Bölgenin ve ülkenin sıkıntılı bir süreçten geçtiği bir dönemde Van da ciddi bir krizden geçiyor… Deprem sonrası toparlanmasını ekonomik kriz yüzünden sürdüremeyen Van’da yaşanan çatışmalarla birlikte kötü gidişat sürürken Van’ı en iyi bilen isimlerden birinden ‘umudumuz var’ mesajı geldi. Van’dan yana karamsar olunmaması gerektiğini kaydeden Demirci; “Van 10 yılda çağ atlar!” dedi.

 

BAHAR’DA VAN’A BAHAR GELECEK!

Van ve bölge zor bir süreçten geçiyor… Çözüm sürecinin sona ermesiyle bozulan huzur ve barış ortamıyla birlikte ekonomisi de yara alan Van’da hem tedirginlik hem de gergin bir bekleyiş sürüyor. “Olaylar Van’a da sıçrar mı?” şeklindeki sorular ışığı altında bir taraftan da toparlanmaya çalışan Van’da bu kenti en iyi bilen isimlerden birisi olan Emin Yaşar Demirci, gidişatı Şehrivan’a değerlendirdi. DAKA ile bu kente büyük yatırımların ve kazanımların öncülüğünü yapan DAKA Genel Sekreteri Demirci, Şehrivan’a yaptığı değerlendirmede DAKA’yı ve Van’ı anlattı. Demirci, kentte ciddi bir kriz olmasına rağmen çözümün mümkün olduğuna değindi.

 

BAHARA UMUT VAR…

Şehrivan’a özel değerlendirmelerde bulunan Demirci, son zamanlarda yaşanan sorunlar, krizler ve Van’ın diğer problemlerinin sorulması üzerine, yaptığı değerlendirmede bir krizin olduğunu fakat üstesinden gelinecek bir durum olduğunu kaydetti. Demirci, Van’ın ve bölgenin önümüzdeki bahar ayında yeni bir sürece gireceğini belirtti. Kentte ciddi bir krizin olduğunu dile getiren Demirci, çözüm önerilerini şöyle ifade etti: “Sorunlar elbet sona erecek, duracak ve tersine dönecektir. Benim ön görüm bu yöndedir. Bunun da çok uzun bir zaman içinde değil çok kısa bir süre içinde gerçekleşeceğine inanıyorum. Önümüzdeki bahar ya da yaz ayları içerisinde Türkiye’de farklı bir havanın estiğini ve insanların daha mutlu olduğu günlere doğru gideceğimizi bekliyorum ve tahmin ediyorum.”

 

VAN’DAN 1,5 MİLYAR TL KAÇTI!..

Bölgedeki olayların ve şartların kentin geleceğini ve ekonomisini etkilediğini vurgu yapan Demirci, bu noktada yaşanan olayların kente zararı noktasında çarpıcı veriler paylaştı. Demirci, Van’ın önemli hedefleri olduğunu ve gerçekleştiği takdirde 10 yılda çağ atlayacak bir kapasiteye sahip olduğunu belirterek; “Sadece Kobane olaylarından dolayı buradan giden sermaye bir buçuk milyar lira. Yani biz 10 milyon, 20 milyon, 50 milyon sermaye gelsin diye feryat ederken üç günün olayları sonucunda burada bir buçuk milyar lira kaçtı. Bunu mazeret olarak sunmuyorum ama şartları da bilmek durumundayız. Biz bu ajansımızla ve çalışanlarımızla birlikte Edirne’de olsaydık amacımıza ulaşmış olacaktık. Biz zorlukları bilerek bu yola talip olduk. Ve amacımıza da ulaşacağız.”

 

VAN 10 YILDA ÇAĞ ATLAR!

DAKA’nın yurt dışı ve diğer bazı programlarında beklenen hedefin yakalanmadığını belirten Demirci buna rağmen program dahilinde Van’da uzun vadede büyük bir sıçramanın mümkün olduğuna değinerek: “Bizim DAKA olarak amaçlarımızdan biri de yurtdışı fonlarını bir şekilde buraya getirmekti. Bu noktada da kafamızdaki hedef 200 milyon Euro’ydu. Ama 20 binde kaldık. Bu benim ulaşmak istediğim hedeflerin sadece onda biri. Van’daki yatırımlar ile ilgili diğer konularda başarılı olduğumuzu söyleyebilirim. Eğer biz önümüzdeki programlardaki hedeflerimizde dediklerimizin hepsini yaparsak Van önümüzdeki 10 yıl içerisinde çağ atlar. Bizim hedefimiz 18 bin dolara ulaşmak. Peki, başarabilir miyiz? Bu mümkün. İmkânsız hedefler değil bunlar. Hatta bunların bütün Van halkı tarafından paylaşılan ortak bir hedef olması gerekiyor.” şeklinde konuştu. 

 

“3 GÜNLÜK OLAYLAR VAN’I BİTİRDİ”

Şimdiye kadar yatırım ve desteklerde hız kesmeyen DAKA’nın bundan sonra da yatırımlara sürekli devam edeceğini ve 2002 yılından bu yana 15 milyar liralık yatırım yapıldığını kaydeden Demirci, “Yıla böldüğümüzde her yıl bir buçuk milyar liralık yatırımın yapıldığını söyleyebiliriz. Kamu yatırımı yapılmış, yol yapılış, yeraltı hizmetleri tamamlanmış. Havaalanı iyileştirilmiş. Depremden sonra yeni bir Van ortaya çıktı diyebiliriz. Hatta bu uluslararası bir başarı öyküsüdür. Depreme rağmen nüfusu artan bir kent konumundadır Van. Ama şuan ki tabloda net olarak göç veren şehir konumundayız. Geçen yıl itibari ile 47 bin kişi Van’dan göç etmiş, 30 bin kişi Van’a gelmiş. 17 bin eksideyiz. Ve Türkiye’de şu an en yüksek göç veren ikinci iliz. Bunlar güzel tablolar değil. Her göz aslında bir kabiliyetin, bir niteliğin şehirden gitmesi demektir. Bununla birlikte sermaye gitti. Az öncede belirttiğim gibi 3 günlük olay sermayenin gitmesine sebep olurken bir o kadar da onlarca insanın işlerini askıya almasına sebep oldu. Ve Van’dan o sermaye kaçışı da devam ediyor. Bütün bu olumsuzluklardan dolayı devletin yatırım yapmadığı gibi bir algı gözleniyor olabilir ama yatırımlarda hiçbir şekilde azalma söz konusu değil. Eğer getirilenden daha fazlası Van’ terk ediyorsa burada büyük bir sıkıntı var demek oluyor. Bunlar aşılacak mı sorusuna gelince de elbette aşılacaktır.” Dedi.

 

“VAN 35 YIL KAYBETTİ”

Van’ın geçtiğimiz günlerde açıklanan ihracat rakamlarında 2015 yılında yine 30 milyon doların altında kalması ile ilgili durumu da değerlendiren Demirci, 2023 için Van’ın önüne konulan 1 milyar dolarlık ihracat hedefini de değerlendirdi. 1 Milyar dolarlık hedeflerinin olduğunu ancak bu hedefin çok büyük bir hedef olmadığını kaydeden Demirci, “Aslında 1 milyar dolar Van için çok mütevazi bir hedef olarak duruyor. Biraz başa ve eskiye dönelim. Ben buraya 1997 yılında geldim. 97 yılında Cumhuriyet Caddesi esnafında şu konuşma benim çok dikkatimi çekmişti. Biz burada şu otellerde varken, Antep’te kalınacak oteller yoktu. Van’la hep Antep karşılaştırılan bir ildi. O dönemlerde hep bunlar konuşuluyordu. Peki, ne değişti? Çok şey değişti.1980’den itibaren Antep kazanırken Van kaybetmeye başladı. Bunun sebepleri üzerinde tartışabilir. Bunun çok sebebi var. Tekrar tekrar söylemeye gerek yok. Van 35 yıl kaybetti. Bizim tek derdimiz kaybettiğimiz 35 yıl konuşmak değil, kaybettiğimiz o 35 yılı nasıl 10 yılda telafi ederiz. Bunu yapabilir miyiz? Evet, yaparız.”

 

“1 MİLYAR DOLARLIK HEDEF BİZE ÇOK DEĞİL!”

“Koymuş olduğumuz hedefler yerine gelirse başarırız. Antep 6 milyar dolarlık hedefler elde ediyor. Biz 35 yıl kaybettiysek 10 yılda bunu telafi edebilirsek 1 milyar dolarlık hedef bize çok gelmiyor. Yeter ki onu hedef olarak belirleyelim ve iş havası burada yaşansın. Çok büyük umutlarımız var.” dedi. Demirci son olarak şu ifadeleri kullandı: “Biz burada bir ekip ve bir kadroyuz. Bu tür güzel gelişmeler olduğunda biz bir birimizle paylaşıyoruz. Burada her birimiz bir rol oynuyoruz. Teveccühünüz için sizlere teşekkür ediyoruz. Bizim daha gideceğimiz çok hedefimiz var. İnşallah Van’da daha iyisini gerçekleştiririz.” Dedi.

 

DEMİRCİ: NİTELİKLİ İŞ GÜCÜNE SAHİP OLMAMIZ GEREKİYOR

2015 yılında açıklanan Vizyon 2023 hedeflerinin olduğuna dikkat çeken Demirci, “En temel 3 varsayım üzerinden gidiyoruz. 1 bugün ki durumunu muhafaza ederse diye varsaydık. Türkiye ekonomisi kadar büyüyecek ve kişi başı gelir 8-9 milyar dolara gelecek. Bunu da yine 1 milyon 100 binle çarptığımız zaman yaklaşık 9,5-10 milyarlık bir gelir diğer taraftan 30 milyar dolarlık toplam kapasiteli bir durum olur. 2 Van’ın Türkiye’nin 2023 hedeflerine denk bir hedefi amaçlarsa o zaman 70 milyar liralık bir üretim hacmine ulaşması gerekiyor. Biz biraz daha ikisi arasında bir yer bölgesel gelişmişlik farklarının olmadığı bir oran olana gelmek istiyoruz. Bu oran yüzde 75’lik bir oranla 18 milyar dolarlık bir rakamdır. Bunun için şehir olarak hızlı büyüyen bir şehir olmak gerekir. Çok daha nitelikli iş gücüne sahip olmamız gerekiyor. Tarım bizim için çok önemli ama biz sadece tarımla buna varamayız. O zaman nitelikli işgücü ve katma değeri yüksek alanlara yönelmemiz gerekiyor. Bunlardan bir tanesi güneş enerjisi ve teknolojileri ikincisi ise medikal ile ilgili alan ve bir diğeri de yazılım sektöründeki alanlarda Van’ın gidebileceği çok büyük mesafeleri olduğunu biliyoruz. Bu anlamda da hedeflerimizi bu şekilde koymuş olduk.” Diye belirtti.

 

“İRAN’I SADECE PAZAR OLARAK GÖRMEYİ DOĞRU BULMUYORUM”

Ambargonun kalkması ile bir anda büyük bir Pazar olarak görülen İran ile Van ilişkileri üzerine de değerlendirmelerde bulunan Demirci, bu konuda önemli tespitler paylaştı. İran Pazarının son durumuna dair açıklamalarda bulunan Demirci, “İran Pazar kaybettiğimiz söylenemez. Ülkeler arasından zaman zaman gergin dönemler olur ama 2 ülkenin bir birine olan yakınlığı hem coğrafik anlamda hem de kültürel anlamda o kadar derin ki, hükümetler ve devletler düzeyinde ilişkilerden çok daha ilişkileri aşan bir durum söz konusu. Dolayısıyla pazarı kaybedilmesi gibi bir şey yok. Biz İran’la daha önceli, daha zor süreçler geçirdik. İran ile ilişkiler konusunda bir sürü baskı olmasına rağmen biz bunu devam ettirdik. O dönemlerde bir bu pazarı bırakmadık, şimdi mi vazgeçeceğiz. İran’ı sadece pazar olarak görmeyi ben doğru bulmuyorum. Bu anlamda ortak olarak görmemiz gerekiyor. Devlet arasından zaman zaman soğuk rüzgârlar esebilir ve mesafeli durumlar olabilir ama ben iki ülke arasındaki ilişkilerin bütün bu sorunlara devam edeceğini ve sorunlara çözüm olması konusunda katkı sağlayacağını düşünüyorum. Yeter ki biz orada attığımız adımları günlük değil de daha uzun vadeli ve hedefleri olan şekilde ele alalım. Ortaklık alanları ve iş alanlarını yakalayabilelim. Bu anlamda İran’la gidilebilecek çok yol olduğuna inanıyorum. Bu anlamda İran’la hedef olan 30 milyonluk hedefe çok rahat bir şekilde yakalanabilir. Bu da çok mütevazı kaldı. Küçük ve kısa dönemli sorunlara takılmamalı diye düşünüyorum.” Dedi.

 

“HERKESİN O GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMUNA KATILACAĞINA İNANIYORUM”

Demirci’nin gündeme dair önemli değerlendirmelerinden birisi de sekretaryasını yürüttükleri Van Güçbirliği Platformu oldu. Bu konuda önemli değerlendirmeler yapan Demirci, Beşir Atalay’ın Kırıkkale Milletvekili ve Bakan iken Kırıkkale için uyguladığı ve Kırıkkale için büyük katkıları olan bir platformun benzeri olduğuna dikkat çekti. Demirci, “Esasen bu platform Kırıkkale de gerçekleştirilen platformdan daha geniş ve büyük bir platform oldu. Kırıkkale’de kurulan platform daha çok devlet bürokrasisini bir araya getiren bir platformdu. Ancak burada gerçekleştirilen platform, herkesim içinde yer aldığı bir platform olması istendi Beşir Atalay tarafından. Yapılan bu platform sayesinden milyarlık projeler Kırıkkale’ye kazandırıldı ve büyük bir katkı sağlamış oldu. Biz burada bunun daha fazlasını kazanmayı umut ediyoruz. Beşir Atalay’ın hareket noktası ‘Biz orada daha küçük bir ildeydik, daha homojen bir ildeydik. Ancak orada katılımcı tabanı daha geniş değil. Ancak burada daha geniş tabanlı olmaktır.’ Bu da platform için önemliydi. Ben bu anlamda platformun daha ileriye gideceğine ve daha geniş çaplı bir platforma doğru yol alacağına inanıyorum. Bu anlamda sıkıntılı süreçler olur ama ben herkesin o güç birliği platformuna katılacağına inanıyorum.” Dedi. 

 

DEMİRCİ: BU TOPLANTILAR HER 2 AYDA BİR YAPILACAK

Güç birliği Platformunun devlet bürokrasisini kesinlikle harekete geçireceğini söyleyen Demirci, şöyle devam etti: “Bu Van için önemli bir kazanım olacaktır. Bu toplantılar her 2 ayda bir yapılacaktır. İlk toplantımızı yaptık diğer toplantımızı da Mart ayının başlarında yapmayı planlıyoruz. Bu toplantılarda gündem maddeleri ile toplanacak ve o gündem maddeleri konuşulacaktır. Bu şekilde o gündemlerle Van’ın en önemli sorun ve sıkıntıları gündeme gelecek. Raporlar tutulacak, konunun muhatabı olan kurumlar o toplantılara davet edilecek. Bu şekilde var olan sorunlar konuşulacak ve takip edilmesi sağlanacak. Birde tabi Beşir Atalay Van milletvekili olduğu için bunun da ayrıca bir özelliği var. Birincisi Ak Parti iktidarlarında önemli bakanlıklar yapmış ve halen o gücünü bürokrasi de ve Ak Parti iktidar çevresinde çok rahatlıkla kullanabilen bir isim. İkincisi de Beşir Atalay bir şekilde akamete uğramış olsa da çözüm sürecinin mimarı. Dolayısıyla kendilerinin Van’dan milletvekili olması, Van’da geniş tabanlı bir platformu harekete geçiriyor olması da önemli bir gelişme ve bu açıdan da değerlendirilmesi gerekiliyor. Bunun etkisinin merkezi hükümetle olan işlerinde Van’ın çok daha fazla konuşulması ve Van’ın lehine projelerin hayata geçirilmesinde yolun açılacağına ben şahsım adıma inanıyorum.” 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ / ÖZEL HABER

 
Editör: TE Bilisim