Orhan AŞAN - Şehrivan


Van'da 23 Ekim ile 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra Van ve Erciş İlçesi'nde depremzedelerin geçici barınmaları için 34 konteyner kent kuruldu. TOKİ tarafından depremzedeler için yapılan 15 bin 343 konutun 2012 yılı 23 Ekim'de teslim edilmesinin ardından, konteyner kentler kademeli olarak kaldırıldı. Ancak bazı konteyner kentlerde, kiracı olan ve kendisine konut çıkmayan yaklaşık 500 aile yaşamlarını sürdürmeye devam etti. Van Valiliği'nin kira yardımının ardından birçok aile yaşadığı konteyneri boşalttı. Kira yardımını da kabul etmeyen 44 aile ise halen bu konteynerlerde yaşamaya devam ediyor.

ANKARA YÜRÜYÜŞÜ GERGİN BAŞLADI

Kendilerine kalıcı bir çözüm bulunmasını isteyen depremzedeler, kalıcı konut sahibi olmak için Ankara'ya yürümeye karar verdi. Sabah saatlerinde Anadolu Konteyner kent girişinde toplanan aralarında çocukların da bulunduğu konteyner kent sakinleri, Ankara'ya doğru yola çıkmak istedi. Konteyner kent girişinde polis tarafından yolu kesilen kalabalık bir süre burada slogan attı. Polis ile kalabalık arasında süren tartışmanın ardından gruptan bazı kişilerin polise taş atması üzerine de gerginlik çıktı. Yaşanan kısa süreli gerginliğin ardından polis tekrar barikatı kaldırarak kalabalığın yürüyüşüne izin verdi. Van-Bitlis karayolunda yaklaşık 7 kilometre ilerleyen depremzedelerin Edremit İlçesinde önleri yine polisler tarafından kesildi. Polis ve depremzedeler arasından yeniden çıkan tartışma sonrası depremzedeler oturma eylemi yaptı. Yaklaşık 1 saat süren oturma eylemi Van Baro Başkanı ve yönetim kurulunun gelmesiyle son buldu ve depremzedeler yürüyüşe devam etti.

“EZİLMİŞLERİN SESİ OLACAĞIZ”

Edremit ilçe merkezinde bir basın açıklaması yapan depremzedeler yürüyüşe kalıcı çözüm bulunması için başladıklarını söyledi.

Depremzedeler adına basın açıklamasını okuyan Ali Ahi, “Biz açlık grevine bizim için kalıcı bir çözüm oluşturulması için girdik. Burada yaşayan birçok ailede çalışabilecek kişi yok. Evin yetişkinleri ya hasta ya da çalışamaz raporu olan kişiler. Biz kiraya gitsek bile bunun sonu yok. Bizler için en ideali baştan da dediğimiz gibi kalıcı konut. Biz bunu istiyoruz. Bugün de son çare olarak sesimizi daha net duyurabilmek için aramızdan seçtiğimiz kişiler ile birlikte Ankara'ya yürüyoruz. İnşallah bu yürüyüşümüzle ezilmişlerin sesi oluruz” dedi. Yapılan basın açıklamasının ardından konteyner kentte yaşayan 9 kişi seslerini duyurabilmek için Ankara'ya doğru yürüyerek yola çıkarken, diğer depremzedeler ise tekrar konteyner kente geri döndü.

Editör: TE Bilisim