Tarihler yeniden 15 Temmuz’u gösteriyor... Geçtiğimiz yıl bugünün akşamında Türkiye son zamanların en alçak darbe girişimine şahitilk etti. 28 Şubat’lar, postmodern darbeleri hafızalarından silemeyen Türkiye, bu kez FETÖ ihanet çetesinin kendi halkını bombaladığı bir darbe girişimini gördü. Fakat tarihe geçecek bir direniş ile halk bu kez darbeye dur dedi. Tankların önüne yatanlar, uçakların ateşine göğüs gerenler, Ömer Halis Demir gibi alçaklara kurşun sıkanlar o gün o darbeye dur dedi. Van da Türkiye’nin 81 ilinde olduğu gibi o direnişte askerin kendi halkına darbe yapmasına izin vermeyen iller arasındaydı. Halk daha ilk saatlerden sokaklara indi, darbecilere karşı ‘Allahu Ekber’ler ile ülkesini savundu. Okçular tepesinde ve kentin dört bir yanında darbenin karşısında durdu. Şimdi o darbenin yıl dönümünde Van bu kez 15 Temmuz Destanı’nında yeniden nöbette buluşuyor. 

 

 

Türkiye 2016 yılı 15 Temmuz'da tarihinin en uzun gecesini yaşadı. TSK içinde kümelenen ve FETÖ bağlantılı olan bir grup darbe teşebbüsünde bulundu. 16 Temmuz sabahı büyük ölçüde bastırılan darbe girişimi, arkasında onlarca olay bıraktı. 15 Temmuz hain darbe girişimi sonucu 248 vatandaşımız şehit edilirken, binlerce vatandaşımızda gazi oldu. Gece başlayan darbe teşebbüsü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ve vatandaşların sokağa çıkmasıyla bastırıldı. Tüm ülkede olduğu gibi Van’da da binler sokağa çıkarak, günlerce sokakta nöbet tuttu.

 

Türkiye 15 Temmuz 2016'da tam 36 yıl sonra Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu bazı generallerin ve askeri personelin içinde olduğu darbe girişimiyle karşı karşıya kaldı. İhanet girişimi halkın sokağa çıkması ve TSK içindeki çoğunluğun destek vermemesi üzerine akamete uğradı. Bu cunta girişiminin bilançosu ise çok ağır oldu. Türkiye'nin en uzun 48 saatinde 248 kişi şehit oldu, 2196 vatandaş ise yaralandı. Türkiye, darbe girişimi karşısındaki kararlı direnişiyle dış aktörlerin oyununu bozarken İslam dünyası için de bir umut ışığı olduğunu gösterdi.

 

 

VAN DARBEYE KARŞI DİK DURDU

İhanet girişimi halkın sokağa çıkması ve TSK içindeki çoğunluğun destek vermemesi üzerine akamete uğrarken vatandaşlar başka bir girişime karşı günlerce sokakta demokrasi nöbeti tuttu. Vanlılar da 15 Temmuz gecesi ve sonrasında milletin topyekûn mücadelesine omuz verip destek verdi. İstanbul ve Ankara'da yaşanan gelişmelerin ardından Van’da da vatandaşlar ellerinde Türk bayrakları ile AK Parti İl Başkanlığı'nın olduğu alanda toplandı. Türk bayrakları, Cumhurbaşkanı ve hükümete destek veren kalabalık alanlardan ayrılmayacağını söylerken, kalabalık her geçen saat daha da arttı. Giderek sayıları artan kalabalık daha sonra Beşyol mevkiinden Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı’na doğru ellerinde Türk Bayrakları ve Erdoğan’ın posterleriyle yürüyüşe geçti. Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı’na yüz metre kala etten duvar ören polis ekipleri, anonslarla vatandaşlara sağduyulu davranmaları için uyarılarda bulunurken, yapılan anonsların ardından vatandaşlar polise sevgi gösterisinde bulundu. Vatandaşlar polis zırhlı araçlarının üzerine çıkarak, protestolarına devam ettirdi. Bir süre burada protestolarını sürdüren kalabalık daha sonra polis aracının üzerinde ezan okunmasının ardından polisin talimatıyla Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı önünden ayrıldı.

 

 

VANLILAR MEYDANI TERK ETMEDİ

Van’da darbe girişimine yönelik tepkilerini sürdüren Vanlılar günlerce meydanlardan ayrılmadı. 15 Temmuz akşamı binlerce kişinin katılımı ile sokaklarda darbe girişimine tepkisini gösteren Vanlılar, günlerce sokaklara inerek desteğini sürdürdü. Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi tarafından Beşyol Meydanı kurulan platformdan tepkilerini dile getiren Vanlılar her akşam bu meydana akın etti. Siyasi parti temsilcileri başta olmak üzere birçok vatandaş da günlerce meydanlarda Demokrasi Nöbeti tuttu.

 

 

İLÇELER DE OMUZ VERDİ!

Van merkezde darbe girişimine karşı tepkilerini dile getiren vatandaşlara ilçelerden de büyük destek geldi. Van’ın bütün ilçelerinde de aynı tablo yaşanırken, vatandaşlar günlerce meydanları terk etmeyerek, olası darbe girişimine karşı dimdik ayakta durdu. İlçe halkı ve partililer her gece sabah namazına kadar meydanlarda tepkilerini dile getirirken, sabah namazı kılıp ülke huzurunun bozulmaması için dua etti.

 

 

OKÇULAR TEPESİ MEKAN OLDU

Vanlılar Türkiye’deki o direnişin parçası olurken, Vanlıların nöbeti günlerce, aylarca devam etti. Van halkı o günlerde bir gün bile sokağı terketmedi. Her gece sabahlara kadar Okçular tepesinde nöbet tutuldu, Van ülkesi ile bayrağı ile tek vücut oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın nokta koymasına kadar da Okçular tepesini terketmeyen Van, şanlı testanın en unutulmaz parçalarından biri oldu. O darbenin 1’inci yılında Van yine o Destan’ı hatırlıyor ve etkinlikler ile şehitlerini anıyor, gazilerine dualar ediyor. 

 

 

Editör: TE Bilisim