Önder ALTINAL – Şehrivan ÖZEL


Van’da son yıllarda artan dilenci sayısı bir yandan vatandaşı tedirgin ederken diğer yandan da her geçen gün artan bu sayının sebebinin ne olduğu ise merak konusu oldu. Şehrivan Gazetesi olarak daha önce dile getirdiğimiz dilencilerle ilgili yeni bir gelişmeye ulaştık. Bir evin önünde ikisi yabancı bir tanesi de Türk plaka olan 3 araca ulaştık. Bir evin önünde sevkiyat yapmak için bekleyen araçlar küçük çocukları ve kadınları şehrin belli noktalarına bırakıyor ve yine aynı şekilde akşam saatlerinde dilencilik yaptırılanlar toplanıp eve götürülüyor. Tüm bunlar yapılırken evde bekleyen ve araçları kullanan erkekler ise aynı şekilde objektiflerimize yakalanıyor.

YETKİLİLER SESİMİZİ DUYMUYOR MU?

Konuyla ilgili daha önce haberini yaptığımız ancak yetkililer tarafından bir önlemin alınmadığı da gözlerden kaçmıyor. ‘Kim dilencileri yönlendiriyor?’ başlıklı haberimizin ayrıntıları içersin de bu sevkiyatın yapıldığını belirterek, “Peki, Van halkını ve esnafı bu kadar bezdiren bu dilenciler kimdirler, kimler tarafından yönlendiriliyor ve Van’a nasıl geliyorlar? Geçtiğimiz günlerde dilencilerin vatandaşı huzursuz ettiği üzerine yapacağımız haber esnasında Suriyeli ve diğer birçok yerden gelmiş olan dilencileri Suriye plakalı bir araç tarafında şehrin belli değişik noktalarına bırakıldığını görüntüledik. Aracı kullanan ve bu dilencileri şehrin belli noktalarına bırakan adamın umursamaz tavrı, rahat bir şekilde bu işi yapması ve şık giyimi ile dilencileri dağıtım yapması gözlerden kaçmadı.” haberimizin ayrıntılarında yer verilmişti. Aradan geçen bunca zamana rağmen değişen bir şey olmadı ve dilenciler yine aynı şekilde ikisi yabancı uyruklu plaka diğeri ise Türk plakalı araçlar yine bu sevkiyata devam ediyor.

ARAÇLARDAN BİR TANESİ 63 PLAKA!

Önceki haberimizde dilenciler şehrin belli noktasına bırakılırken bunu fotoğraflaştırarak haberi yapmıştık. Ancak bu sefer daha farklı bir tablo vardı. Şerefiye Mahallesi’nde bulunan bir evin önünde bulunan ve sevkiyat yapan bu 3 araç tek tek çocukları ve kadınları evden alıp dilendirilmeye götürülüyor. Evin önünde bulunana ve kadınların araçlara bindirilmesinden sonra evlerine geçiyorlar. Çocukların ise dilendirilmeye götürülmeden önce evlerinin yanında bulunan markette abur cubur alıyor ve bu şekilde evden çıkış yapıyor. Az önce belirttiğimiz gibi ikisi yabancı ve biri Türk plakalı olan aracın 63 plaka olması ise başka bir detayı ortaya koyuyor. Konu hakkında görüştüğümüz mahalle sakinleri bu aracında çok önceden buraya geldiği ve yıllardır da burada yaşadıklarını öğrendik. Sadece Suriye plaka ve Suriyeli insanlar olmadığına da vurgu yapan mahalle sakinleri, evdeki erkeklerinde akşama kadar çarşıda keyif çattıklarına vurgu yaptı.

Editör: TE Bilisim