Tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sağlık hizmetinden faydalanabilmesi için 2012'nin ocak ayında yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası (GSS)'ndan faydalanmak için yapılması gereken gelir testi başvuruları süresi bugün mesai saatinin bitimiyle doluyor.


 

NASIL YAPTIRILACAK?

Kaymakamlıklara bağlı sosyal dayanışma ve yardımlaşma vakıfları tarafından gerçekleştirilen beyana dayalı gelir testi için, test yaptıracak vatandaşın buralara gitmesi ve test için hazırlanan formu doldurması gerekiyor.

 

TEST SONRASI İŞLEYEN SÜREÇ

Sosyal yardımlaşma ve dayanışmaya verilen gelir testi formu işleme alındıktan 15 gün sonra kişinin bağlı bulunduğu ilçe SGK kurumuna gidilerek yapılandırma devreye alınacak.

 

SGK'YA BORCU OLANLAR DİKKAT!

Son olarak Mart 2015'te 6 ay uzatılan gelir testine tabii olma sürecine dahil olanlar SGK'ya olan borçlarının faizini sildirip, yeniden yapılandırabilirken, bu işlemi yapmayanlar ise borçlarının tamamını ödeyecek.

 

GELİR TESTİ YAPTIRILMAZSA NE OLACAK?

G-1, G-2, G-3 olarak 3 kategoride sınıflandırılan gelir testi sonuçlarına göre, işlemi yaptırmayanlar en yüksek gelir grubuna dâhil ediliyor.

 

KİMLER PİRİM ÖDEMİYOR?

Hanedeki kişi sayısının geliri bölündüğünde 224.5 liradan az olan prim ödemiyor.

 

G-1 GRUBU

Geliri 424.5 ila 1273.5 lira arasında olanlar 50.94 lira prim öderken G-1 gelir grubuna tabii oluyor.

 

G-2 GRUBU

1273.5 ile 2547 lira arasında olanlar G-2 olarak nitelendirilirken, prim borcu ise 152.82 lira.

 

G-3 GRUBU

G-3 ise en yüksek prim borcunun olduğu kategori olarak nitelendiriliyor. G-3'ün primi için gelir testi yaptırmayanlar ya da geliri 2547 lira ve üstü olarak baz alınırken borç ise 305.64 lira oluyor.

 

EV HANIMLARI VE ÖĞRENCİLER

GSS'de ev hanımları ve öğrenciler sistemde aile reisi üzerinden dahil olurken, prim ödemesi yapmayacak.

 

GELİR TESTİ KİŞİYE ÖZEL

Öte yandan gelir testi kişiye özel uygulanıyor. Aile bireylerinden herhangi birisinin testi diğer aile üyelerini kapsamıyor.


HÜR HABER -PINAR HİLAL BALTA

Editör: TE Bilisim