İzmir'den Van'a getirilen develer, yarışlar ve güreşlerde kondisyonlarının artırılması için kampa girdi. Günde iki kez kar üzerinde idman yaptırılan develer güçlerine güç katıyor.

Van'ın yüksek rakımı ve temiz havası nedeniyle, güreş develeri yarışlar öncesi Van'da kampa alındı. Yazın Erek Dağı arkasında bulunan 2 bin 400 rakımlı Keşiş Yaylası'nda beslenen 20 deve, kışın ise Karşıyaka Mahallesi'nde karlar üzerinde soğuk havaya karşı dayanıklılık sınavı veriyor. Günde 2 kez hava sıcaklığının sıfırın altında 8 dereceye kadar düştüğü Van'da idman yaptırılan develer, vatandaşlar tarafından da ilgiyle izleniyor.

DEVELER BURADA DAHA GÜÇLÜ OLUYOR

5 yıldır deve yetiştiriciliği yaptığını belirten Ekrem Demir, İzmir'de askerliği sırasında develeri gördüğünü ve o günden sonra deve yetiştiriciliğine karar verdiğini söyledi. Demir şunları anlattı: "Askerlik sonrası develerle ilgili araştırma yapıp belgesellerini izledim. Nasıl beslendiğini, nasıl hazırlandığını ve nasıl yarışmalara katıldıklarını detaylı bir şekilde öğrendim. 5 yıl önce de İzmir'e giderek 20 deve getirdim. Develerin bu mevsim şartlarında daha güçlü olduğunu anladım. Develer yazın yaylalara çıkarak, kışında soğuk hava ve karda güç depoluyor. Ardından satışa çıkarıyoruz. Ege ve Akdeniz'de müşterilerim var, onlar buradan aldıkları güreş develerinin çok iyi olduğunu söylüyor." Ekrem Demir, deve yetiştiriciliğini geliştirmek için ilgili kurumların desteğiyle proje hazırlanması gerektiğini sözlerine ekledi.


Orhan AŞAN - Şehrivan

Editör: TE Bilisim