Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Avrupa Birliği (AB) ortaklığıyla kentte bulunan dezavantajlı bireylerin istihdamlarının sağlanmasına yönelik başlatılan projenin eğitim toplantısı yapıldı.

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Avrupa Birliği (AB) ortaklığı ile kentte bulunan ve dezavantaj durumunda bulunan bireyler için istihdam edilebilirliğinin artırılması, bireylerin işgücüne erişiminin kolaylaştırılması ve bu bireylerin işgücü piyasasına katılmalarına ilişkin engellerin ortadan kaldırılmasını amacıyla hazırlanan projenin eğitim toplantısı yapıldı. Elite World Van Otel’de düzenlenen toplantıya AB İstihdam Kilit Uzmanı Cleofe Guardıglı, Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Faruk Yönlü, VAN-TSO, Kent Konseyi Engelliler Meclisi, İşitme Engelliler Derneği, 6 Nokta Körler Derneği, Milli Eğitim yöneticileri, İŞ-KUR temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda STK ve dernek üyesi katıldı.

YÖNLÜ: SORUNLU BİR KENTTE YAŞIYORUZ

Toplantının açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Faruk Yönlü, projenin Van’da uygulamasının kendileri için çok önemli olduğunu ve kendilerinin bu projeye dahil edilmesinin bir şans olduğunu gördüklerini söyledi. Çok sorunlu olan bir kentte yaşadıklarını söyleyen Yönlü, bu sorunların çözülmesi noktasında geliştirilen bu projenin bu sorunların çözümü için ön açıcı olduğunu ifade etti. Yönlü, “Belediye olarak 3 hedef grup belirledik, bunlardan biri engellilerdir. İkincisi şiddette maruz kalan kadınlardır diğeri ise madde bağımlıları ile ilgilidir. Türkiye’de büyük bir nüfus hareketliliği görülmektedir. Göçler, yerinden edilmeler, yoksulluk gibi onlarca neden var. Bu nedenlerden dolayı ortaya çıkan sorunlar can yakıcı sonuçlar çıkarmaktadır. Bu projenin bu sorunlara çözüm bulmamıza ve destek olacağına inanıyoruz. Bu proje kapsamında Büyükşehir Belediyesi bünyesinde ‘Sosyal hizmet ve destek istihdam rehberi birimi’ oluşturma çalışmalarının sonuna geldik. Bize başvuruda bulunan tüm vatandaşlarımızın iş takibini 12 kişiden oluşacak bu birim üzerinden yapacağız ve kentte bulunan tüm sivil toplum örgütleri ve kurumlar ile her zaman iletişim halinde olacağız” dedi.

“İŞ GÜCÜNE ERİŞİMİNİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILACAK”

Projenin amacına ilişkin sunum yapan AB İstihdam Kilit Uzmanı Cleofe Guardıglı, projenin Türkiye’de sosyal içermenin gelişimine katkı sunulması, toplumun tüm kesimlerini içeren bir iş gücü piyasasının oluşturulmasına destek sağlanması, yerel yönetimlerin etkilerinin artırılmasına dönük olduğunu söyledi. Proje çerçevesinde 12 belediye ile işbirliği yapılarak ilgili kentlerde yaşayan dezavantajlı kişilerin iş gücüne erişimini engelleyen sorunların belirlenmesine ve giderilmesine katkı sağlanması, dezavantajlı kişi ve grupların kayıt altına alınması, söz konusu kişiler için sağlanan istihdam ve sosyal koruma hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik faaliyetlerin yürütülmesinin amaçlandığını ifade etti.

GUARDIGLI: ÇÖZÜM SAĞLANACAK

Proje kapsamında 3 hedef grubun belirlendiğini belirten Guardıglı, bu 3 hedef grubun da seçilen pilot bölgelerde ki belediyelerde en yoğun olarak görülen dezavantajlı bireylere dönük hedeflendiğini ifade etti. Aile içi şiddete maruz kalan kadınlar, madde bağımlıları, eski hükümlüler, çalışan çocukların aileleri gibi bireylerin dezavantajlı olarak belirleneceğini söyleyen Guardıglı, bu bireylere yönelik belediyeler bünyesinde kentte ki diğer kurumlarla koordineli bir şekilde istihdamlarına dönük çalışmaların hayata geçirileceğini dile getirdi. Dezavantajlı bireylerin istihdamına yönelik Türkiye’de farklı kentlerde bulunan 12 belediye ile projenin hayata geçirileceğini söyleyen Guardıglı,” Bu belediyeler kendi bünyelerinde birimler oluşturarak, kentte dezavantajlı durumda bulunan bireylerin sorunları ile ilgilenecek. Yine kentte bulunan bütün kurumlarla koordineli bir şekilde çalışarak bu bireylerin tespitleri yapılarak, sorunlarının çözümü ve istihdamlarına yönelik çalışmalar yapacak” dedi.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim