Ömer Faruk TOKTAŞ-Şehrivan ÖZEL


2007’den bu yana Van’a doğalgaz hizmeti sunan AKSA Doğalgaz vatandaşın ‘Komşumuzda doğal gaz var da bizde neden yok sıkıntısına açıklık getirdi. Doğalgaz’ın Van’a geldiği ilk zamanlarda evlere talep üzerine doğalgaz hattı çekildiği için bazı sokakların es geçilmesi vatandaşın kafasında soru işareti oluşturdu. Konu ile ilgili birçok vatandaş sıkıntılarını dile getirerek doğalgaz hattının neden komşu sokaklarından geçip kendi evlerine gitmediğinden yakındı.

Vatandaşların bu sıkıntısı üzerine AKSA Doğalgaz Bölge Müdür Vekili Salim Çekici konuya açıklık getirdi. 2007 tarihinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan Van’ın 30 yıllık doğalgaz dağıtım lisansını aldıklarını ve 2008’den bu yana çalışarak döşenmiş 250 kilometrelik bir doğalgaz hattının şu an kullanımda olduğunu belirtti. Vatandaşların yaşadığı sıkıntılara açıklık getiren Çekici “Komşusunda doğalgaz hattı bulunup da kendi evinde doğalgaz bulunmayan vatandaşlarımıza somut olarak söylemek istiyorum ki bu sıkıntı daha önceden izlenen bir taktikten kaynaklanıyor. Geçmişte evine doğalgaz hattı çekmek için başvuruya gelen vatandaşların sokağına hat çekildiği için bazı sokaklar es geçilmiş.” Diyerek ekledi.

‘ŞU AN Kİ ÇALIŞMA BÖLGESEL ÇAPTA’

Şu an devam eden çalışmalarda doğalgazın döşenmesi için bölgesel bir taktik izlendiğini belirten Çekici “AKSA Doğalgaz, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan 2007 tarihinde 30 yıllığına Van’ın doğalgaz dağıtım lisansını almış bir firmadır. Doğalgaz dağıtım lisansını almak demek bütün alt yapı hatlarını kurmak, bunları test etmek ve işletmek anlamına geliyor. Hatlarını döşediğimiz kullanıcıların abonelik faaliyetlerini de biz yürütüyoruz. Doğalgaz dağıtım lisansı kapsamında yükümlü olduğumuz bölgelerle ilgili her yıl bir yatırım planı oluşturuyoruz. 2014 yılı yatırım programını da 2013 yılının sonunda bütçelendirdik. Bizim tatbikat projelerimiz var. Tüm Van için hesaplamalarını yaptığımız, boru çaplarını belirlediğimiz bir tatbikat projesi. Bu tatbikat projesinde geçen sene sonunda mevcut genişleme yaptığımız yerlere yeni genişleme bölgeleri ekleyerek 2014 yılı yatırım programını belirledik. Bu sene de planlanan o projeyi uyguluyoruz.”

YENİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLADI!

“Bu sene kent genelinde 66 kilometre doğalgaz hattı çekip, binalara bağlantı verecek şekilde bir uygulamaya girdik. Bu projeden biraz bahsedecek olursak; Yalı Mahallesi’nde tatbikat projesi kapsamında hesapları yapılmış 5 kilometre bir yatırım yaptık. 16 kilometrelik bir yatırımı da Abdurrahman Gazi Mahallesi’nde yaptık. Selimbey Mahallesi’nde geçen sene yoğun bir çalışmamız oldu. Bu sene orada eksik kalan ve bize talep olarak gelen sokakları programa aldık. Halilağa Mahallesi’nde önceki senelerden eksik kalan sokaklarda çalışmalarımız sürüyor. Şu an biz Van’da yaptığımız doğalgaz hatlarının hepsinin ölçümünü alırız. Yani doğalgaz hattı için gerekli olan kanal kazılır, üstüne boru çekilir ve kum serpilir. Bizim ekiplerimiz bu noktadan sonra gidip hattın çekildiği uzunluk açısında ölçüm yapar. Biz de bu şekilde doğalgaz hattı döşediğimiz yerleri bilgisayar ortamında takip etme şansını elde ediyoruz.” Dedi.

‘2008’DEN BU YANA 250 KİLOMETRE HAT DÖŞENDİ’

2008’den bu yana yapılan çalışmalar kapsamında 250 kilometrelik bir alana doğalgaz hattı döşendiğini belirten Çekici “Önceden de belirttiğim gibi Van’da doğalgaz hattı götürdüğümüz tüm sokakları takip edebiliyoruz. Şu anda takibini yaptığımız kadarı ile projeyi teslim aldığımız günden itibaren 250 kilometrelik bir hat var. 2008 yılından bu yana çalışılarak yapıldı bu. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Havaalanı, Merkez Mahalleler ve Organize Sanayi dâhil olmak üzere birçok nokta 250 kilometrelik proje içerisine dâhildir. Bilgisayar ortamında Van’ın tüm yerlerinde sorumlu olduğumuz alanların tatbikat projesini görmek mümkün olabiliyor. Bilgisayar ortamında imar planları göz önünde bulundurularak planlanmış, hangi sokağa hangi çapta hat gideceğinin hesaplanmış olduğu ve hatların nereden geçeceği belirlenmiş tatbikat projesini görebiliyoruz. Yani şu anda üzerinde çalıştığımız bölgeler önceden de belirttiğim gibi Yalı Mahallesi, Abdurrahman Gazi Mahallesi, Halilağa Mahallesi’nde eksik kalan sokaklar, Hatuniye Mahallesi, Seyit Fehim Arvasi Mahallesi, Şerefiye Mahallesi ve Serhat’dır. Biz bu bölgelerde önceden eksik kalan sokakların hatlarını tamamlıyoruz ve bölgeyi komple bitirip çıkıyoruz. Geçmiş senelerde çalışma yöntemi daha farklı olduğu için bu sene o zamanların sıkıntılarını çekebiliyoruz. Şu anda zaten bize gelen en büyük sıkıntı ‘Benim arka sokağımda doğalgaz hattı var, komşumda var ama bende yok.’ sorunudur. Geçmiş dönemde talep üzerine çalışıldığı için bu tip sıkıntılar ister istemez doğdu. O dönemde hangi sokaktan talep olmuşsa o sokağa doğru doğalgaz hattı gitmiş. Dolayısıyla bir sokağa giderken yol üzerindeki diğer noktalar atlanmış. Biz şimdi o şekilde değil bölgesel olarak çalışıyoruz.” İfadelerini kullandı.

‘SIKINTI TALEPTEN KAYNAKLANIYOR’

Vatandaşların şu an yaşadığı sıkıntının geçmiş dönemde benimsenen talep üzerine hat döşenmesinden kaynaklandığını belirten Çekici “Biz şu anki bölgesel çalışmamızın yanında vatandaştan gelen talepler doğrultusunda eksik kalan kısımları da dolduruyoruz. Komşusunda doğalgaz hattı bulunup da kendi evinde doğalgaz bulunmayan vatandaşlarımıza somut olarak söylemek istiyorum ki bu sıkıntı daha önceden izlenen bir taktikten kaynaklanıyor. Geçmişte evine doğalgaz hattı çekmek için başvuruya gelen vatandaşların sokağına hat çekildiği için bazı sokaklar es geçilmiş. Şu anda 66 kilometrelik bir alana doğalgaz hattı çekip bu hattın binalarla olan bağlantısını yapmayı projelendirdik. Şu anda süren çalışmamız budur. Haziran’dan itibaren çalışmaya başladık. 66 kilometrelik döşeme projesinin 45 kilometresini bitirdik. Sonuçta Kış şartlarının erken başladığı bir ilde yaşıyoruz. Bu yüzden biz ekiplerimizi arttırarak yoğun bir tempo içinde çalışıyoruz. Bizim öngörümüz Kasım sonu itibari ile tasarladığımız bu projeyi bitmiş hale getirmek. Yani Aralık Ayı’na kalırsak Kış’ın gelme ve kar yağma durumları iyice kendini hissettirdiği için bu şekilde düşünüyoruz. Ondan sonra ki süreç içerisinde başka talepler gelirse onunla da ilgilenebiliriz. 2008’den itibaren doğalgaz hattının döşenip de doğalgaz kutusunun konulmadığı vatandaşlarımız için bize başvurmalarını istiyoruz. Biz onların taleplerini alıp yerinde ekiplerimizin keşif yapmasını ona göre çözüm üretilmesini öneriyoruz. Eğer vatandaş bize başvurusunu yaptıktan sonra keşifler sonucu evinin yakınında doğalgaz hattı varsa doğalgazın gitmediği ev ile de ilgilenebiliriz. Zaten şu anda da bu çalışmamız sürüyor. Bu şekilde 300’e yakın talep geldi bize. Bu tür sıkıntıları olan vatandaşlar bizim ile irtibata geçerse istediklerini alacaklarına inanıyorum.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim