Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle Van'da 53, Muş'ta 140, Bitlis'te 160 ve Hakkari'de 4 köy ve mahalle yolunun ulaşıma kapalı olduğu bildirildi.

Muş İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, dün itibarıyla yolu kapalı olan 270 köyden 130'una ulaştıklarını belirterek, halen yolu kapalı bulunan 140 köye de ekiplerin ulaşmaya çalıştığını ifade etti. Hava koşullarının el vermesi durumunda iki gün içerisinde kalan köy yollarını da ulaşıma açmayı hedeflediklerini aktaran Yentür, acil durumlar için de ayrıca ekiplerin hazır olduğunu kaydetti.

Öte yandan, Karayolları 113. Muş Şube Şefliği ekipleri, etkili olan yoğun kar yağışı ve fırtına nedeniyle güvenlik amacıyla ulaşıma kapatılan Muş-Diyarbakır-Kulp karayolu Kozma Dağı'nda yol açma çalışmalarına başladı. Şube Şefi Sülhattin Ömeroğlu, karayollarında dondurucu soğuklardan dolayı buzlanma meydana geldiğini, ekiplerin sürekli olarak tuzlama çalışması yaptığını söyledi. Kozma Dağı'ndaki karla mücadele çalışmasını yürüten firma yetkilisi Hasan Gökdemir ise bölgede kar kalınlığının yer yer 2 metreyi aştığını, ekiplerin zor koşullarda çalışmalarına devam ettiğini belirterek, insanların mağdur olmamaları için bölgede yol açma konusunda hassasiyet gösterdiklerini vurguladı.

Gökdemir, fırtına dolaysıyla açılan yolun kısa sürede yeniden kapandığını anlatarak, "Savurmayla ancak yolu açabiliyoruz. Vatandaşlarımız yapılan ikazlara rağmen halen bu yolu kullanmaya çalışıyor. Açılmadan gelen vatandaşlarımız kara saplanarak mahsur kalınca, biz de işimizi bırakıp onları saatlerce kurtarmaya çalışıyoruz. Bu da bizim için zaman kaybına neden olmakta" diye konuştu. Rotatif operatörü Medeni Meral de bölgede havaların sıfırın altında 35 dereceye düşmesi nedeniyle aracın zaman zaman donduğunu ve çalışmaları güçlükle yaptıklarını söyledi.

VAN

Van Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, bölgede etkili olan kar yağışı nedeniyle halen 53 mahalle yolunun ulaşıma kapalı bulunduğu, ekiplerin yolları açabilmek için çalışmalarını aralıksız sürdürdüğü bildirildi.

Karla mücadele çalışmalarının sürdüğü Erciş ilçesinde de olumsuz hava koşulları, karla mücadele ekiplerinin ilçeye 35 kilometre uzaklıktaki 2 bin 500 rakımlı Yankıtepe Geçidi'ndeki çalışmalarını olumsuz etkiliyor. Yürütülen çalışmalarla ilgili açıklama yapan Van Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü Erciş Şube yetkilisi Osman Noyan, kar temizleme ekipmanlarıyla Kızılören ve Yankıtepe'de çalışma yürüttüklerini ifade etti.

Bu yıl kış mevsiminin çok yoğun geçtiğini ve tek vardiya ile geceli gündüzlü çalıştıklarını anlatan Noyan, "Yalnız köylerden ricam, asılsız ihbar yapmasınlar. Kendileri bir samanlık için bizi arıyorlar. Gereksiz bir şey için bizi zor durumda bırakmasınlar. Birkaç yerden asılsız ihbar geldi. Biz gittik ve herhangi bir hasta yoktu. Kepçemiz iki sefer gitti, boş geldi. Bizi boş yere uğraştırmasınlar. Erciş halkına ricamız bize asılsız ihbarda bulunmasın, gereksiz yere bizi oyalamasınlar" dedi.

HAKKARİ, BİTLİS

Bitlis Valiliği'nden yapılan açıklamada, il geneli halen 160 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu, İl Özel İdaresi karla mücadele ekiplerinin kapalı yolları açabilmek için çalışmalarını aralıksız sürdürdüğü kaydedildi. Hakkari'de ise kapalı 4 köy yolunda çalışmaların aralıksız sürdürüldüğü, acil durumlar için de ekiplerin hazır bekletildiği öğrenildi.

Editör: TE Bilisim