ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ

Van’da kurulan Hayır Köprüsü Derneği, Van’ın kangrenleşmiş sorunlarından olan dilenciliğe el atacak. Dernek, son zamanlarda artan dilenciliğin bitmesi için kısa bir süre içinde kurumlarla istişare edip projeyi hayata geçirmeyi planlıyor.

 

Van’da kurulan Hayır Köprüsü Derneği gençlere yönelik güzel çalışmalara imza atmaya başladı. Dernek çalışmaları kapsamında 18 – 29 yaş arası işsiz gençleri topluma kazandırmak ve meslek sahibi yapmak için projeler hazırlıyor. Projeler kapsamında kurs açan dernek, gençlere özellikle muhasebe ve bilgisayar alanında eğitimler veriyor. Hayır Köprüsü Derneği aynı zamanda Van’ın kangrenleşmiş sorunlarından olan dilenci sorununu da el atmaya hazırlandı. Dernek hazırladığı proje ile dilenciliğin bitirilmesi için diğer kurumlarla istişare etmeye hazırlanıyor.

 

 

ERDOĞAN: KURSLARIMIZ İŞSİZ GENÇLERE YÖNELİK

Dernek olarak çalışmaları hakkında Şehrivan’a konuşan Dernek başkanı Bekir Erdoğan, içişleri Bakanlığının desteklediği 8 kurs düzenleyeceklerini ifade ederek, “Şuanda 4’üncü kursumuza başladık. Bilgisayarlı Muhasebe adı altında başlattık bu kursumuzu. Kurslarımız ücretsiz ve istihdam destekli mesleki eğitim veren kurslar bunlar. Grafik ve VEB tasarım üzerine kurslar da vereceğiz. Amacımız nitelikli insan yetiştirmek. Kurslarımız 18-29 yaş arası işsiz gençlere yönelik. En büyük amaçlarımızdan bir tanesi de bu yaş aralığındaki gençleri kötü işlerden ve tehlikelerden uzak tutmak. Özellikle uyuşturucuya yönelen gençleri kurtarmak istiyoruz. Çalışmayan bir genç kolay bir şekilde para kazanmanın peşine düşer. Biz bunun önüne geçmek istiyoruz. Bir resmi olarak 2 yıldır çalışıyoruz ancak 10 yılık bir geçmişimiz var dernek olarak. Van için proje yapmak istedik. Çoğunlukla meslek edindirme konularında çalışmalar yapıyoruz. Sistemin arıza verdiği yerlerde işe el atıp projeye döküp, öneri sunuyoruz.” Diye konuştu.

 

 

“SADECE YOKSULLUK ÜZERİNE ÇALIŞMIYORUZ”

Şimdiye kadar 4 kurs verdiklerini dile getiren Erdoğan, kurslarını genellikle 20 kişilik olacak şekilde ayarladıklarını söyledi. Erdoğan, “Kurs sürelerimiz 50 saat olarak sürüyor. Finansmanlarımız genellikle dernek bütçesidir. Aynı zamanda bakanlık destekli projelerden finansman sağlıyoruz. Ayrıca ismini gizleyen kesimlerden de yardımlar alıyoruz. Biz daha çok Van için ne yapabilirizin derdindeyiz. Son 30 ile 50 yıllık süre zarfında Van’a yapılan hizmetlerin ne kadar verimli olduğunu değerlendiriyoruz. Hizmet yapıldı ancak eksik yapıldı. Sadece yoksulluk üzerine çalışmıyoruz. Van’ın var olan diğer sorunları da bizi etkiliyor.” Dedi.

 

 

VAN TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK

Erdoğan, yeni bir çalışma olarak başlattıkları ‘Dilenciliği Meslek Edindirmeyelim’ adlı bir projelerinin olduğuna dikkat çekerek, “Fizibilite çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah gereken desteği alacağız. İpekyolu belediyesi ve İpekyolu Sosyal Yardımlaşma Derneği bu konuda çok samimi yaklaştılar. Özellikle bölge illerinden buraya gelip trafik ışıklarında ve sokak başlarında dilenenlere dikkat çekmek istiyoruz. Sokak kültürü ile yetiştirilen çocuklar toplumda tehlike arz ediyorlar. Bu konuya el atmaya hazırlanıyoruz. Çünkü bu konu Van’ın kanayan bir yarası. Projemizin gerçekten çok etkili olacağına inanıyorum. Van pilot il olarak Türkiye’ye örnek olacak.” Dedi.

 

 

MÜFTÜLÜĞE ÇAĞRI!

Projeleri hakkında bilgi veren Erdoğan, belli kriterlerinin olacağını belirtti. Erdoğan, “Bir saha çalışması yapacağız öncelikle. Sonrada bütün kamu kurum ve derneklerden bilgi alacağız. Sonrada bölgede gerçekten durumu kötü olan ve ikameti 3 yıldan fazla Van’da olan kişiler için kreş, sağlık ve iş desteği sunmak için çabalayacağız. Esnaf, Van OSB, İŞGEM ve iş sahası oluşturacak kesimlerden büyük destek aldık. Ama burada en büyük iş il müftülüğüne düşüyor. Müftümüzden rica ediyoruz bu konuda destek olması için. Neden derseniz de vaazlar versinler. Dini açıdan dilenciliğin kötü bir şey olduğunu vatandaşlara anlatsınlar istiyoruz. Özelliklede Cuma namazlarında vaaz versinler istiyoruz. Bir vatandaşın verdiği paranın aslında dilenciliği teşvik ettiğini anlatsın istiyoruz. Özellikle dilenen kadınların kucaklarındaki bebeklere acı çektirdiğini vatandaşlarımız bilsin istiyoruz. Bazı kadınların kocaları tarafından zorla dilendirildiğini bilsinler istiyoruz. Biz caddelere kumbara bırakacağız ve aynı zamanda kuracağımız ofisin adresini bırakacağız. Vatandaşlar dilencileri ofislere yönlendirdiği taktirde daha sistemli bir çalışma olacak. Biz yardım yapılmasın demiyoruz sadece gerçekten zor durumda olanlar tespit edilsin istiyoruz. Ofise gelecek olan dilenciler bize ev adreslerini verseler yeterlidir. Hastane, kreş ve eğitim konusunda ne gerekiyorsa yapacağız inşallah.” Diye konuştu.

 

 

ERDOĞAN: ÖNÜNE GEÇMENİN EN BASİT YOLU PARA VERMEMEKTEN GEÇER

Dilenciliğin önüne geçmek için birlik olmanın şart olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Bu bir kültür olmalı. Dilenciliği para kazanmak için meslek haline getirenlerin önüne emniyet ve zabıta geçemez. Eğer önüne geçilebilseydi emniyetin önünde dilenen olmazdı. Sadece emniyetin önünde de değil. Önemli bütün kurumların önünde dilenenler gözünüze çarpmıştır. Çünkü vicdani davranırlar. Çoğu yaşlı inşalar. Bunun önün geçmenin en basit yolu para vermemekte geçer. Eğer müftülük vatandaşlara dilencilik konusunda vaaz verirse verimli olacağına inanıyorum. Vatandaşlar para vermekten vazgeçtiğinde dilenciler bu sefer mecburen bizim adreslerimize gelmeye başlayacak. Bize geldiklerinde bizde ekip olarak adreslerine gidip gereken bilgi alınır ve etkili bir yardım ağı sağlanır. Bu sayede işi ticarete dökenlerde vazgeçmiş olacak. Özellikle diğer illerden gelip dilenenler karşılık bulmayınca memleketlerinde dönecek. Çünkü biz onlara destek olmayacağız. Eğer başka ilden gelip dileniyorsa ve gerçekten çok zor durumdaysa gıda ve giyim konusunda sadece yardım yapacağız ama iş konusunda yardımcı olmayacağız. Böylece kendi memleketlerine dönmek zorunda kalacaklar. Eğer biz trafik ışıklarında ve sokaklarda dilenenlere para vermez isek vazgeçmek zorunda kalacaklar. Rusya ve İran’da dilenci yok. Çünkü insanlar bu konuda bilinçliler.” Diye konuştu.

 

 

“SOKAK KÜLTÜRÜ GERÇEKTEN ÇOK KÖTÜ”

Erdoğan konuşmasını şöyle tamamladı: “Dilencilik konusu bizim kanayan bir yaramız. Bu konuda üretici olmamız lazım. Bunun önüne geçmek için el birliği yapmamız lazım. Çünkü artık bu iş çığırından çıkmış durumda. Özel araçlarla evlere servis yapılıyor. Akşam evinin kapısına kadar geliyorlar üstelik özel araçlarla. Eğer biz devlet olarak bunun önüne geçemiyorsak bu işte büyük bir eksiklik ve yanlışlık var. Bu konuda vatandaşından, bütün kurumlar el birliği halinde olmalı. Vatandaşlar direk para vermeyecekler artık dilencilere. Çünkü biz sokaklara belli sürelerde kumbara bırakacağız ve orada toplanan paraları gerçekten zor durumda olup dilenenler için harcayacağız. Sistem oturduğunda bu projeni ne kadar doğru olduğunu fark edeceğiz. Sokak kültürü gerçekten çok kötü. Kurtulmak gerçekten çok zor. Anlatacak çok şey var inşallah en kısa zamanda vatandaşlar sesimizi duyacaklar. Projeyi en kısa zamanda hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bize destek olsunlar istiyoruz. Yüzde 70’lik bir destek tamamlandı geri kanını da tamamladığımızda inşallah projemiz hayata geçmiş olacak. Bu proje Van’da tutarsa her yerde de tutacaktır.” Şeklinde konuştu.” 

Editör: TE Bilisim