Ömer Faruk TOKTAŞ-Şehrivan ÖZEL


Van Gölü konusunda her defasında atıkların tehlike sinyalleri verdiğini dile getirip muhatapları tedbir almaya davet eden Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık’tan bu kez de hava kirliliği uyarısı geldi. Yardım kömürlerinin dağıtılmaya başladığı şu sıralar erken uyarılarda bulunan Kalçık dağıtılan bu kömürlerin kalitesinin raporlara siyasi rant ve çıkar ilişkilerinden dolayı doğru yansıtılmadığını belirtti

Maddi durumu iyi olmayan vatandaşlara Kış aylarında yakıt olarak kullanmaları için Başbakanlık tarafından dağıtılan kömürler halka şimdiden ulaştırıldı. En son geçtiğimiz hafta konu ile ilgili verileri Şehrivan ile paylaşan İpekyolu Kaymakamı Sabri Uzun sadece İpekyolu ilçesinde 25 Bin Ton Kömür dağıtımının tamamladığını açıkladı. Depremden sonra Van’da iki yeni ilçe kurulması ve her ilçede yeni toplu konutlar yapıldığı da düşünüldüğünde gelir seviyesi düşük ailelerle birlikte dağıtılacak olan bu kömürlerin kullanımın ardından meydana gelecek kirlilik çevrecileri harekete geçirdi. Zira her yıl dağıtılan bu kömürler gelir seviyesi düşük olan ailelerin içini ısıtırken, Van’ın da havasına her geçen gün biraz daha zarar veriyor…

İŞİN İÇİNDE RANT VAR!

Çevre denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık dağıtılan kömürlerin yarattığı kirliliğe açıklık getirdi. Dağıtılan kömürlerin ihtiyaç karşılama amaçlı değil, siyasi rant sağlamak için dağıtıldığını belirten Kalçık kömürün kalitesinin düşük olduğu için normalden fazla is yaydığını vurguladı. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Kalçık “Van’da sanayinin fazla gelişmemiş olmasına rağmen ciddi bir kirlilik yaşanıyor. Bu kirliliğin en büyük nedeni şu anda yardım amaçlı dağıtılan kömürdür. Her Kış biz bu kirliliğin savaşını veriyoruz. Dağıtılan kömürün kalitesinin çok düşük olduğunu ve bu kömürden vatandaşların zehirlenme noktasına geldiğini söylüyoruz.” İfadelerini kullandı.

‘KAŞ YAPAYIM DERKEN GÖZ ÇIKARILMAMALIDIR’

Daha önce birçok kez bu konuda ilgili noktalara başvurduklarını belirten Kalçık “Van’da sanayinin fazla gelişmemiş olmasına rağmen ciddi bir kirlilik yaşanıyor. Bu kirliliğin en büyük nedeni şu anda yardım amaçlı dağıtılan kömürdür. Her Kış biz bu kirliliğin savaşını veriyoruz. Dağıtılan kömürün kalitesinin çok düşük olduğunu ve bu kömürden vatandaşların zehirlenme noktasına geldiğini söylüyoruz. Siyasi rant ve çıkar ilişkilerinden dolayı kömürün kaliteli olduğuna dair gerçeği yansıtamayan raporlar gösteriliyor. Oysa gözle görülebilecek ve nefes alırken hissedilebilecek kadar bir kömür kirliliği var. Daha önceden bu konuyu Sayın Vali ile de görüştük. Sayın Valimiz ‘Milli işçilerimizin milli kömürünü kullanacağız ve milli gelire katkı sunacağız.’ Diyor. Sonuçta sosyal devlet olmanın birinci koşulu soğuk şartlarda yaşayan yardıma muhtaç ailelere yakıt yardımı yapmaktır. Bununla birlikte kaş yapayım derken göz çıkarılmamalıdır. Vali Bey’e aynen bu öneriyi getirdik. Bu kirliliğin nedeni eğer kömür ise bu nedenler ortadan kaldırılmalıdır. Tabi kömür bir zorunluluktur. Eğer böyle bir zorunluluk varsa yıkanmış ve kaliteli kömür kullanılmalıdır. Kirletme oranı az ve hijyeni fazla tehdit etmeyecek bir kömür kullanılmalıdır. Bu konuda Belediye Başkanı ile de görüştük. Şehrin temizliği ile belediye ilgileniyorsa kirlilik yaratacak bir kömür şehir merkezine sokulmamalıdır. İpekyolu Kaymakamı Sabri Bey geçen yaptığı bir açıklamada 25 Bin Ton kömür dağıttıklarını söyledi fakat bu çevreyi ciddi ölçüde zarar uğratacak bir rakamdır. Bunun bir ihtiyaç olduğu doğrudur ama böyle bir miktarda kömür getirilecekse kömür niteliği göz önüne alınmalıdır.” Dedi.

‘DOĞALGAZ’IN OLMAMASI DA BİR KİRLİLİK NEDENİ’

Kömür kirliliğinin doğalgaz alt yapısının olmamasına dayandığını belirten Kalçık “2011 depreminden sonra 15 Bin’in üstünde konut yapıldı. Bu yapılan konutların hiçbir tanesinde doğalgaz bulunmuyor. Çağdaş bir kent iseniz eğer doğalgazın kömüre oranla kullanımı daha fazla olmalıdır. Doğalgaz ağları henüz tam anlamı ile hazır hale getirilmediği için kullanılamıyor. Hâlbuki bugün sokakta vatandaşlara sorsanız yarısından fazlası doğalgaz kullanmak istediklerini söyleyecektir. Doğalgaz ağlarının örülmesi bu hız ile devam ederse eğer 20 yıl sonra bu şehir doğalgaza tam anlamı ile ya kavuşur ya kavuşmaz. Bana göre doğalgaz bir altyapı çalışmasıdır. Fikrimce bir lojman ya da yerleşim alanı yapılmadan önce bu alanın doğalgaza hazırlanması şarttır. Edremit’te Kış aylarında yakılan kömürlerden çıkan duman resmen o bölgeye hâkim oluyor. Bu yüzden yetkililer kömür konusunda ki bağlantıları tekrardan gözden geçirmelidir. Belediye’de bu konuda daha duyarlı davranarak şehre giren kömürün niteliğine dikkat etmelidir. Van gibi bir şehirde insanların sağlığını tehdit eden bu mikrobun olmaması gerekiyor. Ekonomik durumu kısıtlı olup da bu kömürden faydalanan vatandaşlarımızda daha bilinçli olmalıdır. Burada verilen kalitesi çok düşük kömürler oy devşirme amaçlı ve kazanç amaçlı veriliyor. Kömür firmaları birkaç sahte belge ile sattıkları kömürün kalitesinin iyi olduğunu gösterebiliyor.” Diyerek ekledi.

“25 BİN TON DEVASAL BİR RAKAM”

Dağıtılan 25 Bin Ton kömürün İpekyolu için devasal bir rakam olduğunu belirten Kalçık “Bizim toplumumuzda şu an kömür lazım olsa da olmasa da ücretsiz dağıtıldığı için alınıyor. İşte nasıl olsa bedava kömür bugün lazım olmasa yarın lazım olur düşüncesi hâkim. Şu anda vatandaşlar arasında hepimiz çok iyi biliyoruz ki durumu zannedildiği kadar kötü olamayan kişiler bile gidip başvuru yaparak kömür alabiliyor. Kömür kalitesiz olduğu ve hunharca dağıtıldığı için de vatandaş banyosunda bile soba yakıyor. Bu kömürün kullanımı konusunda bir duyarlı vatandaş bilinci oluşturulmalıdır. Biz bu Dünya’da emanetçiyiz. Gelecek nesillere daha yaşanılır bir Dünya bırakmak için bu tür sorunlar karşısında sesimizi duyurmalıyız. Ben ısınayım ne olursa olsun gibi bir mantığın olmaması gerekiyor. Zaten önceden de belirttiğim gibi kömürün verildiği kişilerin çoğu yatı, katı olan kişiler. Buda gösteriyor ki kömür ihtiyaçtan çok siyasi amaçlı dağıtılan bir malzemeye dönüşmüş. 25 Bin Ton kömürün de sadece İpekyolu İlçesi için devasal bir rakam olduğunu düşünüyorum. Bu rakamları bir de Tuşba ve Edremit açısından düşündüğümüzde pek de mantıklı bir rakam olmadığını görüyoruz. Ya rakamlar tam anlamı ile gerçeği yansıtmıyor ya da bu miktar farklı amaçlar doğrultusunda kullanılıyor. Bu yüzden gelen miktarın ve dağıtılan ailelerin ne kadar kömüre gereksinim duyduğunu iyice irdelemek gerekiyor. Çevreye yaşatılan bu sıkıntı kısa sürede çözüme kavuşturulmalıdır. Yetkililerin bu konu ile ilgileneceğini düşünerek sözlerimi noktalıyorum.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim