ve fedakarlıkla tarih yapılırken biz yaptıklarımızla övünecek değiliz. İnsanlığın onurunu, şeref ve haysiyetini korumak için 16, 17, 18 yaşında kendini feda eden genç öncülerimizin her gün cenazelerini karşılarken böyle bir şey yapmak kendini bilmemek anlamına gelir. İnsanlığın değerleri ayakla altına alınmasın diye vahşi çetelerin bir tankını imha etmek için en az 4-5 arkadaşın kendini feda ettiğini unutmuyoruz.” dedi. Kötü bir dönemde göreve geldiklerini de dile getiren İtah, “KCK operasyonlarıyla siyasi soykırımın sürdüğü ve boşluk yaratılmaya çalışıldığı bir dönemde görev aldık. Devlet ve cemaat şebekelerinin şantaj, sızma ve dedikodu ile Van da çok olumsuz bir atmosfer yarattığı kimsenin kola kolay gelip yönetimlerde yer almadığı ağır bir dönemdi. Bizden önceki 3 il başkanın ve bazı yönetici arkadaşların cezaevinde olduğu, onlardan önceki il başkanlarının da yurt dışına kaçmak zorunda olduğunu düşünürsek nasıl bir atmosfer olduğunu anlayabiliriz.” sözlerine yer verdi.

“HAKSIZLIK YAPTIYSAK HAKKINIZ HELAL ETMEYİN”

Makam mevki kompleksine girmeden görevlerini yürüttüklerini vurgulayan İtah, ayrıca “Haksızlık yaptığımızı bildiğiniz bir mesele varsa hakkınızı helal etmeyin” dedi. İtah son olarak şunları kaydetti. “Değerli halkımız hem mücadele gerekleri açısından hem de sorunlarınızın çözümü ve ihtiyaçlarınızın karşılanması anlamında yeterli bir yönetim olduğumuzu söyleyemeyiz. Bunların temel nedenlerinin de yetmezliklerimiz, yetersizliklerimiz, eksikliklerimiz olduğunu biliyoruz. Bütün eylem ve etkinliklerimizde çalışmalarımızda beraber hareket ettik. Hep en önde yer aldık. Çalışmalarımızda da şeffaf olmaya çalıştık. Temel prensibimiz büyük bedeller ile kazandığımız değerlerimiz korumak oldu. Rant siyaseti yapmadık. Aile grup menfaatlerine girmedik yapanlarında karşısında durduk. Adaletsiz davrandığımızı düşünen, haksızlık yaptığımızı bildiğiniz bir mesele varsa hakkınızı helal etmeyin. Partimize raporunuzu yazın hesap sorulsun. Demokrasi kültürü gereği ve hareketimizin bize ve edep gereği makam, mevki kompleksine girmeden kendimize de sevdalanmadan görevimizi yeni arkadaşlarımıza devredeceğiz. Şimdiden kongremizi kutluyor başarılar diliyorum.” İl Başkanı Musa İtah’ın ardından konuşan DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Kürtler'i eleştirerek, "Coğrafya olarak altın hazinesi üzerindeyiz. Ancak bunu işletmekten aciziz. Ekonomik olarak devlete göbekten bağlı olmaktan kurtulamıyoruz. Burada devleti suçlayamayız" dedi.

“ULUS OLMA YOLUNDA ÖNEMLİ ADIM ATMIŞIZ”

Dünyanın Ortadoğu merkezli yeniden şekillendiğine dikkat çeken Yüksek, Kobanê'de yaşayanların tehdit altına girmesi halinde; Van'da, Erzurum'da, dünyanın dört yanında halkın ayağa kalkması halinde demokratik Ulus olma yolunda önemli bir adım atmış olduklarını söyledi. Yüksek, şöyle dedi: "Kürt halkı özgürleşme yolunda mücadelesini inatla sürdürecek. Türkiye son 2 yılda demokratik çözüm süreci sayesinde Ortadoğu'ya göre daha güvenli bir ülke olmuştur. Bu kadar değerli bir süreç önderlik tarafından yürütülürken, Türkiye'de sadece AKP iktidar çıkarlarına dayatarak bunu yürütmeye çalışması ülkeyi kötü bir sürece sürükler. 6-7 Ekim'de halkımız sabrı kalmadığı için sokağa taştı. Hükümetin bu demokratik eylem ve etkinliklere karşı geliştirmiş olduğu yaklaşım 40 insanın yaşamını yitirmesine mal oldu. Buna sebep olan AKP Hükümeti'ni lanetliyorum. Şunun iyi anlaşılması lazım; 'Çözüm süreci' her şeyden önce Türkiye'nin birlik ve beraberliğini koruyarak kendini sürdürmesi için gereklidir. Kürt halkı alternatifsiz değil. AKP ve onun politikalarına da mahkum değil. Kürt halkı olarak Türkiye'nin bütünlüğü içinde bir çözüm taraftarıyız. Bizi ve önderliğimizi 'Çözüm sürecine mahkum değiliz' diyerek tehdit edecek bir yaklaşımı kabul etmeyiz. Abdullah Öcalan, bizim kırmızı çizgimizdir. Kırmızı çizgimizi ihlal etmek ateşle oynamak değil kendini ateşe atmaktır."

YÜKSEK: DEVLETİ SUÇLAYAMAYIZ

DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, özeleştiri yaparak Kürtler'in ekonomik açıdan sahip oldukları zenginlikleri kullanamadığını söyledi. Yüksek, zengin bir coğrafyada olmalarına rağmen hala yoksulluk içinde kıvranan halkın işsizlik sorununu çözme durumuna gelmeleri gerektiğini ifade ederken şöyle dedi: "Türkiye'de siyaseten, ideolojik olarak örgütlenmeyi biliyoruz. Ama ekonomik olarak devlete göbekten bağlı olmaktan kurtulamıyoruz. Devletin aç, yoksul bırakma politikasının dışına çıkamıyoruz. Biz altın hazinesi üzerinde en verimli tarım havzalarına sahibiz. En değerli kaynaklar, maden ve enerji rezervleri Kürdistan'dadır. Her şeyimiz var. Ama biz işletmekten aciziz. İşte bu noktada devleti suçlayamayız. Biz toplum olarak üretim dışıyız. Kendi evimizin önündeki tarlayı bahçeyi işletmekten aciz hale gelmişiz." Yüksek’in konuşmasının ardından partinin faaliyet ve mali raporları okundu. Önceki dönemde 140 TL borcun olduğu ve bu borçların ödendiği açıklandı. Mali raporlarda ayrıca parti binasının borcu olan 288 bin Euro borcunda tamamının ödendiği açıklandı. Eski yönetim bu anlamda yeni yönetime borç bırakmadığı belirtildi. Son olarak ise tek liste halinde gidilen seçimde DBP'nin İl Başkanlığı'na Miraz Çallı seçildi.

İŞTE DBP VAN İL BAŞKANLIĞININ YENİ YÖNETİMİ

Miraz Çallı, Hamiyet Şahin, Harun Özlü, Caziye Duman, Fadıl Barıştıran, Netice Turgut, Nuri Erol, Senem Alkan, Munir Aras, Şaban Aslan, Kevi Işık, Kenan Gür, Nazmiye Acar, Ahmet Kıylık.


Önder ALTINAL - Şehrivan

Editör: TE Bilisim