Van Valiliği gazetelerde Gürpınar ilçesinde annesiz babasız yaşayan 4 çocukla ilgili haberlere yalanlama geldi. Valilik yaptığı açıklamada “Haberin içeriğinde geçen ve çocukların halası olduğu anlaşılan Emine Üçer’in iddialarına dayanılarak verilen bilgilerin tamamı hiçbir araştırmaya dayanmayan asılsız ve mesnetsiz iddialardan ibarettir. Haberin yapıldığı günden 13 gün önce İlçe Kaymakamı Metin Yılmaz mahalle muhtarıyla birlikte aileyi ziyaret etmiş, çocuklara sahip çıkmış ve ilgili kurumları harekete geçirerek gerekli yardımda bulunmuştur. Yani iddia edildiği gibi, devletin herhangi bir ilgisizliği söz konusu değildir.” Denildi.

‘GEREKLİ YARDIMLAR YAPILMIŞTIR’

Gürpınar İlçesi Otbiçer Mahallesi'nde babaları 2 yıl önce yurt dışına giden, anneleri de geçen yıl ölen 4 çocuk yaşam mücadelesi veriyor. Tek odalı toprak evde zor koşullarda yaşayan çocuklar yardım bekliyor haberiyle ilgili Van Valiliğinden açıklama geldi. Valilik yaptığı açıklamada “Haberin içeriğinde geçen ve çocukların halası olduğu anlaşılan Emine Üçer’in iddialarına dayanılarak verilen bilgilerin tamamı hiçbir araştırmaya dayanmayan asılsız ve mesnetsiz iddialardan ibarettir. İlçe Kaymakamı Metin Yılmaz köy muhtarıyla birlikte haberden 13 gün önce aileyi ziyaret etmiş, gerekli yardımda bulunmuştur. Yani iddia edildiği gibi, devletin herhangi bir ilgisizliği söz konusu değildir.” Denildi.

‘BABA YURT DIŞINDA DEĞİL, İSTANBUL’DA’

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Haberin içeriğinde geçen ve çocukların halası olduğu anlaşılan Emine Üçer’in iddialarına dayanılarak verilen bilgilerin tamamı hiçbir araştırmaya dayanmayan asılsız ve mesnetsiz iddialardan ibarettir. Bu gerçek dışı iddialara ilişkin olarak, kamuoyunun gerçekleri öğrenme hakkı bağlamında konunun açıklığa kavuşturulması için aşağıdaki açıklamalar yapılmıştır:

Öncelikle haberleri yapılan çocukların annesi olan Sevgil ÜÇER haberde iddia edildiği gibi iki (2) yıl önce değil 04.08.2013 tarihinde vefat etmiş ve Hüseyin (7), Muhammed (8), Nurgül (10) ve Birgül (12) isimli çocukların yetim kalması üzerine dönemin İlçe Kaymakamı Nurullah Kaya, mahalle muhtarıyla aileyi ziyaret etmiştir. Ziyaret sırasında, yetim kalan 4 çocuğun Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesindeki kurum bakımına alınması teklifinde bulunulmuş, haberde yurt dışında olduğu iddia edilen baba ve ailenin diğer fertleri tarafından bu teklif kabul edilmemiştir. Haberde iddia edildiği gibi babanın yurt dışında olmadığı ve İstanbul’da inşaatlarda çalıştığı ve son bir yıl içinde çocuklarını 1kez ziyaret ettiği, babanın İstanbul İline çalışmaya gitmesi üzerine çocukların bakımını üstlenen halaları Emine Üçer’e baba Zeynel Abidin Üçer’in ara sıra cüzi miktarda para gönderdiği çocukların ve hala Emine Üçer’in beyanlarıyla tespit edilmiştir.”

‘KAYMAKAMLIK GEREKLİ YARDIMLARDA BULUNMUŞTUR’

Açıklamada İlçe Kaymakamı Metin Yılmaz’ın konuyla ilgili çalışma yürüttüğü belirtilirken, “Gürpınar ilçesi Otbiçer Mahallesi muhtarının 03.07.2014 tarihinde ilçe Kaymakamı Metin Yılmaz’a çocukların durumuyla ilgili şifai bilgi vermesi üzerine aynı gün Kaymakam Metin Yılmaz ile mahalle muhtarı çocukları evlerinde ziyaret etmişlerdir. Ziyarette çocukların öncelikli ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik olarak Gürpınar Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na kaymakam tarafından gerekli talimatlar verilmiş; bu çerçevede Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının 03.07.2014 tarih ve 15 nolu kararı ile hala Emine Üçer adına 1400 TL'si ev eşyası (Plazma TV, uydu anteni, TV sehpası, ütü ve kettl), 1200 TL'si küçük onarım (dam ve duvar onarımı, pencerelerin yenilenmesi), 400 TL'si gıda ve temizlik malzemesi ve 500 TL 'si nakdi olmak üzere toplam 3.500 TL'lik yardımın yanında, hala ve tüm çocuklara giyecek yardımında bulunulmuştur.” Denildi

‘DEVLET İLGİSİNİ GÖSTERMİŞTİR’

Ailenin Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesinde görev yapan Sosyal Hizmet Uzmanı ile görüşüldüğünün de belirtildiği açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
“Kaymakam Metin Yılmaz’ın, aynı gün şifai talimatıyla Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesinde görev yapan Sosyal Hizmet Uzmanı Ahmet Arif Utkan yine aynı gün Van’dan Gürpınar İlçesine giderek çocuklarla görüşme yapmıştır. Sosyal Hizmet uzmanı Utkan, görüşme sırasında çocukların kurum bakımına alınmasını teklif etmiş, bu teklif çocuklar ve halaları Emine Üçer tarafından kabul edilmemiştir. Bunun üzerine Sosyal Hizmet Uzmanı tarafından mevzuatın ön gördüğü biçimde Nurgül ve Birgül Üçer kardeşler adına her ay 548 TL'den toplam 1096 TL'lik Sosyal ve Ekonomik Destek yardım bağlanması şeklinde rapor tanzim edilmiştir. Söz konusu yardımın ilki 01-10 Ağustos 2014 tarihleri arasında ilgililerin hesabına yatırılacaktır. Çocukların mağduriyeti devam ettiği sürece bu sosyal yardımlar da devam ettirilecektir. Söz konusu çocuklarla ilgili haber 16.07.2014 tarihinde yapılmışsa da, ilçe Kaymakamı Metin Yılmaz haberden 13 gün önce yani 03.07.2014 tarihinde mahalle muhtarıyla birlikte aileyi ziyaret etmiş, çocuklara sahip çıkmış ve ilgili kurumları harekete geçirerek gerekli yardımda bulunmuştur. Yani iddia edildiği gibi, devletin herhangi bir ilgisizliği söz konusu değildir.

Editör: TE Bilisim