ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABER

 

VAN HABER - Van eski Valisi Münir Karaloğlu döneminde bin bir emekle Van’a kazandırılan ve Kocaeli ile bir ‘dostluk’ projesi olarak hayata geçirilen Kocaeli-Van Dostluk Parkı şu sıralar yokları oynuyor. Bir zamanlar Van halkının hafta sonu akın ettiği ve en önemli sosyal yaşam alanlarından birisi haline gelen o parktan önce işletmeciler çıkarıldı, ardından da aylarca kapalı kaldı. Bu yıl sessiz sedasız açılan o parka olan ilgi kalmazken, parkta haftasonu olmasına rağmen sadece sessizlik var... Bir zamanlar Vanlıların ilk durağı olan dostluk parkına ‘Dostluk bitti vatandaş gitti.’ Yorumu yapılıyor.

 

Van’da 2011 yılında yaşanan 2 büyük depremin ardından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Kocaeli-Van Dostluk Parkı geçtiğimiz yıl Van Büyükşehir Belediyesi tarafından boşaltıldı. Pakta yer alan işletmelerin ruhsatsız olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediyesi işletmeleri önce mühürledi yıkım kararı aldı, ardından yıkımdan vazgeçip yeniden işletmeye karar verdi. Belediyenin bu kararı sonrası vatandaşın yüreğine su serpildi ama parkın eski halinden bir hayli uzak durması vatandaşı hem üzdü hem de isyan etmesine neden oldu. Dönemin Van Valisi Münir Karaloğlu aracılığı ile iki şehrin dostluğunu simgelemesi için ‘Dostluk’ adı verilen parkın yeni ismi de ‘Edremit Sahil Park’ oldu. 2011 yılında kurulan ‘Dostluk’ bu şekilde yıkılmış oldu.

 

 

DAHA ÖNCE DE MÜHÜRLENMİŞTİ!

Öte yandan daha önce de sözleşmesi tartışma konusu olan park Edremit Belediyesi tarafından alınan kararla uyarılmış ve Büyükşehir Belediyesi tarafından mühürlenmişti. Kocaeli-Van Dostluk Parkı’ndaki işletmeler, sözleşmelerinin bitmesi gerekçesiyle Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı tarafından mühürlenmesi, iş yeri sahipleri ve işçilerin tepkisine neden olmuştu. O tarihte kendilerini savunan işletme sahipleri, ruhsatlarının ve vergi levhalarının olduğunu söylemişti. Yaşana gelişmelerin ardından park yeniden hizmete açıldı. Bir süre hizmet veren işletmeler bu kez tamamıyla kapandı. Ardından da belediyenin orada yeni bir değişim dönüşüm kararı açıklandı. Parkın daha çok halka yönelik bir çalışma ile dönüştürüleceğini açıklayan Büyükşehir bu noktada 1 yılı aşkın bir süredir beklenin açılımı yapmazken, zaman içerisinde de park içerisinde yeni bir işletme açıldı. Ticari işletme dışında bir hareketlilik olmazken parkta ise büyük bir sessizlik dışında hiç bir hareketlilik yok...

 

 

AKYOL: SADECE KALEYE GİTMEK İSTEMİYORUZ

Aradan bir yıl geçmesinin ardından Şehrivan Gazetesi olarak yeniden ‘Dostluk Parkını’ ele aldık. Gazete olarak parka olan rağbeti, vatandaşın olumlu ve olumsuz yorumları dinledik. Park ile ilgili konuşan Hayati Akyol adlı vatandaş, parkta oyun alanlarının olmayışından şikâyetçi olduğunu ifade etti. Akyol şunları kaydetti: “Ailecek daha önce Kocaeli Dostluk Parkı’na geliyorduk. Benim 2 çocuğum var. Ailecek bir yere gittiğimiz zaman çocuklarımın uğraşacakları ve eğlenecekleri alanlar olmalı. Çocukların uğraşması için parkların olduğu yerlerde olun alanlarının yanı sıra ayrıca farklı etkinliklerde olmalıdır. Eskiden burada çocuklar için çok güzel etkinlikler yapılıyordu ama şimdi bunlar yok. Sadece kuru kuru salıncaklar ve kaydıraklar var. Biz sadece yetişkinler kendimizi düşünürsek bu sefer çocuklarımıza haksızlık etmiş oluruz. Çocuklarımız olmadan yine zaman zaman buraya geliyor. Burası güzle bir yer ancak. Bu aralar en çok Van Kalesini tercih ediyoruz. Ama biz Van’da sadece Van Kalesini gezmek istemiyoruz. Van’ın çok fazla güzellikleri var. Biz her yeri de görmek ve o yerlerde oturmak istiyoruz.”

 

 

“BELEDİYE KENDİ MENFAATİ İÇİN ÇALIŞIYOR”

Parka azalan ilgiyle ilgili görüştüğümüz çevre esnafı da ilgisizlikten hem şikayetçi hem de üzgün. Çevre esnafı, “Daha geçen sene burada huzurumuz vardı. İnsanlar parka geldikleri zaman bizlerden de bir şeyler alıyordu. Bizde bu şekilde paramızı kazanabiliyorduk. Ancak parkın tabiri caizse kapanmasından sonra bizimde ekmek paramız gitti. Burası geçtiğimiz yıllar daha güzeldi. Güzelliğin yanı sıra çok heyecanlıydı. İnsanlar araçlarıyla buraya geldiklerin araçların duracak yerleri olmuyordu. Ancak şimdi bunu görmek çok zor. Bu memlekette esnaf olan herkes gibi bizde paramızı kazanmaya çalışıyoruz. Esnaf para kazanmasın ama belediye kazansın denilse ya da park olan işletmeciler ile çalışanlar mağdur edilirse böyle belediyecilik olmaz. Bana göre belediye burada ne esnafa ne da halka yardımcı oluyor, sadece kendi menfaati için çalışıyor.” Dedi.

 

 

KAHRAMAN: ÖNCEKİ DAHA GÜZELDİ...

Konuyla ilgili görüş aldığımız Necip Kahraman şunları söyledi: “Önceki park tarzını daha çok eğlenceye yönelikti. Şimdi ise daha çok halka yönelik olmuş durumda. Evet, lunapark olması güzeldi. Ben insanların zamanla burayı tercih edeceğine inanıyorum. Burası öncekine göre daha sade ve güzel. İnsanlar daha çok memnun. Ben insanların zamanla var olan boş park algısını kıracağına inanıyorum. Önceki işletmeci burada kendine göre bir sistem oluşturmuştu. Burada bedava olan yerler için birle para alıyordu. Hal böyle olunca belediye vatandaşları için olaya el koydu. Halkı sömürmeye yönelik birçok iş yapılıyordu burada. Şimdi daha çok halka yönelik işler yapılıyor. Evet parktan memnunuz ama önceki daha güzeldi. İnsanların belki hala haberi yoktur parkın açık olduğundan. Bundan dolayı da insanlar gelmiyor olabilirler. Önceki parkta her şey vardı. Sosyal aktiviteler için yeni yeni çalışmalar yapılabilir. Tiyatro gibi aktiviteler gerçekleştirilebilir. Şimdiki daha sade ve modern bir park olmuş. Önceki parka gelen insan istediği her şeyi bulabiliyordu. Eskisi gibi olmazsa bile Van’ı anlatan Van’a has şeyler burada sergilenebilir.” İfadelerini kullandı.

 

 

KEŞKE BÖYLE OLMASAYDI!

Parkta oturan bir vatandaş ise görüşlerini şu şekilde paylaştı: “Daha önceki parkla bu parkı kıyasladığımda şimdiki haline üzülüyorum. Eskiden hafta sonu böyle bir gün geldiğinizde burada coşkudan kalabalıktan başka bir şey bulamazdınız. Müthiş bir hareketlilik vardı. Tamam, çok ticari bir yapı vardı ama bu park Van halkının her şeyi olmuştu. Belediye aldıktan sonra çok güzel bir park olur diye düşündük. Ama şimdiye kadar çok büyük bir değişiklik olmamış. İçinde yine bir mekan var. Ama halk gelmiyor. Buralar bu kadar sessizse bir sorun var demektir. Van’ın sadece buraya değil daha onlarca parka ihtiyacı var. Keşke bu hale gelmeseydi.”

 

 

GÖREN: ALTERNATİFİ OLMAYAN BİR PARK!

İşletmenin el değiştirmesi ile ilgili gazetemize konuşan park işletmecisi Belvan Şirket Müdür Faruk Gören şunları söyledi: “Bizim restoranımız Ocak ayının sonlarında hizmet vermeye başladı. Kafemizde yeni yeni hizmet vermeye başladı. Bir yaz dönemidir kapalıydı burası. Şimdi ikinci yaz dönemi ve açığız. Havanın sıcaklığına endeksli olarak insanlar hafta sonlara ilgi göstermeye başladı. İnsanların sevdiği ve bildiği bir park burası, alternatifin olmadığı düşünülen bir park olma özelliğine sahiptir. Sirkülasyon hızlanmaya da başladı diyebiliriz. İşletmenin el değiştirmiş olması insanlar için çok fazla bir şey değiştirmiyor. Önemli olan parkın açılmış olması. Park güneşe göre endeks gösteriyor.”  Parkın belediyenin eline geçmesindeki en büyük avantajın halkın bahçeyi istedikleri gibi kullanıyor olması olduğunu kaydeden Gören, “Çünkü önceden çimlere oturmak için bile para ödüyordular. İnsanlar artık çimlere para ödemedikleri için çok fazla memnunlar. Daha önceden dışarı çıktığınızda restoranın önünde bank yoktu. Ayrıca önceleri burada çalışanları geri getirdik. Şimdiki çalışanlar eski çalışanlar. Çardaklarda oturanlar için masa örtüsü serip işletme haline getirmiştiler. Sahile kadar minder bırakmıştılar. Oturunca da mecbur bir şey içmek zorunda kalıyordu insanlar. Ayrıca fiyatlar da çok fazla pahalıydı. Şimdilerde bunların hiçbiri yok. İnsanlar bahçede istedikleri gibi oturabiliyor. Semaver yakabiliyor ama mangal yakmak yasak.” Şeklinde konuştu.

 

 

“PARK YENİDEN DİZAYN EDİLECEK”

Parkın yeniden dizayn edileceğine dikkat çeken Gören, “Daha önce burada 12 kişi para kazanıyordu. Baloncusu, büfecisi, çaycısı, fotoğrafçısı ve daha birçok kişi kazanç elde ediyordu. Şimdi birisi gelip burada balon bile patlatamaz. Yasak çünkü. Burada insanlar sadece 3 yerde para harcayabilecek. Restoran, cafe ve büfede. Oyun alanlarımızda oluşturulacak. Yeniden dizayn edilecek. Burası tam anlamıyla halkın yeri oldu. Birilerinin para kazanacağı yer olmaktan çıktı.” İfadelerine yer verdi.

 

 

BÜYÜKŞEHİR: KAÇAK YAPI VARDI

Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı yetkilileri kaçak yapılarla ilgili şu bilgileri verdi: “Kocaeli-Van Dostluk Parkı 10 Ağustos 2011 tarihinde işletmecilerle sözleşme imzalanmıştı. İmzalanan sözleşmenin 3 yıllık bir süresi vardı ve bu süre 10 Ağustos 2014 tarihinde sona erdi. Süre tamamlanınca zabıta ekiplerimizce parktaki işletmeler mühürlendi. İşletme sahipleri kira sözleşmesindeki mücbir sözleşmesinden dolayı işletmelerin mühürleri mahkeme kararıyla bir süre açıldı. Ama mahkemenin verdiği sürede bitti. Ayrıca 400 metre karelik alanda sadece bina yapılacağı belirtildiği halde, bin 672 metrekarelik alanın hepsinde bina yapılmış ve bu binaların hepsi izinsiz yapılardı.”

Editör: TE Bilisim