Orhan AŞAN - Şehrivan


Cumhuriyet’in 91'inci yıldönümü Van, Hakkari ve Bitlis'te törenlerle kutlandı. Törenler nedeniyle geniş güvenlik önlemleri alındı. Van, Hakkâri ve Bitlis'teki törenler valilikler önündeki Atatürk heykelinin önüne çelenk bırakılmasıyla başladı. Van'da Beşyol Meydanı'nda yapılan törene Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fehim Oflas, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Barutçu kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı. Törende konuşan Van Valisi Aydın Nezih Doğan, son günlerde yaşanan sokak olaylarına dikkat çekerek birlik ve beraberlik mesajları verdi.

‘ORTAK PAYDA BULMAK ZORUNDAYIZ’

Vali Doğan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanın ayrıcalık olduğunu belirterek, “Geçtiğimiz kurban bayramında yakıp yıkma girişimlerini Van’ımıza 3 yıl sonra yeni bir deprem kabusu yaşatmıştır. Demokrasi dışı bu fotoğrafı nereye oturtacağız. Molotofla, taşla, silahla, yakarak, yıkarak, cinayet işleyerek kendini ifade etmek demokrasi düşmanlığıdır. Bu topraklar insan şeref ve haysiyetinin aziz bilindiği, dinine, diline, rengine ve ırkına bakılmadan insan olduğu için baş üstünde misafir etme alicenaplığının gösterildiği yerdir. İşte bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak bu al bayrağın gölgesinde yaşamak şereftir ayrıcalıktır. Dolayısıyla etnik kökenimizin ve dünya görüşümüzün esiri olmadan farklılıklara saygı göstererek bir ortak payda bulmak zorundayız” Dedi.

ASKER SLOGAN ATTI

Konuşmanın ardından halkoyunları ekipleri gösteri yaptı. Çeşitli yarışmalarda dereceye girenlerin ödüllendirildiği kutlamalar geçiş töreniyle son buldu. Geçiş töreninde askerler 'Vatan sana canım feda', 'Şehitler ölmez vatan bölünmez' ve 'Dökülen kan vatan için' yürüyüş kararlarını söyledi.

‘HUZUR VE BİRLİĞİ BOZMAK İSTEYENLER AMACINA ULAŞAMAYACAK’

Hakkari'de Valilik önünde yapılan törene Vali Yakup Canbolat, Hakkari Belediye Başkan Vekili Ahmet Taş, Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Otal, kurum amirleri, asker ve öğrenciler katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajının okunmasının ardından Hakkari Valisi günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı. Vali Canbolat, “Bu Cumhuriyet, Türk'ün, Kürt'ün, Laz’ın, Çerkez'in, Roman'ın, Alevi'nin, Sünni'nin, çoğunluğun olduğu kadar azınlığın da Cumhuriyetidir. Bu Cumhuriyetin sahibi bizzat millettir. Bu anlamlı gün, kardeş kavgası çıkarmak için beyhude bir çaba içinde olan şer ve nifak odaklarına, aziz milletimizin tek yürek olarak bir kez daha en anlamlı cevabın vereceği gündür” Dedi.

VALİDEN DEMOKRASİ VURGUSU

Bitlis Valisi Orhan Öztürk, Belediye Başkan Vekili Sami Güneri, Bitlis İl Jandarma Komutanı Albay Halil Şen'in katıldığı törenlerde Bitlis'teki törende konuşan Bitlis Valisi Orhan Öztürk, demokrasi vurgusu yaptı. Vali Öztürk, “Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak 1923 yılında kurduğumuz Cumhuriyetimizi 1950 yılından itibaren çok farklı demokrasiye geçerek taçlandırdık. Demokrasisiz bir cumhuriyet diktatörlük, cumhuriyetsiz bir demokrasi ise kör topal ve sağırdır” Dedi.

Editör: TE Bilisim