Devlet Su İşleri (DSİ) Van 17’inci Bölge Müdürlüğü’nün geçtiğimiz haftalarda ilana çıkan ve gerçekleştirilen İş Güvenliği Uzmanı ve İş Yeri Hekimi ihalesinin öncesinde gazetemize konuşan Van Büyükşehir OSGB adlı şirket yetkilisinin 'skandal' iddialarına DSİ'den yalanlama geldi. DSİ'nin ihale şartlarındaki maddeler ile adrese teslim ihale yaptığını iddia eden bir açıklama yapan Büyükşehir OSGB Ayhan Timur'un iddialarını cevaplayan DSİ 17. Bölge Müdürlüğü haber ile ilgili de bir tegzib metni paylaştı.

DSİ 17'inci bölge müdürlüğü o haberle ilgili şu ifadeleri kullandı:

İdaremiz tarafından 25.11.2014 tarihinde yapılan "Van ve Hakkari İş Güvenliği Uzmanı ve İş Yeri Hekimi Hizmet Alımı İşi İhalesi" öncesi gazetenizin 22 Kasım 2014 günkü nüshasında "DSİ Van Müdürlüğü Hakkında Şok İddia" ana başlığı ile verilen haberde adının Ayhan Timur olduğu belirtilen bir firma yetkilisi ve iş güvenliği uzmanının ağzından özetle idaremizce yapılacak ihalede istenen TSE belgesinin haksız şart ve çifte standart oluşturduğu, kendi firmaları ve Van'daki bir çok firmada bu belgenin bulunmadığı, ihalenin açık ihale olmasına rağmen ardının kapalı olduğu, TSE şartının Van için yapılan ihalede istendiği halde, aynı cins iş için müdürlüğümüzce ilana çıkılan Muş ihalesinde istenmediği, TSE belge şartının Van'daki tüm şirketlerinin tepkisini çektiği, Van'daki şirketlerin DSİ'yi ihaleyi birilerine peşkeş çekmek için suçladığı gibi beyanlara yer verilerek kurumumuz zan altında bırakılmıştır. ISO 9001-2008 belgesi hangi iş kolunda olursa olsun faaliyet gösteren tüm ciddi firmaların kalite adına alması gereken bir belgedir. Kalı ki; istenilen belge kurumsal yapısını oluşturmuş firmalarca ihale ilan süresi içerisinde dahi temin edilebilece bir belge olup bu hali ile ilgili belgenin istenmesini rekabeti engeller bir yönü bulunmamaktadır.

İstenilen bele 25.11.2014 ihale tarihi itibari ile Van ilinde bulunan toplam yedi OSGB firmasının beşinde bulunmaktadır. 25.11.2014 tarihinde yapılan ihaleye beş firma teklif vermiş ve katılmıştır. Hiçbir firmadan ne ihale öncesi ne de ihale sonrası bu belgenin istenilmesi ile ilgili yazılı ya da sözçlü herhangi itiraz olmamıştır. Zaten ihaleye beş firmanın teklif vermesi demek ihale dökümanına itirazlarının olmadığı anlamına gelmektedir. İlgili firma yetkilisi kendi firmalarında olmayan bir belgenin Van'daki dier firmalarda olmadığını söyleyerek hem yalan beyanda bulunmuş hem de kamuoyunu yanlış yönlendirmiştir. 

Haberda aynı ilan ile ihaleye çıkılan Muş'ta bu belgenin istenmediği bunun çifte standart oluşturduğu iddia edilmiştir. Muş'ta aynı ilan ile ihaleye çıkılmamış bu ihalenin farklı bir yer ve zamanda yapılacağı bir ilan ile duyrulmuştur.b

31 Ocak 2013 tarih ve 28545 sayılı Resmi Gazetede Yayınlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmenliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 2/0 maddesinde: "OSGB'ler kuruldukları il ve sınır komşusu illerde hizmet sunmaya yetkilidir. Sınır illerin dışında hizmet verebilmesi için bu yönetmelikte belirtilen şartları sağlayarak o illerde şube açılması zorunludur." denilmektediri. İşbu nedenle Muş ilindeki iş için Van'daki firmaların hizmet vermesi mümkün değildir. Gerek bu hüküm gerekse de Muş ilinde sadece bir OSGB firmasının bulunması ve 2014 yılının ikinci yarısında yetki alması, Bitlis ilinde ise yetki almış bulunan iki OSGB firmasının ikisinin de 2014 yılı içerisinde kurulması ve henüz bir yıllık bir faaliyet hayatının dahi olmaması nedeniyle, Muş için yapılacak ihalede İSO 9001-2008 belgesi idaremizce istenmemiştir. Ancak Büyükşehir statüsünde olan ve çalışan sayımızın fazla olduğu Van'da kurumsal yapısını tamamlamış yedi adet OSGB firması yer aldığı için kalite anlamında bu belgenin istenmesi idaremizce uygun bulunmuştur. Şayet Van'da yer alan firmaların Muş iline de teklif vermesinde yasal açıdan bir sıkıntı olmasaydı ayrı ihaleye çıkılmayacak Bölge Müdürlüğümüz sınırları içindeki iller kapsayacak şeklide tek ihale yapılaca ve bu belge yine istenecek idi. Bu durum irdelenmeden tamamen çarpıtma yapılarak sanki idaremizin Van'daki firmalara özellikle zorluk çıkardığı algısı oluşturulmaya çalışılmıştır. Kamuoyunun bilgisine sunulur."

Editör: TE Bilisim