Orhan AŞAN-ŞEHRİVAN


Çözüm sürecinin somut temellerde çözülmesi adına önemli gelişmeler yaşandığı şu süreçte Van’da ise tansiyon geçmiş dönemlere göre biraz daha yükselmiş durumda. Süreç başladığından beri şehit haberlerinin gelmediği bu süreçte zaman zaman çatışmaların yaşandığı kentte sokak eylemleri de 2014 yılı içerisinde bir hayli artarken özellikle siyasi gerginliklerin kente faturası ağır oldu. Erdoğan ve Demirtaş’ın Cumhurbaşkanlığı mitingleri başta olmak üzere birçok miting ve eylem sonrası karışan Van sokakları hem kent sakinlerini hem de esnafı ciddi ölçüde etkilerken, bu olaylarda verilen zarar da en az kullanılan gaz bombası ve müdahaleler kadar çok konuşulur oldu. Zira gaz bombası atılma oranının arttığı ilde gösterilen tepkinin daha büyüğü olaylarda camı indirilen ve dükkânı zarar verilen esnaftan da geliyor. Hem devletin hem milletin zarar gördüğü eylemler ekonomik anlamda da kentin gelişmesi anlamında büyük bir engel olarak duruyor!

Van’da çıkan toplumsal olaylarda hedef haline gelen ve göstericiler tarafından tahrip edilen mobese direk ve kameraları betonla korumaya alındı. Göstericilerin kırmamaları için demirden yapılan mobese direklerinin yarısına kadar beton döküldü. Van Emniyet Müdürlüğü de 2014 yılı içersinde meydana gelen 78 toplumsal olaydaki hasarların istatistik bilgilerini paylaştı.

250 BİN TL ZARAR

Van'da son günlerde meydana gelen toplumsal olaylarda göstericilerin hedefi mobese kameraları oluyor. Olayların yaşandığı bölgelerdeki mobese kameraların kaydettiği görüntülerin suçluları yakalamada etkili olması nedeniyle göstericiler ilk olarak mobese kameralarını ve direklerini tahrip ediyor. Van'da 2014 yılında yaşanan 78 toplumsal olayda 13 mobese kamerası ve direği tahrip edildi. 250 bin TL'lik zarar verilen bu kameraları ve mobeseleri korumak için emniyet yetkilileri yeni tedbirler aldı.

7 AYDA 78 TOPLUMSAL OLAY

Sık sık mobese direklerinin yıkılmasını ve tahrip edilmesini önlemek için yetkililer demirden yapılan mobese direklerinin yarısına kadar beton döktürmeye başladı. Emniyet yetkilileri, 2014 yılında meydana gelen toplumsal olaylarında istatistiği bilgilerini açıkladı. 2014 yılını ilk 7 ayında 78 toplumsal olay meydana geldiği belirtilirken 56 kez göstericilere müdahale edildi. 60'ı çocuk 123 şüphelinin gözaltına alındığı olaylarda, 4 kamu binası ile 42 iş yeri hasar gördü. 7'si sivil olmak üzere 113 polis aracının zarar gördüğü olaylarda göstericiler 13 mobese direği ve kamerasını tahrip etti.

ÇÖZÜM SÜRECİNE DE GELİŞMEYE DE ZARAR VERİYOR!

Bu maddi kaybın yanında esnafın da ciddi zararlar gördüğü bu olaylar kentteki huzur ortamını da fazlasıyla olumsuz etkiliyor. Sürecin nihayete ermeye başladığı ve önümüzdeki günlerde somut adımların atılmasının beklendiği bu süreçte yaşanan olaylar bölge insanını da tedirgin ediyor. Son zamanlarda çatışmalar da başladığı bölgede, süreçten bu yana uzun süre sonra şehit haberi de yine Van’dan olurken, bir çok bölgede de PKK ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar da yaşanmıştı. Yaşanan bu süreç kent insanını da çözüme yaklaşıldığı bu süreçte tedirgin etmeye başladı.

TURİZM TAM HAREKETLENDİ DERKEN!

Son olarak Cumhurbaşkanlığı sürecinde üst üste Erdoğan ve Demirtaş’ı Cumhurbaşkanı adayı olarak ağırlayan Van’da en yoğun turist hareketliliği yaşanmasına rağmen olaylar turizme de zarar vermişti. Bayram tatili ile birleşmesi nedeniyle günlerce Van’da ciddi bir ekonomik sirkülasyon sağlayan İranlı turistler Van’ın son zamanlarda gördüğü maksimum sayıya ulaşmıştı. Fakat yaşanan olaylardan sonra ciddi anlamda tedirgin olan bu turistlerin sayasında hemen ertesi günden başlayarak ciddi bir düşüş olmuş ve bu tedirginlik ilgili kurumlara da yansımış ve turistler memnuniyetsizliklerini ilgili kurum amirleri ile de paylaşmıştı.

YATIRIMCI DA ÜRKÜYOR

Son zamanlarda kentte ciddi bir beyin ve sermaye göçü yaşandığı yönünde söylemler çıkmasına rağmen halen Türkiye’nin birçok bölgesinden ciddi yerli yabancı yatırımında gözde olan kentte, yaşanan olaylar yatırımcının da ürkmesine neden oldu. Son birkaç yıldır Van’da ciddi Pazar araştırmaları yapan ve birçoğu yatırımlarının startını veren isimlerin dışında büyük yatırımlar düşünen isimler bu yatırımlardan gergin ortamdan dolayı vazgeçerken, bu durum ekonomik olarak darda olan esnafı da olumsuz etkiliyor. Zira depremden bu yana SGK, vergi borçları ile boğuşan kent esnafı son zamanlarda büyük bir darboğaza girer ve kredi kullanımında da limiti doldurduğu için tefecilerin eline düşerken, bu darboğazdan kurtulmak için kentin önündeki en büyük fırsat ise yatırımların artmasında ve huzur ortamının sağlanmasında yatıyor. Yaşanan bu olaylar ise tüm bu gelişmelerin karşısında büyük bir engel olarak duruyor…

Editör: TE Bilisim