Dünya serbest dalış rekortmeni Şahika Ercümen, İnci Kefali balığının kutsal yolculuğunutanıtmak amacıyla Van Gölü'nde ‘değişken ağırlıklı paletsiz’ dalda, 61 metre derinliğe dalarak, dünya göl ve deniz dalış rekorunu kırdı.

Geçtiğimiz yıl Van'a gelen ve İnci Kefallerinin üremek için tatlı sulara akın etmesine tanıklık eden Ercümen, bu göçü dünyaya tanıtmak için Van Gölü'nde rekor denemesi yapmaya karar verdi.Bu talebini Van Valisi Münir Karaloğlu'na ileten Ercümen, Valiliğin de desteğini alarak rekor denemesi için hazırlıklara başladı. Van Gölü'nün rakımının yüksek olması nedeniyle yoğun bir hazırlık dönemi geçiren Ercümen, 15 gün önce Van'da kampa girdi. Van Gölü'nün sodalı suyuna ve irtifa basıncına alışmak için her gün dalış provaları yapan Ercümen, ‘4. Uluslararası İnci Kefali Kültür ve Sanat Festivali’ kapsamında önceki gün rekor dalışını gerçekleştirdi.

İKİ REKORU BİRDEN KIRDI

Akdamar Adası'nın kuzey doğusunda bulunan açıklıkta yapılan dalışta dünya serbest dalış rekortmeni Ercümen, 61 metre derinliğe dalarak, 55 metre olan dünya göl dalış rekorunun yanı sıra 60 metre olan dünya deniz dalış rekorunu da kırdı. Dünya Su altı Dalma Federasyonu'ndan (CMAS) Hırvat ve İspanyol iki hakemin yanı sıra Türkiye Su altı Sporları Federasyonundan hakemlerin kontrolünde yapılan rekor denemesinin gerçekleşmesi Ercümen'in ekibi tarafından büyük sevinçle karşılandı. Alkış ve çığlıklarla rekoru kutlayan dalış ekibi, mayolarını giyerek Ercümen'le birlikte Van Gölü'nde zafer yüzüşü yaptı.

BAKAN ŞAHİN’E BAYRAK HEDİYE ETTİ

Ercümen ve ekibi, Van Gölü'nden çıkarttıkları Türk Bayrağını Van'da bulunan ve rekor denemesini izlemek için Akdamar Adası'na gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'e hediye etti. Bakan Şahin de Ercümen ve ekibini kutladı. Rekoru gerçekleştirdiği için çok mutlu olduğunu söyleyen Ercümen, “Rekorun gelmesinde özellikle Van Valiliğinin çok büyük destekleri oldu. Onlara ve tüm sponsorlarıma teşekkür ederim. Başarılı olduğum için çok mutluyum. Herkese teşekkür ederim” dedi.

BAKAN ŞAHİN: ARTIK KAN KONUŞMAK DEĞİL, ŞAHİKA VE İNCİ KEFALLERİNİ KONUŞALIM

Dünya serbest dalış rekortmeni Şahika Ercümen'i ilk tebrik eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin oldu. Şahika'nın büyük bir başarının altına imza attığını belirten Şahin, “Artık kanın konuşulduğu değil, Şahikaların, inci kefallerin konuşulduğu bir Türkiye'ye doğru gidiyoruz.” dedi. 4. Uluslararası İnci Kefali Festivali'ne katılmak için Van'a gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 61 metre derinliğe dalarak dünya göl ve deniz dalış rekoru kıran Şahika Ercümen'i tebrik ederek, Akdamar Adası'ndaki kokteyle katıldı. Kokteylde düzenlenen basın toplantısında açıklama yapan Şahin, Van'da büyük bir başarının altına imza atıldığını söyleyerek, yıllardır siyasetin içinde olmasına rağmen böylesine güzel bir manzarada yapılan festivale katılmadığını ifade etti.

BAKAN ŞAHİN: YILLARDIR GÜZELLİKLERİ KONUŞAMADIK

Dünya Ekonomi Fuarı'nın Davos'ta açıldığını ve orada yapılmasındaki nedenin dünyanın en güzel manzarasına sahip olması olduğunu belirten Şahin, “Ama burada gördüğünüz manzara dünyanın başka bir yerinde yok. Yıllardır bunları konuşamadık. Buranın tarihini, insanlarının güzelliğini, kardeşliğini, medeniyetini konuşamadık. Ama demokratik çözüm süreciyle birlikte bunlar yükselen bir değer olmuş durumda.” diye konuştu.

BAKAN ŞAHİN: GÜZELLİKLER ŞAHİKA İLE TAÇLANDI

Van'daki tüm güzelliklerin, Şahika Ercümen'in kırdığı rekorla taçlandırıldığını aktaran Şahin, hiçbir başarının tesadüfi olmadığını, büyük bir gayret, kararlılık, inanç ve aşk gerektirdiğini ifade etti. Türkiye'de kadınıyla, erkeğiyle her alanda büyük başarılara imza atıldığına değinen Şahin, şöyle konuştu: “Yarınlar bu coğrafyanın. O bakımdan da destekleyen herkese teşekkür ederim. Değerlerimizin farkında değiliz. Balıkların göçü dünyada sadece Alaska ve Van'da var. İnci kefali, Şahika, bu medeniyet, insanlar bizim. Artık kanın konuşulduğu değil, Şahikaların, inci kefallerinin konuşulduğu bir Türkiye'ye doğru gidiyoruz.”

VALİ KARALOĞLU: GELECEK YIL 65 METRE BEKLİYORUZ

Van'da son 10 gündür büyük bir heyecan yaşadıklarını ve stresli bir sürecin ardından mutlu sona ulaştıklarını söyleyen Van Valisi Münir Karaloğlu ise bu başarının elde edilmesinde emeği geçen tüm sponsorlara, dalış ekibine teşekkür etti. Karaloğlu, bu yıl 61 metre olan rekorun gelecek yıl 65 olmasını dilediğini aktardı.

ERCÜMEN: BU BAŞARI SADECE BENİM DEĞİL

Van Gölü'ne 61 metre dalan Şahika Ercümen ise çok heyecanlı olduğunu ve kolay olmayan bir başarının altına imza attığı için mutlu olduğunu açıkladı. Son 4 gündür enfeksiyon kaptığı için rahatsız olduğunu ve 3 gün hastanede yattığını hatırlatan Ercümen, “İlk dalışta problem yaşamama rağmen ikinci denemede başardım. Bunu tek yapmadım. Herkesin çok büyük desteğini gördük. Sayın bakanımız gelip bir bayan olarak bana büyük destek verdi. Son zamanlarda Bayan sporcular büyük başarılar elde etmeye başladı.” dedi.

CEYLAN: KIRILAN İLK REKOR

Su altı görüntü yönetmeni ve Şahika Ercümen'inantrenörü Tahsin Ceylan da dünya rekorunun yanı sıra bin 860 rakımda kırılan ilk rekor olduğunu açıkladı. 10 günden bu yana sabah dalış yaptıklarını kaydeden Ceylan, Ercümen'in öğleden sonra da Van'ın yüksek yerlerinde koşu yaparak bölgenin havasına alıştığını söyledi. Yapılan konuşmaların ardından Bakan Fatma Şahin tarafından Şahika Ercümen’eplaket verildi.


Orhan AŞAN-Şehrivan

 

Editör: TE Bilisim