17 Aralık operasyonlarından sonra hükümet ile cemaat arasındaki karşılıklı hamleler seçimlerin hemen ardından yeniden alevlendi. Başbakan’ın yerel seçim zaferinin hemen ardından bir müdahale beklenirken hükümet dün resmen düğmeyi bastı. Hükümetin Adana polislerine başlattığı operasyon sonrası gözler Van’a çevrildi. Van Emniyeti’nde bazı görev değişiklikleri yapılmasına rağmen yeni operasyon iddiaları ise halen gündemde!

AK PARTİ İL TEŞKİLATINDAN YENİ HAMLE Mİ GELİYOR?

17 Aralık operasyonlarının ardından Cemaat’in en etkili olduğu Emniyet Müdürlüğü’nde hükümet birçok operasyon düzenlemiş ve Türkiye’nin dört bir tarafından görevden almalar başlamıştı. Cemaat ile hükümetin karşılıklı hamlelerinden biri de Van’da yapılmış Ak Parti’nin Büyükşehir Adayı Osman Nuri Gülaçar’ın evi aranmıştı. Gülaçar’ın gözaltına alındığı iddialarının hemen ardından Van’da da bazı amir ve polislerin yeri değiştirilmişti. Bu olaydan birkaç ay sonra ise Van Emniyet Müdürü apar topar görevden alınmıştı. Müdür Yurdakul’un görevden alınma sebebi açıklığa kavuşturulamazken 30 Mart’taki seçimlerin ardından Van’da yeni hareketliliğin olacağı ile ilgili şüpheler yeniden konuşulmaya başlandı. Zira eski Müdür Yurdakul’un gidişinin arkasında, önümüzdeki günlerde düğmeye basılacak operasyonlarda da AK Parti Van İl Teşkilatı’nın şikâyetlerinin olduğu iddia ediliyor!

MÜDÜR YURDAKUL “BEN İSTEDİM” DEMİŞTİ AMA…

17 Aralıkta operasyonları ile başlayan görevden almalar ve yer değişiklikleri 30 Mart yerel seçimler sonrası yeniden gündeme geldi. Seçimler öncesi birçok Emniyet Müdürü, Şube Müdürleri, Komiser ve polis memuru görevden alındı ve yerleri değiştirildi. Görev değişikliklerinin ve hükümetin cemaat kadrolarını tasfiye işlemlerinin de seçimden sonra hızla devam etmesi bekleniyor. Bu operasyonların Van ayağını ateşleyen bölümü de Van Ak Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Osman Nuri Gülaçar’ın evine yapılan baskın olmuştu. Bu operasyon sonrası Van’da Emniyet birimlerinde görev alan birçok şube müdürü ve polis memurunun yerleri değiştirildi. Yaşanan bu gelişmelerin ardından en yankı uyandıran görev değişikliği ise Van Emniyet Müdürü Ümit Yurdakul’un merkeze çekilmesiydi. Görevden alındıktan sonra DHA’ya yaptığı açıklamada; “Ben daha önce Van’dan ayrılmak için dilekçemi vermiştim. Bu valilik tarafından kabul edilmemişti. Şimdi görevden alınarak merkeze alındık. Bugüne kadar burada görev yaptığımız süre içerisinde bir tuğla bile bırakabilmişsek ne mutlu bize. Görevi bize verenler, bu görevi bizden alabilir” demişti. Yaşanan bu olaylı sürecin ardından Van Emniyeti’nde haftalardır görev değişikliği beklendiği ve iddialar arasında Van Emniyet Müdürlüğü’nün üst kademelerinde çeşitli değişikliklerin olacağı ve bu değişiklikler ile yaklaşık 300 emniyet personelinin görevden alınacağı ve yer değişikliği yapılacağı söz konusu iddialar arasında yer alıyor.

YURDAKUL’UN GÖREVDEN ALINMA SEBEBİ SANDIK KURUL BAŞKANLARI MI?

Seçime sayılı günler kala aniden görevden alınan Emniyet Müdürü Ümit Yurdakul’un görevden alınma sebebi Gülaçar’ın evine operasyon düzenlenmesi olarak bilinirken, AK Partililerden bomba iddialar geldi. Ak Parti yakın çevrelerin büyük bölümünün seçimlere sayılı günler kala savunduğu iddiaya göre ise Yurdakul’un görevden alınma sebebinin altında AK Partili sandık kurul başkanlarının büyük bölümünün reddedilmesi iddiası yatıyor. Bu iddiaya göre Van Emniyet Müdürlüğü’ne gönderilen sandık kurul başkanlarının listesini inceleyen bazı yetkililer, AK Partili isimleri çıkararak bu isimlerin yerine cemaate yakın isimleri kurul başkanlığı için görevlendirdi. Bunun üzerine harekete geçen il başkanlığı durumu Ankara’ya bildirdi. Bu gelişme üzerine ise saatler içinde Van Emniyet Müdürü’nün görevden alındığı haberi geldi ve Yurdakul merkeze çekildi. AK Partililer ise seçimi etkilememesi için bu iddiayı seçime kadar dile getirmedi.

SEÇİM BİTTİ HAREKETLİLİK BAŞLADI

Bu olay ile başlayan hareketlilik seçimden hemen sonra tartışılmaya başladı. AK Parti cephesi ilk olarak eski Emniyet Müdürü Ümit Yurdakul’un görevden alınmasına kadar uzanan süreci dile getirmeye başladı. Seçimden sonraki günlerde suskunluğunu koruyan AK Partililer bu konuyla ilgili ilk sinyali ise Gülaçar ile verdi. Seçimlerle ilgili ilk değerlendirmeyi yapmak üzere basın karşısına çıkan Ak Parti Büyükşehir Adayı Osman Gülaçar konuşmasında “Seçimin nasıl kazanıldığını biliyoruz” diyerek Cemaat’e gönderme yaptı. Bu konuşmasında ‘Paralel’ ifadesini de kullanarak şu sözlere yer verdi; “Merkezde ise 10-12 okuldan baskı ve tehdit ihbarları aldık. Müşahitlerimiz tehdit edildi, tutanaklar verilmedi. Aile fertleriyle tehdit edilenler, darp edilenler, her türlü sözlü ve fiziki saldırıya maruz kalanlar oldu. Adliye koridorlarında oynanan oyunlar ise ayrı bir mevzu. Emniyete ve yargıya sızan paralel yapı mensuplarının marifetiyle hakkınız olmayan bir seçimi nasıl kazandığınızı iyi biliyoruz” dedi. İşte Gülaçar’ın bu sözleri yapılacak olası bir operasyonun da şifrelerini vermiş oldu. Zira Ak Parti’nin Emniyet Müdürü’nün görevden alınması ile birlikte seçimde emniyet görevlilerinin seçim güvenliğini sağlayamadığı yönünde bir şikayette bulunmak üzere bir hazırlıkta bulunduğu da iddialar arasında.

BİR ATAK DA VAN AK PARTİ İL TEŞKİLATINDAN!

İşte bu iddialar gündemi meşgul ederken Şehrivan Gazetesi olarak Ak Parti cephesindeki bu hazırlığın olduğuna dair bilgilere ulaştık. Bu bilgilere göre geçtiğimiz hafta yapılan yerel seçimlerde BDP’nin Van’daki 14 belediyeden 12’sini alması üzerine büyük bir hezimet yaşayan Ak Parti Van teşkilatı savcılığa suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor. Yerel seçimlerde güvenliklerinin sağlanamadığı ve polis memurlarının görevlerini yerine getirmedikleri iddiasıyla Van Ak Parti İl Teşkilatı savcılığa suç duyurusunda bulunarak Van Emniyetini görevini yerine getirmediği konusunda şikayetçi olacağı iddialar arasında. Bu kapsamda Van Emniyetinde görevli polis memurları hakkında şikayetçi olacağı iddia edilen Ak Parti Teşkilatı bir açıklama yapmazken, kulislerde bu iddianın sıkça dillendirildiği iddia edildi.

DÜNKÜ OPERASYON İŞARET Mİ?

Öte yandan dün itibariyle Adana Emniyeti’nde başlayan bu operasyonlarında Van’a da sıçrayacağı yönündeki en önemli gelişmeler arasında. Seçimin hemen ardından yaptığı Balkon konuşmasında cemaate yönelik olası bir operasyonun sinyallerini veren Başbakan Erdoğan’ın bu konuşmasının ardından dün Adana’da başlayan operasyonlar ‘düğmeye basıldı’ şeklinde yorumlandı. Adana’da yapılan baskınlar sonucunda 9 polis gözaltına alınırken birçok Emniyet mensubunun evinde de aramalar yapıldı. Hal böyle olunca bu operasyondan sonra gözler Van’a çevrildi. Hem sandık kurulu başkanlarının belirlenmesi hem de seçim güvenliği noktasında şikayetçi olacağı bilinen AK Parti’nin bu şikayetinin üzerine Van Emniyeti’ne bir operasyon olup olmayacağı da merak konusu uyandırıyor.


Orhan Aşan-Yunus Emre Aykaç - ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim