DBP ve HDP İl Başkanlığı öncülüğünde yürüyüş ve basın açıklaması yapmak isteyen gruba polis izin vermedi. Feqiye Teyran parkında bir araya gelen partililer Hacıbekir Mahallesinde bulunan Nüda Kültür Merkezine yürümek istedi. Bunun üzerin yoğun güvenlik önlemi alan polis yürüyüşe izin vermedi. Bir süre polis ekipleri ve partiler arasında süren pazarlık sonuç vermeyince partililer açıklamayı Feqiye Teyran parkında yaptı.

İTAH: NORMALLEŞME MESAJI VERECEKTİK

Parkta yapılan açıklamayı okuyan DBP İl Başkanı Musa İtah, amaçlarının Van’da hayatın normalleşmesine ilişkin bir yürüyüş olduğunu ancak polisin buna bile izin vermediğini söyleyerek, her türlü demokratik haklarının askeri cunta mantığıyla engellendiğini belirtti. İtah, “Biz bugün siyasi bir parti olarak durumun normalleşmesi adına sokağa çıktık. Halkımıza vermek istediğimiz itidal mesajı bile TOMA’lar, helikopterler, çevik kuvvet ve jandarma ile engellendi. İşte 6 Ekimde başlayan ve 4 gün süren olayların sebebi AKP hükümetinin bu tutumudur. Bizler bugün sadece kitlemize bir mesaj vermek istiyorduk. Ancak durumun normalleşmesi bu şekilde engellenmiştir. Amaç demokratik haklarını kullanmak isteyen bizleri esnafla karşılaştırmaktır. Bu yönde gayretin olduğunu biliyoruz ama bilmezler ki Van esnafı partimize gönülden bağlıdır.” Dedi.

İTAH: BİZİM HEDEFİMİZDE HERHANGİ BİR DERNEK VEYA KURULUŞ YOKTUR

İtah, açıklamasının devamında ise şu ifadelere yer verdi: “Eğer siz Müslümansanız, sahtekar değilseniz neden bu halkın yaşadığı katliamlar sırasında ses çıkarmıyorsunuz. Eğer gerçekten Müslümansanız önce çıkıp Kürt halkının uğradığı katliama karşı çıkmalısınız. Neden bugüne kadar sesiniz çıkmadı. Sizin dışınızdaki herkesi gayrı Müslüman gösterme hakkını ve hadsizliğini size kim veriyor? Bizim Şeyh Sait’in külliyatını yaktığımızı iddia eden bu sahtekarlar Şeyh Sait’in felsefesinin bugüne kadar bizim tarafımızdan yaşatıldığını bilmiyorlar mı? Sizler dini kullanan ikiyüzlü sahtekârlarsınız. Bu halka böyle ithamlarda bulunamazsınız. Bizim hedefimizde herhangi bir dernek, cemaat ya da İslami kuruluş yoktur. Biz zulme, faşizme, cehalete karşı özgürlüğü ve demokrasiyi savunuyoruz. Bunu yapabilecek yüreğe sahibiz. Sizler ise yaşanan zulme ve katliama sessiz kalan ikiyüzlü sahtekârlarsınız. Sahtekârca açıklamalardan vazgeçin ve bu halka yapılan zulümleri görün. Eğer susacaksınız tek sözümüz var. Sizler riyakâr, sahtekâr ve iki yüzlüsünüz.”

İTAH: BARIŞ OLSUN DİYE UĞRAŞIYORUZ

Basın açıklamasında uygulanan tutumu da kınayan İtah, “Buradan yetkililere sesleniyoruz. Bu tutumunuzla kentin huzurunu bozuyorsunuz, barış ve kardeşliği engelliyorsunuz. Bizler her şeye rağmen demokrasi, barış ve özgürlük mücadelesini sonuna kadar yürüteceğiz. Biz kimsenin canı yanmasın, analar ağlamasın ve barış olsun diye uğraşıyoruz. Sokakları bu halka yasaklarsanız bu ülkeye felaket getirirsiniz. Bizler durumu normal bir mecraya çekmeye çalışırken birileri zorla buna engel oluyor. Ancak şartlar ne olursa olsun Kürdistan’ın her parçasında mücadelemiz artarak devam edecektir.” Şeklinde konuştu. Yapılan açıklamanın ardından toplanan kalabalık sessiz bir şekilde dağıldı.

Editör: TE Bilisim