HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, bugün Şırnak’ın İdil ilçesinde meydana gelen olay konusunda, “Hiç kimse asla bizim düşmanımız değil, asla olmayacak da” derken, Hüda – Par Genel Başkanı Mehmet Hüseyin Yılmaz, “Bu kabusların bitmesini istediklerini” söyledi.

 

Demirtaş, bugün Bursa’da düzenledigi mitingde, Şırnak'ta bir köyde seçimler sebebiyle HDP'liler ile HÜDAPAR'lılar arasında yaşanan ve 2 kişinin öldüğü kavgaya atıfta bulunarak, şunları söyledi:

 

 “Orada yaşamlarını yitirenlere Allah’tan rahmet diliyorum, geride kalanlara sabır diliyorum. Bu konuda herkesi dikkatli olmaya çağırıyorum. Koltuklar, makamlar insan canından önemli değil. Sakın hiçbir yerde birbirinizi üzmeyin, kırmayın. Hangi parti olursa olsun, Hüda - Par olur başka parti olur, dikkatli olmamız lazım. Tahrikler yapmak için uğraşanlar olur.”

 

Siyasi rekabetin parti yöneticileri arasında olduğunu ifade eden HDP Eşbaşkanı, “Bırakın bizler rekabet ederiz ama siz sokakta el ele kol kola seçim çalışması yürütün. Hiç kimse asla bizim düşmanımız değil, asla olmayacak da” dedi.

 

Diyarbakır’da basın toplantısı

Hüda – Par Genel Başkanı Mehmet Hüseyin Yılmaz ise, bu akşam Diyarbakır’da konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

 

Yılmaz, “Karşı taraftan da bu saldırıları durduracak bir girişim ile çaba yok. Her katliam ve saldırı sonrası cılız bir şekilde işi provokatörlere ve provokasyona havale edip zeytin yağı gibi üste çıkma, soğutma yoluna gidip kalıcı bir çözüm için çaba gösterilmiyor” dedi.

 

İdil'in Kozluca köyünde daha önce PKK ve KCK'den cezaevine girip tutuklanan aynı zamanda tahliye edilen bir şahıs olduğunu dile getiren Yılmaz, şunları söyledi:

 

“İdil'in Kozluca köyünde de çalışma yapacaklar. Her partinin ülkenin her yerinde siyasi parti çalışması yapmaya hakkı vardır. Daha önce 1990'lı yıllarda dahi örgütün silahla dahi giremediği Kozluca köyünde seçim çalışması adı altında gidip orada örgüt propagandası ve halkı tehdit etme gibi girişimlerde bulunan parti çalışması yapmamıştır. Örgüt marşlarıyla o köylüleri ve insanları tahrik etmek parti çalışması sayılmaz.”

 

Bu olayların bir daha yaşanmaması için onların neler yapılması gerektiği konusunda da Yılmaz, “Çok iyi biliyorlar. Özel görüşmelerde kendilerine bunları bildirdik. Nasıl bir tavır halinde bulunmaları gerektiği bilgisi kendilerine ulaşmıştır. Onu yapmaları lazımdır. Biz bu kabusların bitmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Kozluca’da neler yaşandı?

Şırnak'ın İdil ilçesinin Kozluca (Xanikê) köyünde Hür – Dava Partisi (Hüda – Par) üyeleriyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyeleri arasında çıkan çatışmada 2 kişi hayatını kaybetti.

 

Rûdaw’ın edindiği bilgiye göre, HDP konvoyu bugün saat 16.20 sıralarında, seçim çalışmaları kapsamında Kozluca köyüne gitti.

 

HDP'li grup, burada parti ve milletvekili adaylarının bayraklarını asmak isterken, köylüler buna karşı çıktı.

 

Köydeki Hüda - Par üyeleriyle tartışan HDP'li gruptan bir kişinin silahla ateş açtığı öğrenildi.

 

Olayda ağır yaralanan Muhammed Şerif Şimşek (35) ile Abdulcelil Talayhan (38) kaldırıldıkları Nusaybin Devlet Hastanesi’nde hayatlarını kaybetti

  

Rudaw konuşan Hüda – Par Genel Başkan yardımcısı Abdurrahman Cens, taraflar arasında herhangi bir çatışmanın yaşanmadığını, kendilerine saldırıda bulunulduğunu söyledi.

  

Rûdaw'a konuşan HDP Şırnak milletvekilli adayı Ferhat Encü, “Partimizin bugün İdil ilçesine bağlı köylerde seçim konvoyu vardı. Kozluca köyünde seçim konvoyumuz geçerken Hüda – Par’lıların saldırısına uğramış. Saldırıya uğrayınca partililerimiz de cevap vermiş. Bu olayların yaşanması üzücüdür" dedi.

   

Askerler köyü ablukaya alırken, giriş – çıkışlara izin verilmiyor.

Kobani'ye destek için geçen 6-7 Ekim'de eylem yapan HDP'liler ile HÜDA-PAR'lılar yine çatışmıştı. Üç gün süren olaylarda 40’ın üzerinde kişi hayatını kaybetmişti


KAYNAK-RÜDAW

Editör: TE Bilisim