Kafkas Arısı Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi Müdürü Doğan "Arı ölümleri şu an bizim için bir risk görülmüyor. Arıcılıkta sağlıklı bir şekilde kış sezonuna giriyoruz. Ölümler açısından bakıldığında bizim için bu alanda en küçük bir risk bile söz konusu değil. Bölgemizde, yaz sezonunun arıcılık açısından son derece verimli olarak geçtiğini değerlendirebiliriz. Bölgenin genelinde, bir kolonide ortalama 15 kilogram bal elde edildi" dedi.

 

Kafkas Arısı Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi Müdürü Sadık Doğan, arıcılık sektöründe kamuoyunda son dönemde sıkça endişe konusu olarak dile getirilen "arı ölümlerinin" Doğu Anadolu Bölgesi açısından en ufak bir risk oluşturmadığını belirterek, "Bölgemizde, yaz sezonunun arıcılık açısından son derece verimli olarak geçtiğini değerlendirebiliriz. Bölgenin genelinde, bir kolonide ortalama 15 kilogram bal elde edildi" dedi. Doğan, yaptığı açıklamada, son günlerde "arı ölümlerinin kaygı verici" boyutlara eriştiği yönünde endişelere rağmen Doğu Anadolu arıcılığının bundan etkilenmediğini belirtti.

 

Bunda hem bölgede dışarıdan gelen arı hareketliliğinin olmaması hem de bölgede kimyasal ilaç kullanımının çok sınırlı olmasının etkili olduğunu ifade eden Doğan, "Şu an bizim için bir risk görülmüyor. Arıcılıkta sağlıklı bir şekilde kış sezonuna giriyoruz. Ölümler açısından bakıldığında bizim için bu alanda en küçük bir risk bile söz konusu değil" diye konuştu. Doğan, arı hastalıkları konusunda da Ardahan ve çevresinin avantajlı bir bölge olduğunu vurgulayarak, "Çünkü bu bölge izole bir bölge, yani arı hareketlerinin çok az olduğu bir bölge. Bu nedenle de arı hastalıkları yönünden avantajlıyız. Hastalıklardan korunmak için arıların sonbahar ve kış bakımları da iyi yapılmalı. Özellikle arı ölümlerine yol açan 'Varroa' hastalığına karşı iyi mücadele edilmeli. Arı bakımı iyi yapılırsa o arı her zaman güçlü olur" ifadelerini kullandı.

 

BÖLGEDE VERİM ARICININ YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Ardahan ve yöresinde verimli bir yaz sezonunun geride bırakıldığını belirten Doğan, "Diğer bölgelerde arı ölümlerinden kaynaklı verim kayıpları olurken, Ardahan ve bölgesinde tam tersi bir durum söz konusu. Bölgemizde, yaz sezonunun arıcılık açısından son derece verimli olarak geçtiğini değerlendirebiliriz. Bölgenin genelindeki bir kolonide, ortalama 15 kilogram bal elde edildi" değerlendirmesinde bulundu. 

Editör: TE Bilisim