ŞEHRİVAN GAZETESİ/HAMİT KARAKUŞ- Vanlı 15 iş insanının bir araya gelerek oluşturduğu "Dostluk Grubu"nun 7 milyon lira yatırımla kurduğu tekstil fabrikası hizmete açıldı. Van’a hem önemli bir yatırım hem de büyük bir istihdam kaynağı olarak hayata geçirilen yatırımın açılış töreninde hem mutluluk hem de kente yatırım yapmış olmanın gururu vardı.

 

Van ve Van dışında çeşitli sektörlerde faaliyet yürüten 15 iş insanının bir araya gelerek oluşturduğu ‘Dostluk Grubu’nun 7 milyon lira yatırımla kurduğu tekstil fabrikası açıldı. Açılışa Van Valisi Murat Zorluoğlu, Ak Parti Dış İlişkilerden sorumlu başkan yardımcısı ve Van eski milletvekili Burhan Kayatürk, Van TSO başkanı Necdet Takva, YYÜ rektörü Peyami Battal ve bir çok kurum, kuruluş temsilcisi katıldı. DAKA desteği ve Burhan Kayatürk’ün büyük emekleriyle geçtiğimiz yıllarda hayata geçirilen Tekstilkent’te açılan önemli fabrikalardan birisi olan Dostluk Grubu’nun tekstil fabrikasının açılış töreninde konuşan Van Valisi Murat Zorluoğlu, bu anlamda 15 yatırımcının ‘Dostluk Grubu’ olarak Van'da gerçekleştirdiği yatırımın çok önemli olduğunu dile getirdi. Grup adına konuşan Dostluk Grubu Tekstil A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Gümüşkaya, “Bu başlangıcın farklı girişimlerin mayası olduğuna inanıyorum.” Dedi. Van-Hakkâri karayolu üzerindeki Tekstilkent'te 4 bin metrekare alana kurulan ve günlük 3 bin gömlek üretme kapasiteli fabrikada, 500 kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

 

 

 

VALİ ZORLUOĞLU: BU YATIRIM EKONOMİK SAVAŞ İÇİN ÖNEMİ BİR CEVAP

 

Kısa bir sürede hemen kararı alınıp hayata geçirilen Dostluk Grubu Tekstil Fabrikası’nın açılışında ilk konuşan isim Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Murat Zorluoğlu oldu. Yatırımın kent adına oldukça önemli bir hamle olduğunu vurgulayan Zorluoğlu: “Büyük mücadeleler vererek ayakta durmaya, üretim yapmaya, ihracat yapmaya, istihdamı artırmaya çalışan tüm yatırımcılara teşekkür ederim" ifadelerine yer verirken, Dostluk Grubu Tekstil A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Gümüşkaya ise, "Ülkemize özellikle ekonomik alanda açılmış aleni ekonomik savaşa, bizim burada yaptığımız bu yatırımın önemli bir cevap olduğuna inanıyoruz” dedi.

 

 

 

ZORLUOĞLU’NDAN İKİNCİ TEKSTİLKENT MÜJDESİ

 

Zorluoğlu, Van'da sadece kente değil, tüm Türkiye'ye moral olacak önemli bir yatırımı hizmete açtıklarını belirterek, şöyle devam etti: "Büyük mücadeleler vererek ayakta durmaya, üretim yapmaya, ihracat yapmaya, istihdamı artırmaya çalışan tüm yatırımcılara teşekkür ederim. Tekstilkent bir başarı hikâyesidir. Türkiye'nin başka yerlerinde de denenen ama hiç birinde Van kadar başarılı olan bir proje yok. Çok şükür şu anda yaklaşık bin 600 genç insanımıza iş, aş sağlıyor. Hedefimiz birinci etapta 2 bin 500 kişiye istihdam sağlamak. Yeni yatırım bizi bu hedefimize daha da yakınlaştıracak."

 

 

 

BİNLERCE KİŞİNİN İSTİHDAM EDİLDİĞİ BİR ALAN OLACAK

 

Tekstilkent'te büyük başarı elde edince bunun devam etmesi gerektiğini düşünerek Kalkınma Ajansı'nın 2018 programına Tekstil Kent-2 projesini aldıklarının müjdesini veren Zorluoğlu, bir kaç gün içinde aynı bölgedeki 80 dönümlük alanın irtifak hakkının kendilerine verileceğini açıkladı.  Zorluoğlu, Kalkınma Ajansı'nın maddi olanaklarıyla buranın alt yapısını tamamlayarak yatırımcıların hizmetine sunacaklarını anlatarak, "Tekstilkent bir kaç yıl içinde yaklaşık 5 bin kişinin istihdam edildiği bir alana dönüşecek. Bu yatırıma büyük katkı sunan Sayın Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize ve emeği geçen herkese teşekkür ederim." dedi.

 

 

 

VAN’DA 500 KİŞİYE İŞ KAPISI

 

Van’da Dostluk Grubu olarak Anadolu’nun değişik yörelerinde, faklı sektörlerde kendi başarılarını yakalamış arkadaşlar ile gönül birliğinin bir yansıması olarak bu yola çıktıklarının altını çizen ve Dostluk Grubu Tekstil A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Gümüşkaya, “Bugün ki tekstil ve konfeksiyon üretim tesisimizin açılışını hep birlikte yapmış olacağız. Tesisimiz bölgemiz de kurulmuş olan tekstil üretim iktisas alanında yaklaşık devletimiz tarafından yapılmış, 4 bin metre kare kapalı alana sahiptir. Yaklaşık olarak 7 milyon TL yatırımla gerçekleşmiştir. Tesisimiz, günlük olarak 3 bin adet gömlek üretim kapasitesiyle hizmet verecektir. Tesisimiz de tam kapasiteye ulaştığında, 500 kişilik yöre insanına istihdam sağlayacaktır. Tesisimiz de üretilecek ürünler önemli bir kısmı kendi grup markalarımıza, yine diğer ortaklarımızın grup markalarına, ülkemizdeki sayılı markaların üretimlerine ve ihraca ta yönelik üretim yapacaktır. Tesisimizin bölge adına herhangi pazarlama sorunu olmadan kurulmuş, nadide firmalarından birisidir. İnşallah geleceği de o nitelikte büyüme potansiyeli ile birlikte bölgeye yansıtmış olacaktır.”

 

 

 

“BU BAŞLANGICIN FARKLI GİRİŞİMLERİN MAYASI OLACAĞINA İNANIYORUZ”

 

Tesisin ortak girişim yatırım olarak başladığını ve bölgede ortak iş yapma kültürünün yerleşmesine büyük katkı sunacağını belirten Gümüşkaya, “İleride gururla bahsedeceğimiz, bir yapı olduğuna inanıyoruz.” İfadelerine yer verdi. Gümüşkaya, “Böyle bir ortamda ülkemize özellikler ekonomik alanında açılmış olan alani ekonomik savaşa karşılık bizim burada yaptığımız bu başlangıç yatırımı önemli bir cevap olduğuna inanıyoruz. Bizler batıda olan iş adamları ve girişimciler olarak her şeyden önce ülkemizin geleceğine inanıyoruz. Biz üretim yeteneklerine inanıyoruz. Bütün Dünya ile rahat bir şekilde ticaret yapabilme gücümüze inanıyoruz. Bu gücümüzü ilimizde ve bölgemizde sizlerle paylaşmanın gururunu yaşıyoruz. Biz bu bölge de sonuna kadar üretmeye, rekabet etmeye, istihdam oluşturmaya hazırız. Bu başlangıcın farklı girişimlerin mayası olacağına inanıyoruz.” Dedi.

 

 

 

“ON YILLARDIR BAŞARILAMAYAN BİR ORTAKLIĞIN İTTİFAKINA TANIKLIK ETTİK”

 

Enflasyon birlikte mücadele tedbirlerinin dün açıklandığını ifade eden, Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, “Bir önceki gün etkin maliye ve para politikaları konuşuldu. Geçen hafta farklı tedbir mekanizmaları ile ekonomi düzenlemeye çalışıldı. Bir ay önce yeni ekonomik yol haritası, iki ay önce orta vadeli program. Hâsılı uzun yıllardır hiç konuşulmadığı kadar ekonomi, ticaret, iktisat, üretim, ithalat, ihracat konuşmaya başladık ve bunların tümü ülkemizin ekonomik vaziyeti ve geleceğini daha güvenli temellere oturtmak için. Sıkıntılı günler geçiriyoruz. Bu bizim gerçeğimiz. Bütün bu olup bitenlerde ortağız. Kimimiz büyük, kimimiz küçük oranlarda. Hal bu ve ülke gündemi bundan ibaret iken sizlere ilham veren, içimizi ısıtan üç hikâyeden bahsetmek istiyorum. Son aylar içerisinde şehrimizde hayata geçen üç başarı hikâyesinden, üç hikâyenin ortak paydası ise bir vali, Van Valisi Murat Zorluoğlu, ilki bir yıl önce başladı. Cesur bir avuç girişimci Van Organize Tarım işletmelerinin yerel aktörler tarafından işletilmesi için bizi Valinin kapısına gönderdi. Boş dönmedik, bugün 200’e yakın ortağı ile on yıllardır başarılamayan bir ortaklığın ittifakına tanıklık ettik. Bu gün karlı bir yatırıma dönüştüğünü heyecanla izliyoruz.” İfadelerine yer verdi.

 

 

 

 

“ÜÇÜNCÜ HİKÂYE BU GÜN BURADA BAŞLIYOR”

 

İkincisi yılan hikâyesine dönüşen ve kamusal fırsata rağmen başlatılmayan bir eğitim yatırımı olduğunu belitten Takva, “Yine bir gurup girişimci büyük bir cesaret ve özveri Van Organize Sanayi Bölgesinde ortaklaşarak şehrimize örnek olacak teknik ve mesleki bir kolej inşa ettiler. Bu ortaklığın baş mimarı yine bir valiydi ve ilk tanıtım toplantısını bizzat organize edip bu girişimcilere Motivasyon sağladı. Üçüncü hikâye bu gün burada başlıyor. Birçoğu Van dışında yaşayan 15 girişimcinin bir araya gelerek 100 istihdamla başlattıkları bir hikâye. Yine bir ortaklık, yine birliktelik, yine cesaret ve stratejik bir şehir. Tabuları yıkan bu üç hikâye olmaz, imkânsız denen bir şeyi oldurdu, imkânsızı hale getirdi. Van şehri bir arada iş yapma kültürünü bu üç hikâyenin ortak paydası haline getirdi. Bu paydanın bir de pay sahipleri var elbette. Vali Zorluoğlu bu şehre gelinceye dek bu üçüncü hikâyenin başladığı alan ruhsatsızdı, yolsuzdu. Şimdi binlerce genç insana aş, iş yaratan bir kümelenmeye dönüştü.” Dedi.

 

 

 

“BÜYÜMEK İÇİN İTTİFAK ETTİK”

 

Takvan son olarak şunları söyledi: “Elbette tekstil kentin bu güne gelmesinde emeği olanların hakkını teslim etmemiz gerekir. Büyümek için ittifak ettik. Sonuç başarılı bir model. Bu üç hikâyede Van TSO’dan bahsetmeyeceğim. Gelecekte bu hikâyelerin önemi anlaşıldığında söz edecekler olacaktır elbette. Biz o zamana kadar bu hikâyelerin başarılı kahramanları karşısında saygıyla eğileceğiz. Tıpkı bu gün bu üçüncü hikâyenin kahramanı olan dostluk gurubunun saygın üyelerinin başardığı gurur verici yatırımın altına attıkları imzaya duyduğumuz heyecanlı saygı gibi.” Dedi.

 

 

 

DOSTLUK GRUBU’NA ‘TEŞEKKÜR VE İŞLETME ÜYESİ’ BERAATI

 

Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva yaptığı açıklamanın ardından Van Ticaret Odası, tarafından yönetim kurulu kararı ile düzenlenen ortalık girişimleriyle hayata geçirdikleri önemli işletme üyesi beraatı ve Van’a yapılan yatırımdan dolayı ‘Teşekkür Beraatı’ Dostluk Gurubu adına Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Gümüşkaya’ya verildi.

 

 

 

“BURADA ÇOK BÜYÜK BİR EKİP VAR”

 

Yağmura çamura rağmen bu tesisin yapıldığı ve yine yağmura rağmen güzel bir açılış yaptıklarını ifade eden Ak Parti Van Eski Milletvekili Burhan Kayatürk, “Tekstil kentin buraya gelmesinde ciddi emeği olan arkadaşlarımız var. Ben buranın kurulmasında emeği geçen Cevdet Yılmaz ve herkese teşekkür ediyorum. Ancak en büyük teşekkürü burada, çamur içerisinde burayı büyük bir kent haline getiren buranın çalışanlarına teşekkür ederim. Buralar çok büyük emek ve enerjiyle bu hale geldi. Bunun önemli olabilmesi içinde burada üretilenlerin satılması gerekiyor. Bunun satılması için burada çok büyük bir ekip var.”

 

 

“TÜRKİYE’NİN EKONOMİSİNE ÖNEMLİ BİR BÜST”

 

Kayatürk, “Dostluk Grup Başkanı Mehmet Avcı ve diğer üyeleri bugüne kadar Van’a büyük destekleri oldu. Şunu ifade etmek isterim ki Hayrettin Beyin burada işi hem çok zor, hem de yapacağı katkılar çok önemli. Hayrettin Bey Giresun’da, Karadeniz’in farklı yerlerinde, İstanbul gibi şehirlerde çok sayıda önemli mağaza ve firma için üretim yaptı. Bu da kendilerini tekstilde önemli bir noktaya taşıdı. Bu kadar zor ancak güzellikle kurulmuş bu tekstil kentte kendisinin gelmesi, o çizginin burada başlıyor olması bana göre önemli bir dönüm noktadır. Burada 2 önemli nokta var. Birincisi bugüne kadar bu tekstil kentte olan çabalara profesyonel bir çizgi gelmesi oldu. Van’dan Ankara’ya giden 50 grup vardı. O grupların neredeyse tamamı önemli firmalarla Irak’a gitti. Bu giden gruplar önemli işler yapıyor. Onların ihracatı Van’ın toplam ihracatının muhtemelen 10 katı kadardır. Dolayısıyla bugün çok önemli bir başlangıç oluyor. Ben bu başlangıcı önemsiyorum. Bu girişimin Van’ımıza, bölgemize ve Türkiye’de hassas ekonomiye hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Allah’ın izniyle biz bugün tüm Türkiye’nin ekonomisine önemli bir büst olduğumuzu düşünüyorum.” Dedi.

 

 

“BU HEPİMİZ İÇİN MUTLULUK VERİCİ”

 

Açılışı birlikte idrak etmek üzere toplandıklarını ve ümit verici, mutlu bir açılış olduğunu ifade eden, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, “Bundan sonra ki, yatırımlar içinde inanıyorum ki cesaret verici olacaktır. Bugün tekstil kentin konuşulduğu ilk günleri hatırlıyorum. İşte burada tekstil kent nasıl olacak, işleyecek mi, işlemeyecek mi? Ama bu işin kahramanı olan başta sayın vekilimiz ile zaman zaman konuştuk. Van’a yatırım olur mu, İş adamları gelir mi? Bugün bu mutlulukların üstüne birde Vanlı iş adamlarımızın gerek Van’da yatırım yapan ve gerekse, Van’ın dışında yatırım yapan iş adamlarımızın açmış olduğu bu güzel işletmeyle, bu güzel fabrikayla, birlikte tekrar bir araya geldik. Yani tekstil kent burada binlerce insana istihdam edildiği, fabrikaların harıl harıl çalıştığı bir yer olmuş oldu. Ülkemizde, inşallah kısa sürede atlatacağımız ekonomik sorunları yaşadığımız dönemlerde burada fabrika açıyoruz. Bu hepimiz için mutluluk verici, Van’ımız için mutluluk verici, ülkemiz için mutluluk verici, dolasıyla bu süreci bu tekstil kentin bu noktaya kadar gelmesinde emeği geçen herkes teşekkür ediyorum.” 

 

 

DOSTLUK GRUBU’NDA KİMLER YER ALIYOR

 

İşte Dostluk Grubunda yer alan iş adamları: Hayrettin Gümüşkaya, Mehmet Avcı, Emel Elik Zaloğlu, Aydın Altun, Evrim Rızvanoğlu, İshak Sevimli, Sinan Sevimli, Sevgi Başıbüyük, Teyvik Halitoğları, Adnan Bayram, Adnan Aydın, Ceren Altay, Abdulnasır Çetin, Serdar Kartal, Çoşkun Aslanparçası ve Abdulcabar Horuz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim