Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi Balıkçılarbaşı bölgesinde bulunan ve daha önceki çatışmada zarar gören Dört Ayaklı Minare önünde Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, bir grup avukat ile birlikte açıklama yaptı. Açıklamanın ardından saat 11.00 sıralarında Elçi'nin de içinde bulunduğu gruba  doğru ateş açıl ve çatışma çıktı. Silahlı saldırıya uğrayan grubun içerisinde bulunan ve başından vurularak ağır yaralanan Baro Başkanı Tahir Elçi, kaldırıldığı Diyarbakır Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Çatışmada bir polis memuru da şehit oldu. Elçi'nin öldürüldüğünü Diyarbakır Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, sosyal medyadan duyurdu. 

 


DHA Diyarbakır muhabiri Felat Bozarslan, CNN Türk yayınında görgü tanıkları ve emniyet kaynaklarından aldığı bilgiye göre, olayın başlangıcında sakallı bir kişinin açıklama yapan grubun yanındaki polislere ateş açtığını bu sırada bir polisin şehit olduğunu bildirdi. Sonrasında saldırgan Elçi'nin bulunduğu gruba yaklaşarak çok yakın bir mesafeden ateş açtı. Saldırgan daha sonra ateş açarak kaçtı. Olayda Elçi yaşamını yitirirken, bir polis şehit oldu. İki polis ve Anadolu Ajansı muhabiri de yaralandı. Anadolu Ajansı muhabiri Aziz Aslan'ın yaralı halde semtteki bir eve sığındığını, ancak süren çatışma nedeniyle ambulansın eve gelemediğini belirtti. Aziz Aslan daha sonra hastaneye kaldırıldı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı Twitter’dan duyurdu.

 

Tahir Elçi öldürüldü. !

— Fırat Anlı (@anlifirat) 28 Kasım 2015

 

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu: Kardeşimizdi, kan ağlıyoruz
 

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu Diyarbakır'a hareket etmeden önce CNN Türk yayınında yaptığı açıklamada Elçi'nin karşıt görüşteki insanlarla bile diyalog kurabilen ve Türkiye için şans olduğunu söyledi. Güvenlikte bir zaaf olup olmadığını söylemek için erken olduğunu ancak onca insan arasında Elçi'nin alnından tek kurşunla vurulmasının suikast ihtimalini güçlendirdiğini belirtti. Feyzioğlu ayrıca çatışmanın Elçi vurulduktan sonra çıktığını duyduklarını belirtti. Feyzioğlu tüm baro başkanlarına Diyarbakır'a gelmek üzere çağrı çıkardıklarını ifade etti. 
Feyzioğlu, "Tahir Elçi şöyle dediydi, böyle dediydi demenin olayda Elçi'ye ve polislere sıkılan yeni kurşunlar olacağını" ifade ederek, "Klavyesinin başına geçen her vatandaş bir sonraki saldırının provakatörlerinden olmamak için her kelimesini seçerek kullanmalı" dedi. Feyzioğlu, "Elçi bizim kardeşimizdi, kan ağlıyoruz" dedi.

Editör: TE Bilisim