Van’da 2011 yılında yaşanan 2 büyük depremin ardından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Kocaeli-Van Dostluk Parkı yıkılacak. Büyükşehir işletmeleri yıkarak Dosluk parkını yeniden inşa etme kararını alırken parkın mevcut işletmecileri ise kararın yasal olmadığı savunuyor.

 

Van’da 2011 yılında yaşanan 2 büyük depremin ardından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Edremit İlçesinde yapılan Kocaeli-Van Dostluk Parkı’nın içinde bulunan işletmelerin yıkılacağı belirtildi. İddiaya göre parkta bulunan 6 işletmeden 5’i kaçak olarak işletilirken halka açık olan alanların büyük bölümü de ruhsatsız olarak ticari amaçla kullanılıyor. Van Büyükşehir Belediyesi’nin daha önce de işletme süresinin bittiği ve ruhsatsız olduğu gerekçesiyle mühürlediği, ardından da yargıya taşınan o parkla ilgili büyükşehir çalışmaları resmen başlatırken park işletmecilerinden karara tepki geldi. Büyükşehir’in resmen duyurduğu parkın yenileme çalışması bugün start alacakken parktaki işletmeler de bugünden itibaren boşaltılacak. Vali Münir Karaloğlu aracılığı ile iki şehrin dostluğunu simgelemesi nedeniyle ‘dostluk’ adı verilen parkın yeni ismi de Edremit ‘Sahil’ Park olurken alanda büyük bir değişim dönüşüm yaşanacak.

 

“İZNİMİZ OLMASINA RAĞMEN İZNİMİZİ YETKİLİLER GÖRMÜYOR”

Van’da 2011 yılında yapılan ‘Dostluk’ parkı Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkılıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Edremit’te yapılan ve o tarihten bu yana Van’ın en gözde merkezlerinden biri olan parktaki 6 işletmeden 5’i yıkılacak. Büyükşehir yıkılacak olan 5 işletmenin kaçak olduğu nedeniyle yıkım yapılacağını açıklarken işletmeci ise ‘İznimiz’ var diyerek yıkımın yasal olmadığını savunuyor. Konuya dair görüştüğümüz işletme sahiplerinden Ömer İnanç, 4 yüz metre karelik alanın haricindeki yerlerin usulsüz ve izinsiz yapıldığının iddia edildiğini kaydederek, “İznimiz olmasına rağmen bu izni belediye yetkilileri görmüyorlar. Böyle bir izin yok diyorlar. Fakat bizim izin dosyalarımız özel idare tarafından onlara teslim edilmiş. Dönemin valisi Münir Karaloğlu’nun bize verdiği izin var.” şeklinde konuştu.

 

5 TANE İŞLETEME YIKILACAK!

Bunların haricinde 3 yıl ve artı 7 yıl bir kira sözleşmelerinin olduğuna işaret eden İnanç, “Ancak artı 7 yıl kararı meclis tarafından kabul edilmedi. Şimdi bize gelip 3 yılınızı tamamladınız çıkın diyorlar. Ve çıkarken izinsiz olduğunu iddia ettikleri binaları da yıkın diyorlar. 16 Haziran’da yıkılma kararının alındığı bilgisi yazılı olarak bize geldi. Bize verilen bir 10 günlük bir süre vardı. Bu süre içerisinde o işletmeleri yıkıp kaldırmamızı istediler. Ve bizim yıkmamızı istiyorlar. 6 tane dükkân var o alanda. O dükkânların 5 tanesi yıktırılacak sadece bir tanesi ayakta kalacak.” İfadelerini kullandı.

 

130 İNSAN SOKAĞA ATILACAK!

Yaşanan sıkıntıya dair herhangi bir yasal süreç başlamayacaklarını belirten İnanç, “Orada şuan 130 çalışan var ve büyükşehir belediyesi böyle bir ayda onları işsiz bırakıp kapı dışarı ediyor. En azından bayrama kadar bekleyebilirlerdi. Ramazan da o insanlar evlerine ekmek götüremeyecek. Bu durumu defalarca dile getirmemize rağmen hiçbir yerde muhatap bulamadık. Bizim yetkililere çağrımızdır. Orada çalışanlar yine kiralarını belediyeye versin. En azından bayrama kadar o kadar insan mağdur edilmesin. Bizim en büyük sıkıntımız o insanların içinde olduğu durumdur.” Dedi.

 

DAHA ÖNCE DE MÜHÜRLENMİŞTİ!

Öte yandan daha önce de sözleşmesi tartışma konusu olan o park Edremit Belediyesi tarafından alınan kararla uyarılmış ve Büyükşehir Belediyesi tarafından mühürlenmişti. Kocaeli-Van Dostluk Parkı’ndaki işletmeler, sözleşmelerinin bitmesi gerekçesiyle Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı tarafından mühürlenmesi, iş yeri sahipleri ve işçilerin tepkisine neden olmuştu. Duruma tepki gösteren işletme sahiplerinden Bülent Uslu, “

“Ruhsatımız var, vergi levhamız var ve biz burada yasal çalışıyoruz. Belediye yetkilileri bizlere parkın halka açık olduğunu söylüyorlar. Burası ilk günden beri zaten halka açık. Halk istediği yerde oturabiliyor, çayını içebiliyor, piknik yapabiliyor. Ayrıca belediye her tarafın ticari alana dönüştürüldüğünü iddia ediyor. Böyle bir şey yoktur.” demişti. O tarihten sonra tekrardan hizmete açılan park bu zamana kadar yeniden hizmet vermeye başlamıştı.

 

BÜYÜKŞEHİR: BİN 672 METRE ALANIN HEPSİNDE KAÇAK YAPI VAR

Öte yandan konuya dair bilgi veren Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı yetkilileri, Kocaeli Parkındaki işletmelerinin birçoğunun kaçak yapı olduğuna dikkat çekerek, “Kocaeli-Van Dostluk Parkı 10 Ağustos 2011 tarihinde işletmecilerle sözleşme imzalandı. İmzalanan sözleşmenin 3 yıllık bir süresi var ve bu süre 10 Ağustos 2014 tarihinde sona erdi. Süre tamamlanınca zabıta ekiplerimizce parktaki işletmeler mühürlendi. İşletme sahipleri kira sözleşmesindeki mücbir sözleşmesinden dolayı işletmelerin mühürleri mahkeme kararıyla bir süre açıldı. Ama mahkemenin verdiği sürede bitti. Ayrıca 400 metre karelik alanda sadece bina yapılacağı belirtildiği halde bin 672 metrekarelik alanın hepsinde bina yapılmış ve bu binaların hepsi izinsiz yapılardır. Kocaeli-Van Dostluk Parkı’ndaki işletmeler 29 Haziran’da tamamen boşaltılacak ve kaçak olan işletmelerde yıktırılacak. Yeniden bir ihale süreci başlatılacak.” İfadelerine ye verdi.

 

DOSTLUK GİDİYOR SAHİL PARK GELİYOR!

Van Büyükşehir Belediyesi'nin 2015 yılı içerisinde yapacağı önemli çalışmaların başında yer alan 'Edremit Sahil Parkı'nın çalışmaları da dün resmen kamuoyuna duyuruldu. Büyükşehir tarafından diğer çalışmalarla birlikte duyurulan proje ile ilgili bilgiler verilirken açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Edremit yolu üzerinde Merit Otel yanında Van Gölü kıyısında bulunan 11 bin metrekarelik alan üzerinde yapımına başlanan park yılsonunda tamamlanarak halkın hizmetine sunulacak. Genel olarak insanların dinlenebileceği bir alan olarak tasarlanmış ve manzara hâkimiyetine göre oturma alanları oluşturularak, halkın Van Denizi buluşması sağlanacak. Ayrıca, Büyükşehir Belediyesi Edremit Sahil Parkının tüm aydınlatma ve diğer enerji giderlerini güneş enerjisinden sağlayacak.”


ŞEHRİVAN ÖZEL – MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim