Van’da, yaklaşık 5 ay önce Xelilan ile Brukan aşiretlerine mensup iki ailesi arasında başlayan ve 1 kişinin öldüğü olayların ardından süren husumetin son bulması için DBP, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) temsilcileri devreye girdi. Bunun üzerine Edremit ilçesinde bulunan bir otelde verilen barış yemeğine HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, HDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, DBP Van İl Başkanı Musa İtah, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya ile yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Burada konuşan HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, yaşanan barışın kendilerini çok mutlu ettiğini ifade etti. Artık bu tür şeylerin yaşanmaması gerektiğini söyleyen Üçer, “Her gün 18-19 yaşında genç arkadaşlarımızı toprağa veriyoruz. Maalesef şehitlerimizi anlayamıyoruz. Onlar ülkemizde barış olsun, özgürlük olsun diye canlarını feda ederken, bizler buralarda çoğu zaman küçük hesaplarımız yüzünden kavga ediyoruz ve bunlar çoğu zaman ölümle sonuçlanıyor. Bugün ülkemiz ateş altındadır. Zulme karşı bir savaş verilmektedir. İslam dininin de kabul ettiği tek savaş, zulme karşı verilen savaştır. Önemli olan vicdanımız, ahlakımız ve gönlümüzdür. Ebedi olan tek şey şereftir, haysiyettir ve onurdur. Her şey ölür ama insanın şerefi ölmez” şeklinde konuştu.

BİRTANE: AMACIMIZ KÜRT HALKININ BİRLİĞİDİR

HDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane ise, DTK adına bulunduğunu belirterek, “Bizim amacımız Kürt halkının birliğidir, ittifakıdır. Bugün burada bu barışı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz. Bugün bizi kendi topraklarımızda 4 parçaya ayırmışlar. Bizi parçalayanlar bize büyük zulümler uyguladı. Buna son vermek için Sayın Öcalan 2 yıldır Kürt konferansının yapılmasını öneriyor. Maalesef bunu şimdilik başaramadık. Ama Kürtler eninde sonunda birleşecek. Bunu gerçekleştirdiğimiz gün artık kimse bize dokunamayacak” dedi.
Son olarak söz alan aile mensupları ise barışın önemine değinerek; DBP, HDP ve DTK’ye gösterdikleri çabadan ötürü teşekkür etti. Barış, yenilen yemeğin ardından sona erdi.

Editör: TE Bilisim