Karayolları 11. Van Bölge Müdürlüğü, Doğu Anadolu Bölgesi’nde çetin geçen kış şartlarında toplam 2 bin 789 kilometrelik yolda 533 personel ve 208 iş makinesi ile karla mücadele çalışmalarına aralıksız devam ediyor.

 

Karayolları 11. Bölge Müdürü Ahmet Turan Gülhaş, Van ve bölge illerde karla mücadelede çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Kar ve buzla mücadele programı dahilinde bin 398 kilometre devlet yolu, bin 380 kilometre il yolu ve 11 kilometre protokol yolu olmak üzere toplam 2 bin 789 kilometrelik yolda çalışmalar yaptıklarını belirten Gülhaş, bu yollarda 533 personel ve 208 iş makinesi ile kar ve buzla mücadele çalışmalarını 7 gün 24 saat esaslı olarak yürüttüklerini kaydetti. Gülhaş, “Bölgemizin coğrafi yapısı dağlık ve engebeli arazilerden oluşmaktadır. Bu sebeplerden kaynaklı olarak yol ağımızda yüksek rakıma sahip Karapet (3010), Güzeldere (2730), Kurubaş (2225), Tendürek (1910), Şapatan (1900), Dilezi (2100), Haruna (2110), Suvarahalil (2470), Suvarakotra (2080) geçitleri mevcuttur. Yüksek rakıma sahip bu geçitlerde kar kalınlığı zaman zaman 3-4 metreyi bulmakta ve yoğun tipi ve çığ tehlikesi de yaşanmaktadır. Bölge sınırları dahilinde kar ve buzla mücadele çalışmaları Van, Tatvan, Muş, Hakkari, Erciş, Malazgirt, Yüksekova ve Bitlis olmak üzere 8 şube şefliği ve 18 adet bakım evinde Başkale, Güzeldere, Görentaş, Bahçesaray, Kuzkunkıran, Özalp, Çakırbey, Çaldıran, Süphan, Ahlat, Aktepe, Varto, Köprülü, Patnos, Bulanık, Yeniköprü, Şemdinli ve Mutki’de konuşlanan ekiplerle yapılmaktadır. Kar ve buzla mücadele çalışmalarında kullanılmak üzere 9 bin ton tuz, 15 bin ton tuz agregası, 130 ton buz önleyici ve tuz eriği ve 8 bin 500 adet ise kar direği depolanmıştır” dedi.

Karla mücadele programı kapsamında ise Van’da 597 kilometre devlet yolu, 483 kilometre il yolu, 11 kilometre protokol yolu olmak üzere toplam bin 91 kilometre yolda 145 personel ve 70 iş makinesiyle çalışmaları yürüttüklerini vurgulayan Ahmet Turan Gülhaş, “Bu sebeplerden dolayı yol ağımızda kar ve buzla mücadele çalışmaları 3 şube şefliği ve 9 adet bakım evinde Başkale, Güzeldere, Görentaş, Bahçesaray, Kuzkunkıran, Özalp, Çakırbey, Çaldıran, Süphan’da konuşlanan ekiplerle yapılmaktadır. Kar ve buzla mücadele çalışmalarında kullanılmak üzere 2 bin 600 ton tuz, 5 bin 200 tuz agregası, 130 ton buz önleyici ve çözücü solusyon (tuz eriği), ve 2 bin adet de kar direği depolanmıştır” ifadelerini kullandı.

 

“SÜRÜCÜLER 159 YOL DANIŞMA HATTI’NI ARADIKTAN SONRA YOLA ÇIKSINLAR”

Kar lastiği uygulamasının can ve mal güvenliği açısından önem arz ettiğini belirten Karayolları 11. Bölge Müdürü Ahmet Turan Gülhaş, “Yola çıkacak olan sürücüler, yola çıkmadan önce 159 numaralı ‘Yol Danışma Hattı’nı arayarak güzergâhlarla ilgili bilgiyi alarak öyle yola çıkmalarını istiyoruz. Kar ve buzla mücadele çalışmaları yürütülürken, sürücülerin karayolları çalışanlarının yönlendirmelerine uymaları, sağlıklı bir kar mücadelesi için önemlidir. Bu can ve mal güvenliği açısından işleri kolaylaştıracaktır. Kar ve buzla mücadele çalışmaları yapılırken tipi oluştuğu zaman, kar ve buzla mücadele çalışmalarında yeteri kadar görüş mesafesi olmadığından, kar ve buzla mücadele yapılması imkansız hale gelmektedir. Bu durumda sürücülerin araçlarını en yakın dinlenme tesisine park ederek beklemeleri gerekiyor. Karayolları ya da güvenlik birimlerinden ‘yol açıldı’ haberi alınması doğrultusunda yola devam etmeliler” uyarılarında bulundu. 

Editör: TE Bilisim