Van’da özel bir hastanenin Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Gülsüm Feyza Kızıltan, sezaryen sonrası normal doğum yapılmayacağı yönündeki kanıyı kırmak için çalışıyor. Van'daki 8 aylık görevi boyunca sezaryen sonrası 15 kadına normal doğum yaptırdığını belirten Op. Dr. Kızıltan, “Kadınlar arasında normal doğum moda ama asıl moda sezaryen sonrası normal doğum oldu.” Dedi.


Sezaryenle doğum oranının yüksek olduğu ülkeler arasında bulunan Türkiye'de Sağlık Bakanlığı çeşitli tedbirler almaya çalışırken, Van'da özel bir hastanenin Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Gülsüm Feyza Kızıltan, normal doğum için anne adaylarını teşvik ediyor. Geçmiş dönemde sezaryenle doğumların moda olduğunu belirten Op. Dr. Kızıltan, şimdi ise normal doğumların moda olduğunu söyledi.



SEZARYEN SONRASI NORMAL DOĞUM 

Türkiye'de normal doğumu yerleştirme çabası içinde olduklarını belirten Op. Dr. Kızıltan, şimdiki modanın normal doğum, ancak asıl modanın sezaryen sonrası normal doğum olduğunu ve birçok kadının bu modanın içinde yer almak istediğini söyledi. Op. Dr. Kızıltan, “Kadınlar sosyal medya üzerinden bu konuyla ilgili kulüpler kurup sezaryen sonrası normal doğum yaptırabilen hekimleri araştırıyor. 8 aydan beridir Van'da görev yapıyorum. Normal doğumun önemini annelerimizin ve anne adaylarımızın anlamasını istiyoruz. Özellikle sezaryen sonrası normal doğum olmayacağı yönündeki kanıyı kırmak istiyorum. 8 ay içerisinde ilk doğumunu sezaryenle yapmış 15 kadına normal doğum yaptırdık. Normal doğumlarda anne ve bebek açısından oluşabilecek riskler çok daha azdır. Biz daha önce sezaryenle doğum yapmış ve normal doğum yapmak isteyen kadınlarımızı takibe alıyoruz. Şartları uygun olan ve kendini hazır hisseden kadınlara sezaryen sonrası normal doğumu gerçekleştiriyoruz. Çok yoğun bir talep var bu yönde. Çünkü sezaryen doğumda en fazla üç doğum tavsiye ediliyor. Daha fazlası risk oluşturuyor. Ben bu yönde çalışmalarımı sürdürüyorum. Bu modanın içersinde de yer almaktan mutluluk duyuyorum.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim