ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ- Ünlü Doktor Mehmet Öz, TMZ Dergisi'ne verdiği bir röportajda kahvaltının gereksiz olduğunu ve yasaklanması gerektiğini söylemesine tepkiler çığ gibi çoğaldı. Bu tepkilerin en büyüğü Van’dan geldi. Kahvaltının başkenti olarak bilinen Van’ın meşhur kahvaltıcıları Dr. Mehmet Öz’ün açıklamasının yanlış ve yersiz olduğuna dikkat çekerek, Van’a davet etti.

Amerika’da yaşayan dünyaca ünlü Doktor Mehmet Öz’ün TMZ Dergisi'ne verdiği bir röportajda kahvaltının gereksiz olduğunu ve yasaklanması gerektiğini yönündeki açıklamasının ardından tepkiler çoğaldı. Gazetemize açıklama yapan Van’ın meşhur kahvaltıcıları Dr. Mehmet Öz’ün açıklamasının yanlış ve yersiz olduğuna dikkat çekti.

KAHVALTI AŞTIR, SAĞLIKTIR

Bak Hele Bak kahvaltı Konağı İşletmecisi Yusuf Konak Şehrivan Gazetesine verdiği demecinde, Dr. Mehmet Öz’ü eleştirerek, kahvaltının Van’a ait olduğuna dikkat çekti. Konak, “Van Kahvaltısı şifadır, tarihtir. Sayın Öz sizi de Van’a davet ediyoruz, gelin ve görün. Kahvaltıyı görmeden tatmadan hakkında açıklamalar yapmayın. Gelin ve yerinde görün. Biz Van Kahvaltısı olarak Guinness’e girdik. Ve bize bu rekoru yine Amerika verdi. Kahvaltı aştır, sağlıktır. Gelin tadın sonra açıklama yapın.” Şeklinde konuştu.

KAHVALTI YAPMAYANLAR GÜNE YENİLGİ İLE BAŞLAR

Van’ın meşhur kahvaltıcısı olarak bilinen Sütçü Kenan kahvaltı salonu işletmecisi Akif Coşkun ise Şehrivan’a yaptığı açıklamada, Dr. Mehmet Öz’ün hayatı boyunca Van’a gelmediğini ve hiç Van Kahvaltısı yapmadığını ifade ederek, Dr. Öz’ün Van Kahvaltısı hakkında bilgi sahibi olmadığını belirtti. Coşkun, “Mehmet Öz ve başkaları istiyorlar ki Amerika’daki insanlar gibi glikozla üretilen şuruplarla kahvaltı yapılıp ve obez olan insanlar olmamızı istiyorlar. Bizler burada kendi işimizi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Van Kahvaltısını çok sevenler olarak bizler bu düşünceye karşıyız. Sabah kahvaltısını yapmadan işe başlayanlar hayata bir sıfır yenilgi ile başlıyor.” İfadelerini kullandı.

“MEHMET BEYİ VAN’A KAHVALTI YAPMAYA DAVET EDİYORUZ”

Coşkun açıklamasının devamında, Van kahvaltısı dünya çapında Guinness’e girdiğini hatırlatarak, “Ve şuan UNESCO yolunda ilerliyoruz. Buraya gelen turistler Van kahvaltısına akın ediyorlar. Sabah kahvaltısı altın değerindedir, öğle yemeği bronz, akşam yemeği ise olsa da olur olmasa da. Sabah kahvaltısı çok önemli bir öğündür. Dünyaca herkes tarafından onaylanmış. Mehmet Bey böyle bir açıklama yaptı ancak çok yanlış bir açıklama yapmış kendileri. Mehmet beyi Van’a kahvaltı yapmaya davet ediyoruz.” diye konuştu.

ÖZ NE DEMİŞTİ

Öz, yaptığı açıklamada “Bence 2020'de yapılacak ilk şeylerden biri kahvaltıyı yasaklamak olmalı. Kahvaltı yapmamız gerektiğini düşünmüyorum, bu bir reklam aldatmacası. Ne yazık ki onlarca yıldır bu konudaki dogmaların birçoğu reklamlardan çıktı ve bunlar aslında sağlığımız hakkındaki gerçeklere dayanmıyordu.” ifadelerini kullandı.

Mehmet Öz, yapılacak en akıllıca şeyin kahvaltıyı tamamen hayatımızdan çıkarmak olduğunu dile getirdi. Pek çok insanın sabah uyandığında yaptığı ilk şeyin aç olmasa bile 'kahvaltı yapmak' olduğunu belirten Dr. Mehmet Öz, bunun yerine haftanın her günü 'brunch' yapmanın çok daha sağlıklı olduğunu söyledi.

Sabahları açlık yaşayanlar hakkında da konuşan Öz, bu durumun muhtemelen bir anda yemek yemeyi kesmek nedeniyle olduğunu kaydetti. Dr. Öz, gece yenen kızartma gibi yüksek karbonhidratlı besinlerin de açlıkta etkili olduğunun altını çizdi.

Editör: TE Bilisim