ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ- Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın öncülüğünü yaptığı Dünya Kahvaltı Günü dün itibariyle resmen start aldı. Yaklaşık bir yıldır hazırlığı yapılan ve son birkaç haftadır sadece Türkiye değil dünyanın birçok yerinde konuşulan bir etkinlik olarak öne çıkan Dünya Kahvaltı Günü etkinliği ile Van Kahvaltısı gün boyunca dünyada en çok konuşulan konulardan birisi haline geldi. Kahvaltının başkenti Van Guinness Rekorlar Kitabı’na girdiği ‘Dünyanın En Kalabalık Kahvaltı Sofrası’ etkinliğinden sonra bir kez daha dünya gündemine damga vurdu.

2014 yılında gerçekleştirilen çılgınca bir etkinlik ile dünyaya adını duyuran Van, 50 binden fazla insanın katılımıyla gerçekleştirdiği Dünyanın En Kalabalık Sofrası rekorundan sonra dün de milyonlarca insana Van Kahvaltısı markasını duyurdu. Van TSO’nun öncülüğünde uzun süredir hazırlanan Dünya Kahvaltı Günü, ilk kez dün start aldığı etkinlik ile dünyanın dört bir tarafına ulaştı. Sabahın erken saatlerinden başlayarak kahvaltı sofralarının fotoğraflarını, videolarını çekerek sosyal medyada paylaşmaya başlayan vatandaşlar, kısa sürede Dünya Kahvaltı Günü ve Van Kahvaltısı’nın dünya genelinde en çok konuşulan gündemler arasına girmesini sağladı. Son birkaç haftada yoğun emeklerle öne çıkarılan ve müthiş bir tanıtım kampanyası ile hem Türkiye hem dünyanın önemli isimlerin de sürece dahil edildiği bir noktaya ulaşan Van Kahvaltısı böylelikle ikinci kez adını dünyaya duyurdu. Van TSO’nun 1 yıl boyunca çalıştığı kampanya tıpkı rekorlar kitabına giren kahvaltı sofrası gibi başarıya ulaşırken projenin mimarı Van TSO başkanı Necdet Takva da evinde düzenlediği kahvaltı etkinliğin startını verip kampanya ile ilgili olarak da açıklamalarda bulundu.

DÜNYA KAHVALTI GÜNÜ RESMEN BAŞLADI!

Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın yaklaşık bir yıldır üzerinde çalıştığı Dünya Kahvaltı Günü dün itibariyle start aldı. Odanın öncülüğünü yaptığı, Van’ın da ev sahipliği yaptığı kahvaltı etkinliği için haftalar öncesinden tanıtım çalışmaları yapıldı. Pandemi sürecinde Van’ı dezavantajlarından sıyırıp öne çıkarmak amacıyla gerçekleştirilen Dünya Kahvaltı Günü etkinliği salgın nedeniyle bu yıl sosyal medya üzerinde kutlandı. Sosyal medya üzerinde kutlanma hedefiyle #DünyaKahvaltıGünü ve #TheWorldBreakfastDay etiketiyle paylaşım yapmak üzere vatandaşların da davet edildiği kutlamalara büyük bir katılım gerçekleşirken, günün startını da kampanyanın mimari olan Necdet Takva, Van Gölü sahilinde gerçekleşen bir kahvaltı etkinliği ile start verdi.

DÜNYA KAHVALTI GÜNÜ START ALDI, ETKİNLİK COVİD-19 İLE MÜCADELE EDEN EMEKÇİLERE ADANDI

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, hazırlanan Van Kahvaltı sofrasında yapılan kahvaltı sonrası kampanyaya dair değerlendirmelerini paylaştı. Takva, açıklamasında: “Bugün hem dünya için hem ülkemiz için ayrıca şehrimiz için tarihi bir gün, dolasıyla bir yıldır çalıştığımız dünya kahvaltı günü etkinliği münasebetiyle bir aradayız. Bu etkinliğin dünyaya duyurulması konusunda paydaşlarımız olmak üzere buna destek veren başta basın mensupları arkadaşlarımıza Van Ticaret ve Sanayi Odası yönetimin kuruluna, meslek komitesine ve tüm çalışanlarına teşekkür ederek başlamak istiyoruz. Bu yılki etkinliğimizi COVİD-19 münasebetiyle hayatını kaybetmiş insanlarımıza ve sağlık çalışanlarına atfederek başladık. Bugün de anlamlı etkinliğimiz çerçevesinde özellikle bakıma muhtaç çocuklarımıza yönelik bir kahvaltı etkinliğiyle güne başladık.” Sözlerine yer verdi.

“KÜRESEL BİR PROJEYİ HAYATA GEÇİRMEK İÇİN BİR ARADAYIZ”

Dünya Kahvaltı Gününü’nün Van’dan start alarak küresel bir kampanyaya dönüştüğünü vurgulayan Takva, konuyla ilgili olarak: “Bugün itibariyle uzun zamandır çalıştığımız bu uluslararası küresel projeyi hayata geçirmek için bir aradayız. Bizim için Van çok önemli kültürel değerlere sahip bir şehir dolasıyla bu kültürel değerlerimizi ön plana çıkarmak ve bunu dünyayla paylaşmak gayesiyle de ‘Dünya Kahvaltı Günü’ etkinliğini gerçekleştiriyoruz. Van kahvaltısıyla ünlü dolasıyla 2014 yılında 1 Haziran’da Pazar Günü yaptığımız Guinness Dünya Rekoru denemesi ile dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrasını kurarak aslında süreci başlattık. Daha sonra Van kahvaltısının garanti marka tescilini aldık. Van Kahvaltısının bileşenlerinden altı ürünün coğrafi işaret tescili yapmak suretiyle belli bir aşamaya getirdik. Bundan sonraki süreçte soframızı kahvaltımızı zenginliğini ve kültürel mirası dünya halklarıyla paylaşmak farkındalığı yükseltmek amacıyla böyle bir projeyi hayata geçirdik.” Dedi.

PANDEMİ NEDENİYLE KUTLANMADI AMA TÜM DÜNYA DUYDU!

Takva, pandemi nedeniyle fiziki olarak kutlanmayan etkinliğin, sosyal medya üzerinden büyük kesimlere ulaştığını vurguladığı açıklamasında ayrıca, “Bu yıl projemiz biraz buruk başladı diyebiliriz. Kahvaltı etkinliğimiz pandemi nedeniyle hem sokağa çıkma yasağı hem de sosyal mesafe ayrıca insanların sağlığını ön plana çıkaran bir anlayışla herkes kendi evinde özellikle bütün dünya insanlarının yoğunluklu olarak bulunduğu bir mecra üzerinde gerçekleştirmeyi planladık. Geldiğimiz nokta itibariyle oldukça başarılı bir performans sergilediğimizi bütün dünya insanlarının bu işi sahiplik ettiğini büyük bir memnuniyetle görmüş olduk.”

BAKAN PAKDEMİRLİ VE HİSARCIKLIOĞLU’NA ÖZEL TEŞEKKÜR!

“İki gün önce Tarım ve Orman Bakanımız Pakdemirli’nin bu etkinliğe yönelik ‘Dünya Kahvaltı Günü’ münasebetiyle yayınladığı mesaj hepimizi çok mutlu etti. Bir devlet adamının bir bakanımızın bu mesleği ne kadar çok sahiplendiğini içselleştirdiğini ve dünyaya da mesaj vermek üzere Van ile paylaştığını büyük bir memnuniyet izledik. Dün gece itibaren de bizim en büyük paydaşımız yıllardır tüm projelerimizi destekleyen ve her türlü maddi, manevi katkı vermekten imtina etmeyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız sayın Rıfat Hısarcıklıoğlu’na hasetten teşekkür ederek, katkısını ortaya koydu ve farkındalığını üst düzeye getirdi.”

AVRUPA BİRLİĞİ SÜRECE TAM DESTEK VERDİ!

“Yine Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu sayın büyük elçi Berger ve üye ülkelerin büyük elçilikleri, Türkiye’deki Avrupa Birliği Merkezlerinin maddi ve manevi destekleriyle küresel manada uluslararası manada sahiplenerek bugünlerden başlayarak ta farkındalığı en üst düzeye seviyeye taşıdıklarını görme imkanımız oldu.” Dedi.


 

BU İŞ BİR EKİP İŞİ!

Dünya genelinde bir etkinliğe dönüşen sürecin büyük bir çalışma sonucu hayata geçtiğini belirten Takva, “Bu iş bir ekip işi sadece bir kişinin arzuyu ve isteğiyle geçekleşmiş bir proje değildir. Ciddi bir emek olduğunu ifade etmeliyim, ciddi bir katkı ile hem zihinsel bir akıl teri olduğunu söylemeliyim. Bunun sonucunda gerçekleşen bir etkinlik, Van şehri için bizim bir çıkış yapmamız gerekiyordu, pandemi nedeniyle açık olan tek kapımız sosyal mecra kapısıydı, tek penceremiz orasıydı. Oradan yürüyerek yerel ürünlerimizi küresel manada insanlarla paylaşmanın önemli bir farkındalık olacağını düşündük, arkadaşlarımızla aşağı yukarı 20 gündür üzerinde çalıştığımız proje nihayetinde bütün halklarına, bütün dünya insanlarına dünyanın en keyifli günü temasıyla paylaşılmış oldu.” Dedi.

BU ETKİNLİĞİ VAN OLARAK SAHİPLENELİP DEVAM ETTİRELİM!

Takva, Van’dan başlayıp kısa sürede dünyanın gündemine giren etkinliğin yaratmış olduğu etkinin kendileri için büyük bir mutluluk olduğunu belirtirken, bu süreçten sonra en önemli konunun bu işi sahiplenmek olduğunu belirtti. “Kampanyaya Türkiye’nin çok önemli isimleri gönülden destek verdi” diyerek memnuniyetini dile getiren Takva, “Dünya Kahvaltı Günü kişisel olarak, özelde bize ve Vanlılar’a kar kazandıran bir etkinlik değil. Bugün Van’dan doğmuş ve Van’a mal olmuş bir gün olarak kutlanacak. Amaç küresel anlamda kutlanan bu günün Van’a katma değer olarak dönmesini sağlamak. Bizim kentin tüm kurum, kuruluşlarının bunu sahiplenmesi, bunu kente değer katmasın konusunda sürece dahil olması lazım. Bizim başlattığımız bu kampanya Van’da herkese katkı sunacak bir durumdur. Şimdi bu işi sahiplenip her yıl Haziran ayının ilk Pazar günü Van’da devasa etkinlikler, festivaller, kutlamalar yapma zamanıdır.” Dedi.

BAKAN PAKDEMİRLİ’DEN ÖZEL MESAJ GELDİ

Birçok önemli ismin yanında önceki günkü paylaşımlarıyla da sürece destek veren Tarım ve Orman Bakanı süreç öncesi açıklamasının yanında dün de kahvaltı mesajını paylaşarak sürece destek oldu. Bakan Pakdemirli, sosyal medya üzerinden paylaştığı “Topraklarımızın eşsiz zenginliğiyle yoğrulan #VanKahvaltısı’nı şimdi dünyaya tanıtma zamanı... Van, sahip olduğu değerlerle bereket ve sıhhat merkezi olmayı sürdürecek, gastronomide global bir marka olma hedefiyle rehber olmaya devam edecektir.” Paylaşımı ile Dünya Kahvaltı Günü sürecinin yanında olduğunu bir kez daha gösterdi.

MİLYONLAR VAN’I KONUŞTU!
 

Dün startını alan Dünya Kahvaltı Günü ilk yıl olması hasebiyle yapılan sosyal medya kutlaması ile dünya genelinde büyük bir çevreye ulaştı. Birçok dilde hazırlanan etiketlerle paylaşılan Dünya Kahvaltı Günü başlığı, sabahın ilk saatlerinden itibaren sosyal medyanın en çok konuşulan konusu oldu. Sosyal medyada rekor düzeyde paylaşıma ulaşan Dünya Kahvaltı Günü’nün birçok dildeki etiketine vatandaşlar yoğun katkı sundu. Evlerinde kahvaltı sofralarını hazırlayarak fotoğraf ve videolarla paylaşan paylaşımlara dünya çapından destek geldi. Sadece Türkiye’de değil, dünya genelinden birçok ülkenin büyükelçilikler, konsolosluklar ve benzeri kuruluşlar ile dahil olduğu kutlamalara dünya genelinde birçok insan dahil oldu. Dünyanın en kalabalık sofrasından sonra kurumsallaşan ve Van TSO eliyle tescillenerek Van’ın en önemli marka değerine dönüşen Van Kahvaltısı böylelikle bir kez daha adını dünyaya duyurdu.

Editör: TE Bilisim