“Tuşba’da Kadınlara Yönelik İş Geliştirme ve Mesleki Eğitim Merkezi (TUŞMEK) Projesinin açılışı gerçekleştirildi.

 

Tuşba’da Kadınlara Yönelik İş Geliştirme ve Mesleki Eğitim Merkezi (TUŞMEK) Projesinin resmi açılışı bir otelin toplantı salonunda YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Ak Parti İl Başkanı Zahir Soğanda, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ve kursiyerlerin katılımıyla yapıldı.  Açılış töreninde konuşan Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, projeyi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunduklarını ifade ederek, “2014 yılında Seçim beyannamemizde de yer alan TUŞMEK Projemizin hayata geçirmenin haklı mutluluğunu yaşıyoruz. TUŞMEK Projemiz, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliği kapsamında geliştirilen Katılım Öncesi Mali Yardım Aracının İnsan Kaynaklarını Geliştirme bileşeni altında Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe Programı’ kapsamında Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse ediliyor.” Dedi.

 

PROJE BAKANLIK DESTEKLİ

Özgökçe, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmekte ve izlenmekte olan programının operasyon faydalanıcısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü olduğunu söyledi. Özgökçe, “Özellikle bu projenin hazırlanmasından emeği geçen Park ve Bahçeler Müdürümüz Hasan Handil’e, Plan ve Proje Müdürümüz Ömer Fikret Şahin ve ekibine, ayrıca projenin uygulamasını yapacak olan Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürümüz Gül Ebinç ve ekibine çok teşekkür ederim. Tekrar hayırlara, güzelliklere ve yeni istihdamlara vesile olmasını dilerim.” Şeklinde konuştu.

 

ÖZGÖKÇE: TUŞMEK PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİK

2014 yılında projeyi sunduktan sonra bugüne kadar TUŞMEK çerçevesinde boş durmadıklarını ifade eden Özgökçe, “Çünkü zaman çok çabuk geçiyor ve insanlarımız bizden iş bekliyor özellikle de Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan “İstihdam seferberliği” ilan etmişti. Tuşba Belediyesi olarak 2014-2015-2016 ve 2017 yıllarında “İstihdama Yönelik Meslek Edindirme Eğitim Projesi” kapsamında ‘TUŞMEK’ Sanat ve Meslek Edindirme Kurs Merkezleri’nin açılışları gerçekleştirdik. Ve Tuşba Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi ve İş-Kur iş birliğiyle “İstihdama Yönelik Meslek Edindirme Eğitim Projesi” kapsamında Tuşba Meslek Edindirme Kursları ‘TUŞMEK’ projesini hayata geçirdik. Ve nereden esinlendiğimize gelince; Belediyecilikte üstadımız, pirimiz olan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 1996 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde bir sosyal doku projesi olarak İsmek’i kurmuştur ve son dönemlerde de İstanbul’da Sayın Kadir TOPBAŞ ile geliştirilen İsmek ilham kaynağımız olmuştur.” Diye konuştu.

 

“3 BİN KURSİYER TUŞMEK KAPSAMINDA EĞİTİM GÖRDÜ”

5 ayrı noktada hizmet veren meslek edindirme kurslarına ortalama 125 kursiyerin katıldığını ve kursiyerlerin haftada 5 gün kursa devam ederek günlük 20-25 TL ücret aldıklarını belirten Özgökçe, “Bu şekilde 2014 yılından beri 35 kurs ile yaklaşık 3.000 kursiyer TUŞMEK kapsamında eğitim görmüştür. Açılan meslek edindirme kurslarında: El sanatları, kilim, kadın giysileri, evde bakım ve çocuk gelişimi alanlarında eğitimler verilmektedir. Van Halk Eğitim Merkezi’nden gelen uzman eğitmenlerce verilen eğitim kursları ortalama 5 ay sürmektedir.” Dedi.

 

ÖZGÖKÇE: KADINLARIMIZI MESLEK SAHİBİ YAPMAK SLOGANIYLA YOLA ÇIKTIK

Özgökçe konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kursların tamamlanmasının ardından bayanların yaptıkları ürünler sergilenmekte ve akabinde satılarak kursiyerlere destek olarak verilmektedir. TUŞMEK ile aslında bizler toplumda kültür, sanat ve estetik bilincini yaygınlaştırmak, kültürel zenginliklerimizin korunup geliştirilmesine katkıda bulunmak, kadınlarımızı yeni bilgi ve becerilerle donatarak meslek sahibi yapmak, aile ekonomilerini güçlendirmek, kadınlarımıza birlikte yaşama ve planlı çalışma alışkanlığını kazandırmak, toplumda dostluk, dayanışma ve güven duygusunu pekiştirmek, boş zamanların verimli bir şekilde kullanımını sağlamak amacıyla 2014 yılında “Kadınlarımızı Meslek Sahibi Yapmak” sloganıyla yola çıkmıştık.”

 

“ANNE ÜNİVERSİTESİ’ PROJEMİZİ HAYATA GEÇİRDİK”

Kadınlar için projelerinin bunlarla sınırlı kalmadığını söyleyen Özgökçe, “bildiğiniz gibi Tuşba Belediyesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile birlikte ‘Anne Üniversitesi’ projemizi hayata geçirdik, bu proje kapsamında annelerimiz üniversiteli oldu. Meslek edindirmek, istihdam oluşturmak, ev ekonomisine katkı sağlamak hayat kalitesini yükseltmek amacıyla el sanatları, giyim, kilim, çocuk gelişimi kursları verilmektedir. Ayrıca okuma-yazma kursları, Kur-an’ı Kerim öğretme, dil eğitimleri ve bunları yanı sıra sosyal aktivite olarak da satranç, tekvando, masa tenisi, yüzme, ebru, hat kursları verilmektedir. Tuşba Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü eğitimlerin verdiği merkez sayısını her geçen gün artırarak halka hizmet alanını genişletmektedir.” Diye belirtti.

 

#VANİNYUKSELENDEGERİTUSBA

Tuşba Belediyesi olarak kuruldukları 2014 yılından bu yana ‘Eğitime tam destek’  prensibinden hiç ayrılmadıklarını ve sosyal belediyecilik kapsamında en önemli önceliklerini eğitim, bilinçlendirme ve farkındalık sağlama hizmetleri olduğuna vurgu yapan Özgökçe, “Bir belediye olarak her alanda her türlü hizmeti verebilmek temel hedefimizdir. En önemli olan sosyal belediyecilik anlamında, eğitim ve kültürel hizmetleri ile halkımızın gönlüne dokunabilmektir. Tuşba Belediyesi olarak Van’ımızda en modern parkları, en kaliteli BSK asfalt yolları, kilit parke, çevre koruma ve ilçe temizliği hizmetlerini Van’ın Yükselen Değeri Tuşba heştegi (#vaninyukselendegeriTusba) ile yapıyoruz. Bunların yanı sıra her türlü eğitim alanında gerek kendi eğitim merkezlerimiz de gerekse il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerimizle müşterek olarak eğitim alanında birçok hizmete imza atıyoruz.” Diye konuştu.

 

ÖZGÖKÇE: TUŞMEK PROJESİ HAYALLER İLE GERÇEKLEŞİYOR

Özgökçe, hedeflerini toplumda kültür, spor ve sanat bilincini yaygınlaştırmak, kültürel zenginliklerin korunup geliştirilmesine katkıda bulunmak olduğuna dikkat çekerek, “Kadınlarımızı yeni bilgi ve becerilerle donatarak meslek sahibi yapmaktır. Aile ekonomilerini güçlendirmek, kadınlarımıza birlikte yaşama ve planlı çalışma alışkanlığını kazandırmak, toplumda dostluk, dayanışma ve güven duygusunu pekiştirmek, boş zamanların verimli bir şekilde kullanımını sağlamak amacıyla tüm kültür, sanat ve spor alanlarında eğitim vermekteyiz. Asıl bu günkü toplanma gayemiz olan TUŞMEK Projemiz yani Tuşba’da Kadınlara Yönelik İş Geliştirme ve Mesleki Eğitim Merkezi (TUŞMEK) Projesi hayaller TUŞMEK ile gerçekleşiyor.” Dedi.

 

“BALIK YEDİRMEKTEN ZİYADE BALIK TUTMALARINI ÖĞRETİYORUZ”

Tuşba Belediyemiz tarafından yürütülen projenin toplam bütçesi 208 bin 240,73 Euro olup, bu tutarın 12 bin 900 Euro’luk kısmı Tuşba Belediyesi’nin eş finansman katkısıdır. Van’da dezavantajlı kişilerin girişimci olmalarını sağlayarak istihdam edilebilirlik potansiyellerini arttırmak ve işgücü piyasasına girmelerini desteklemek amaçlanmaktadır. Proje kapsamında öncelikli olarak Tuşba ilçesinde kadınlara yönelik meslek edindirme kurs merkezi kurulması, ihtiyaç duyulan tekstil ile unlu mamullerinin hazırlanması ve aşçılık eğitimi alanlarında 100 kadını ara eleman olarak yetiştirmek ve 50 kadına ise girişimcilik eğitimi vermek, bunun yanında kadınlara girişimci olma imkanı sunmak amaçlanmaktadır. Yani Tuşba Belediyesi olarak insanlara ‘balık yedirmekten ziyade balık tutmalarını öğretiyoruz’ Çünkü balığı ancak bir gün iki gün yedirirsiniz, siz olmazsanız o tek başına balık yiyemez, ancak balık tutmayı öğretirseniz, o kişi hiç kimseye bağlı kalmadan her gün alın teriyle ve afiyetle yer.

 

ÖZGÖKÇE: İSTİHDAM İÇİN GEREKLİ GİRİŞİMLERDE BULUNULACAKTIR

Tekstil eğitimi Vali Alipaşa Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde ve unlu mamullerinin hazırlanması ve aşçılık eğitiminin ise Tuşba Belediyesi bünyesinde oluşturulan atölyede verildiğini belirten Özgökçe, “Şubat ayında başlayıp, 8 ay sürecek olan kurslarımızın sonunda eğitime düzenli olarak katılan kursiyerlerimize MEB onaylı sertifikası proje iştirakçisi olan Tuşba Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından verilecektir. Kurs sonunda kursiyerlerin istihdam edilmesi; proje tanıtımı, düzenlenen konferans, web sitesi ve proje ekibinin girişimleri aracılığı ile kalifiye ara eleman ihtiyacı olan birimlere, fabrikalara bu kişilerin istihdam edilmelerine destek verilecektir. Tekstil eğitimi alanlar kursiyerler Van Tekstil Kent’te, unlu mamullerin hazırlanması kursu eğitimi alan kursiyerlerin fırınlarda ve pastanelerde, aşçılık eğitimi alan kursiyerler okul, hastane, fabrika, ordu, iş yeri, yemek fabrikaları, otel ve restoran mutfağında mutfak personeli olarak istihdam edilmeleri için gerekli girişimlerde bulunulacaktır.” Diye konuştu.

 

“TUŞBA BELEDİYESİ HAYAT BOYU ÖĞRENME MERKEZİ”

Bu proje ile Tuşba ilçesinde kadın istihdamının arttırılması, kadınlara yönelik meslek edindirme kurs merkezi kurulması ile Tuşba ilçesinde ikamet eden 18-40 yaş arası ihtiyaç duyulan alanlarda kadınlara mesleki eğitim ve girişimcilik eğitimi verilmesinin amaçlandığını ifade ederek, “Daha öncede işe muhtaç olan ve desteklerimiz sonucu AB projeleri kapsamında kendiişlerini kurmalarına vesile olduğumuz kadınları görmemiz, bize bu sosyal projeleri yapma azmi ve gayreti vermektedir. Kadınlarımızın kendi alanlarında iş kurmalarına ve istihdam edilmelerine katkı sağlıyoruz. Bu çalışmalarımız inşallah hem ilimizde hem de ilçemizde ihtiyaç duyulan kalifiye eleman hazırlama konusunda etkili bir çalışma olacaktır.

Bundan sonra hedefimiz “Tuşba Belediyesi Hayat Boyu Öğrenme Merkezi.” Dedi.

 

Özgökçe, TUŞMEK’in Vanlıların; kişisel birikimlerini yükseltmek, mesleki ve sanatsal bilgilerini geliştirmek, kent kültürü ve metropolde yaşama konusunda donanımlarını artırmak, gelir elde etmelerine katkıda bulunmak, istihdam edilebilirliklerini artırmak, vb. amaçlarla kurulmuş, örgün eğitimi tamamlayıcı bir yaygın eğitim organizasyonuna dönüştürmek olduğuna vurgu yaptı.

 

TUŞMEK’İN İLKELERİ ANLATILDI

TUŞMEK’in, Millî Eğitim Bakanlığı’nın ilgili yönetmeliğinin 5’inci maddesinde belirtilen ilkelerle eğitimlerini sürdüreceklerini kaydeden Özgökçe, bu ilkeleri şu başlıklarla sıraladı: “Herkese açıklık: Herkesin yararlanabileceği biçimde yürütülür ve özel eğitim gerektiren bireyler için özel tedbirler alınır.

İhtiyaca uygunluk: Bireysel, toplumsal ve bölgesel ihtiyaçlara uygun olarak gerçekleştirilir.

Süreklilik: Bireylerin hayat boyu yararlanabilecekleri biçimde düzenlenir.

Planlılık: Kalkınma planları hedeflerine uygun şekilde; eğitim-öğretim, üretim, insan gücü, istihdam ilişkileri dikkate alınır.

Yenilik ve gelişmeye açıklık: Tüm programlar; öğrenme ve öğretme yöntemleri ile ders araç-gereç, bilimsel ve teknolojik gelişmelere, çevrenin ve ülkenin ihtiyaçlarına göre sürekli geliştirilir.

Gönüllülük: Bireyin ve toplumun çalışmalara isteyerek katılımları esas alınır.

Model olma: Başta Van ve Bölgemiz sonra Türkiye genelinde yaygın eğitim konusunda en iyi temsil edecek kurum olabilmek amacıyla, yaptığı tüm çalışmalarda başarılı ve model bir organizasyon olmak.

Ulaşılabilirlik Ve Erişilebilirlik: Van ili Tuşba İlçe sınırları içerisinde yaşayan herkesin kolayca ulaşabileceği geniş bir merkez ağına ve program çeşitliliği ile herkese hitap edebilecek düzeyde zengin bir içeriğe sahip olmak.
Yaşam Boyu Eğitim: Özellikle örgün eğitim fırsatlarından yararlanamayan bireylerin eğitim gereksinimlerini karşılamak için herhangi bir yaş sınırlaması yapmadan tüm Tuşba halkına merkezlerimizde eğitim vermek. Eğitimin yaşam boyu devam ettiği algısını güçlendirerek katılımı artırmak.

Yaygın Eğitimde Kalite: Usta-çırak ilişkisinin öğretilerini modern eğitim sistemlerinin ilke ve prensipleri doğrultusunda kaliteden ödün vermeden sunmak. Eğitim kalitesini yenilikçilik, akılcılık, bilimsellik, katılımcılık ve süreklilik ilkeleri perspektifinde artırmak.

Sosyal Algı Gelişimine Katkı: Toplumda eğitimli ve bilinçli bireylerin yetiştirilmesine katkı sağlamak.

Artı Değer Kazandırmak: Sosyal sorumluluk kapsamında Tuşba Belediyesi'ne; öğrenci memnuniyeti sağlayarak tüm öğrencilerine; çalışan memnuniyetini oluşturarak tüm çalışanlarına artı bir değer kazandırmak. Emeği üretime dönüştürerek bireysel ve toplumsal gelişime katkı sağlamak.”

 

Yapılan konuşmanın ardından toplantı TUŞMEK projesi slayt gösterisi ile katılımcılara anlatıldı.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim