Aslında sorun sadece seyahat meselesi değil. Daha önce de bir kaç yazımda bu konuya değinmiştim. Sorun Van'ın büyükşehir olması.

 

Van büyükşehir olduktan sonra ister istemez köklü veya tedrici bazı değişiklikler yaşanacaktı. En önemlisi bazı yerler köy statüsünden çıkıp mahalle olacaklardı ya bu da onlardan biri.

 

Evet, Erciş'e giden yolda bazı köyler mahalle oldu. Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve çevredeki bazı köyler de dâhil. Bu anlamda yolların ve çevrenin statüsü de değişti. Erciş'e giden yol mahalleye dönüştü ya hız sınırı da yeniden belirlendi.

 

Şehirden Üniversiteye ve öteye kadar hız limiti 60... Evet yanlış duymadınız, iki yönlü, her bir yönde üç arabanın geçebileceği üstelik sık aralıklarla kırmızı ışıklarda durmak zorunda olduğunuz karayolunda hız limiti 60! Velev ki 6='ı aştınız şipşak cezayı yediniz demektir.

 

Şipşak ceza nasıl işliyor?

 

Uygulamaya da takılmanız mümkün kameralara da!

 

Kimsenin haberi var mı?

 

Aslında hepimiz büyükşehir yasasının değiştiğinden, meskûn mahalde hız limitinin ne olduğundan haberimiz var ama bu uygulamanın hemen hayata geçirilmiş olduğundan bihaberiz.

 

Nasıl haberdar oluruz: ya trafik kontrolüne takılacaksınız ya da eve gelen cezalara bakıp: "Bu ne ya?" diye hayrete düşüp için için kendinizi yedikten sonra aklınız başınıza gelecek.

 

Evet, işin özü Erciş'e arabasıyla giderken hemen hemen her şoförün ceza yediğinden eminim. Çünkü o yolu kullanıp da 70'i aşmayan çok az kişi olmuştur. Ceza yemeyenler ise ya kameraya yakalanmamıştır veya adreste bir sorun vardır. Çünkü benim kısa bir araştırmayla öğrendiğime göre Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde birçok kişi bu sonuçla karşılaşmış!

 

Tabii kanun ve kurallar hayatımızı korumaya yönelik.

 

Bundan kimsenin şüphesi yok.

 

Ancak en azından bazı uyarılar bırakılabilir.

 

Erciş yolu üzerinde hız limitini gösteren levha sayısı arttırılabilir veya daha da dikkat çekici işaretler konulabilir.

 

Bu hukuki boyut içinde yapacağımız bir görev. Ancak sorunu çözer mi?

 

Çözmez elbette!

 

Farklı alternatifler bulunmalı.

 

En azından hız limiti biraz daha arttırılmalı.

 

Karayolları ve İl Trafik Komisyonu bu işe el atmalı.

 

Bu sorunu elbirliğiyle çözmeli.

 

Bu gidişle Erciş'e Van'dan kimse gitmeyecek!

 

Yoksa Van-Erciş arasındaki tatlı rekabet gittikçe kötüleşecek.


Zeki Taştan yazdı...

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim