Tam iki yıl önce bölgede ciddi olayların yaşanmasına neden olan Kobani olaylarının ikinci yıl dönümünde halen o günlerin etkisi sürüyor. Van’da da sayısı yüzleri bulan ev ve iş yerinin zarar gördüğü, araçların kül olduğu ve esnafın ciddi kayıplar yaşadığı o dönemden sonra kent ekonomisi de sıkıntılı bir sürece girmişti. Birçok vatandaşın da Van’ı terk ettiği o sürecin ikinci yılında Van esnafı “Toparlayamadık” şeklinde veryansın ediyor.

 

Tam 2 yıl önce bu günlerde HDP Merkez Yürütme Kurulu’nun çağrısı ile başlayan 6-7 Ekim tarihlerindeki Kobani olaylarının yankıları hala sürüyor. Van ve bölgedeki birçok ilin ciddi şekilde etkilendiği olayların yıl dönümünde Van'da iş yerleri zarar gören esnaf, olayları ‘utanç’ olarak değerlendirdi. Van’daki esnaflar olayların maddi olarak da büyük tahribata yol açtığını kaydetti. Yüzlerce iş yerinin yakıldığını ve ülke ekonomisinin olaylardan çok etkilendiğini belirten esnaf, “Aradan 2 yıl geçmesine rağmen olayların insanlardaki etkilerini derinden yaşıyoruz. Bu olaylardan ders almak lazım. Bu ülkede yaşayan her insan, bir arada yaşama kültürünü benimsemeli. Farklı inanç ve kültürdeki insanların birbirine tahammül etmesi gerekiyor. Birbirimize tahammül etmeden bu bölgede yaşamamız mümkün değildir.” Dedi.

 

 

EN BÜYÜK ZARARI ESNAF GÖRDÜ

6-7 Ekim 2014 yılında yaşanan Kobani olaylarında tahribatın en fazla yaşandığı şehirlerin başında gelen Van’da, çok sayıda iş yeri, araç, kamu binası, okul, Kur'an kursu, dershane, dernek ve yurt binasına zarar gördü. İzinsiz gösteriler sonucu 170 araç, 20 okul, 5 dini müessese, 40 kamu binası ve 523 iş yerinin büyük hasar gördüğü Van’da, valilik ve kaymakamlıklarca oluşturulan hasar tespit komisyonlarının incelemesinden sonra Başbakanlık tarafından gönderilen ödenekler, zarar gören vatandaşların hesaplarına aktarılmıştı. Hasar gören kamu binaları, okullar, dernek binaları ve Kur'an kursları da baştan sona yenilenerek hizmete başlamıştı. Aradan geçen 2 yıla rağmen olayların unutulmadığı Van’da esnaf o günleri hatırlamak bile istemiyor. Olaylar nedeniyle en büyük zararı Van esnafı gördü. Olaylar nedeniyle toparlanamayan birçok iş yeri kapanırken, Birçok insan o dönem yaşanan psikolojiyle Van'ı terk etmek zorunda kaldı.

 

 

BALIKÇI: BİR ARADA YAŞAMA KÜLTÜRÜ BENİMSENMELİ

Van’da esnaflık yapan Muzaffer Balıkçı, 2 yıl önce yaşanan olayları şu anlatırken, yapılan eylemlerin tarihe ‘kara leke’ olarak geçtiğini söyledi. Olayların maddi olarak da büyük tahribata yol açtığını ifade eden Balıkçı, “Bu olaylar nedeniyle toparlanamayan birçok iş yeri kapandı. Birçok insan o dönem yaşanan psikolojiyle Van'ı terk etmek zorunda kaldı. Aradan 2 yıl geçmesine rağmen olayların insanlardaki etkilerini derinden yaşıyoruz. Bu olaylardan ders almak lazım. Bu ülkede yaşayan her insan, bir arada yaşama kültürünü benimsemeli. Farklı inanç ve kültürdeki insanların birbirine tahammül etmesi gerekiyor. Birbirimize tahammül etmeden bu bölgede yaşamamız mümkün değildir.” Şeklinde konuştu.

 

 

TİMURTAŞ: BİR DAHA YAŞANMAMASI İÇİN DUA EDİYORUZ

Esnaf Mehmet Halil Timurtaş ise 6-7 Ekim olaylarının bölge halkını mağdur ettiğini, olaylarda birçok iş yerinin yakılıp yağmalandığını ifade etti. Olaylar nedeniyle esnafın iş göremez hale geldiğini anlatan Timurtaş, şu ifadeleri kullandı: “Olaylardan sonra esnafın düzeni tamamen bozuldu. Aradan 2 yıl geçmesine rağmen hala insanlar bu olayların yarattığı korkuyla hareket etmekte. Kent ekonomisi de bu olaylardan kötü etkilendi. Kente turist akışı durma noktasına gelmişti. Yapılanlar bu halka gerçekten bir zulümdü. Bu olaylar, akıl hocalığı yaptığını zanneden insanların eliyle yapıldı. Bu insanlar, hiç bir zaman amaçlarına ulaşmayacaktır. 6-7 Ekim olayları bir utançtır. Bu olayların bir daha yaşanmaması için dua ediyoruz.”

 

 

TURGUT: EKONOMİK OLARAK ÇOK ETKİLENDİK

Esnaflık yapan Şahabettin Tangut ise 6-7 Ekim olaylarından sonra bölge esnafının büyük sıkıntılar yaşadığını anlattı. Olaylardan sadece bir kesimin değil, tüm toplumun rahatsızlık duyduğunu kaydeden Tangut, “2 yıl önce yaşanan bu olaylardan sonra kent ekonomisi bir türlü düzelmedi. Devletimiz gerekli destekleri sağladı ama bu yeterli olmadı. En son Kurban Bayramı'nda bombalı araçla yapılan saldırıda da yine aynı sıkıntıyı yaşadık. Ekonomik olarak çok etkilendik. Bu nedenle bu olayların bir daha yaşanmasını istemiyoruz.” Diye konuştu.

 

 

523 İŞYERİ HASAR GÖRMÜŞTÜ

Peki esnafın anlattığı, 2 yıl önce yaşanan ve kentin ekonomisine büyük darbe vurulan 6-7 Ekim olaylarında neler yaşanmıştı. İşte yaşananların kısa bir özeti: “Olayların ve tahribatın en fazla yaşandığı şehirlerin başında gelen Van’da çok sayıda iş yeri, araç, kamu binası, okul, Kur'an kursu, dershane, dernek ve yurt binasına zarar gördü. İzinsiz gösteriler sonucu 170 araç, 20 okul, 5 dini müessese, 40 kamu binası ve 523 iş yerinin büyük hasar gördüğü Van'da, valilik ve kaymakamlıklarca oluşturulan hasar tespit komisyonlarının incelemesinden sonra Başbakanlık tarafından gönderilen ödenekler, zarar gören vatandaşların hesaplarına aktarılmıştı. Hasar gören kamu binaları, okullar, dernek binaları ve Kur'an kursları da baştan sona yenilenerek hizmete başlamıştı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, saldırılarda hasar gören ve yakılan 20 okulda baştan sona yenileme çalışması yürütmüş, okullar tadilattan geçirilerek kısa sürede eğitim öğretime açılmıştı.” 

 

Editör: TE Bilisim